Уреди ми погребение, поръча Виктор Пасков

https://www.24chasa.bg/Article/58997 www.24chasa.bg
Една от последните снимки на писателя, работа на Иво Хаджимишев

“Моля те, уреди ми погребението!"

Това чул по телефона около 17 ч в четвъртък издателят Иван Гранитски. Такава била последната молба на писателя Виктор Пасков, която изрекъл, едва дишайки, от болницата в швейцарския град Берн. Там 2 часа по-късно издъхнал... Той често говореше за смъртта, дори флиртуваше с нея.

Скоротечно го стопил рак на белите дробове. С него се опитали да се борят лекарите във Военна болница. Специалисти от друга клиника предупредили, че има опасност от тромбофлебит. Накрая останало последното спасение - химиотерапията в швейцарска болница. Лечението било уредено от външно министерство, защото Виктор Пасков беше в последните години съветник по културата в посолството ни в Швейцария. Уви, тази лекарска намеса дошла твърде късно. Ракът вече бил в последна фаза, поразил цялото му тяло.

Виктор Пасков си отиде от света в 19,45 ч в четвъртък.

ВЛАДО ДАВЕРОВ

Той няма роднини в България. Иван Гранитски и група приятели на писателя поемат организацията по погребението. Поклонението ще бъде след великденските празници - сряда или четвъртък, най-вероятно във фоайето на Народния театър. До края на другата седмица ще е и погребението в Алеята на видните българи на Централни гробища, съобщи Иван Гранитски.

ДОНЧО ЦОНЧЕВ

"Ние, близките му приятели, знаем, че неговото слово ще продължи да защитава духовните територии на Отечеството, ще продължи да облъчва с талант, добротворност и достойнство", пише в писмото, подписано от Георги Първанов, Антон Дончев, Боян Биолчев, Валери Петров, Вежди Рашидов, Дончо Цончев, Иво Хаджимишев, Любомир Левчев, Николай Стоянов, Панко Анчев, Стефан Цанев и др.

“До последно си си говорехме за четирите тома избрани творби, които ще публикува издателство "Захарий Стоянов". Това са неговите разкази, новели, публицистиката му. Ще е поклон пред паметта му", казва Иван Гранитски.

Освен писател Виктор Пасков бе музикант и кинодраматург. Роден е на 10 септември 1949 г. в София. Завършва гимназия в София и консерватория в Лайпциг. Свири в джазови формации. До 1980 г. работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. Директор на Българския културен център в Берлин. Сред най-известните му произведения са "Невръстни убийства", "Балада за Георг Хених", публикувана във Франция през 1989 г. и отличена с Голямата литературна награда на Бордо (Франция). Преведена е и в Англия, Германия, Испания, Полша, САЩ, Русия, Чехия, Словакия, Швейцария. Автор е и на романите "Ций Кук", "Германия - мръсна приказка", "Алилуя", "Аутопсия на една любов", на киносценариите "Ти, който си на небето", "Индиански игри", "Пльонтек" и "Духове".

Приятелите му си спомнят една шега - Виктор сам си написал епитафия. "Поспри се, страннико смутен,/ и погледни със поглед ласкав/ кенефът, в който е стаен/ духът на Виктор Пасков." Оформил я на бял лист със своя снимка и кръст, но разбрал, че е стигнал твърде далече. Оттогава не предизвиквал оная с косата, но все пак тя го настигна...

МИЛА ВАЧЕВА
MVACHEVA@24CHASA.BG

 

Виктор Пасков за “24 часа”*: Слуги без имена крякат от пъкъла

- На пазара е сборникът ви с разкази "Гледната точка на Гоген". Доволен ли сте от...?

- ...Не. Не дай си боже някога да ми хрумне, че съм доволен от която и да е моя книга. Това означава, че съм стигнал до мъртвата точка, до която много често стигат българските писатели. Ако изпаднеш в това самозаблуждаващо се чувство на доволство, си се лишил от много по-важното чувство на самокритичност. Дай боже никога да не съм доволен, никога да не дойде моментът, в който да кажа като класика: "Точка. Свърших!" Винаги има нещо, което можеш да направиш по-хубаво...

- Десетина дни преди премиерата на книгата Явор Дачков ви включи в списъка на най-бездарните български творци - заедно с Любомир Левчев, Светлин Русев, Антон Дончев, Дончо Цончев и Вежди Рашидов?

- Преди много години се оплаках на Павел Вежинов, че един критик ме е съсякъл. И той ми каза: "Момче, трябва да научиш нещо много важно за писателския занаят. Човек не обслужва поведението на слугите си!" В този смисъл авторът на списъка, когото не познавам, се държи като слуга, очевидно изпълнява някаква поръчка. Въпросното лице твърди, че било теолог. Ако е така, значи аз съм орнитолог. И като орнитолог не искам да коментирам думите на някакви журналистически колибрита.

- Оценките на Дачков са доста тежки, не ви ли разгневиха?

- Не могат да ме разгневят. Оценката - независимо дали ми я дава европейски корифей в областта на литературата, или пък някакъв разпенявил се човек, който няма нищо общо с изкуството, ме оставя еднакво хладен. Най-безмилостната оценка за творчеството ми е моята. Аз мога най-добре да оценя какво съм направил или какво не съм.

*Интервюто е взето на 21 юни 2008

 

Владо Даверов: Беше гениален готвач, харесваше президента

Видях го последно преди година. Отношенията ни бяха на приливи и отливи. Когато работеше в Берлин, му гостувах много пъти. В нашия културен институт имах четения. Той беше много добър готвач, дори гениален. Аз, дето нищо не разбирам от кулинария и съм злояд, два часа слушах лекция как се готви спанак с ориз. Не налитам на ядене, но неговото оглозгвах до кокъл. После се смеехме с часове как ще си отворим сатиричен вестник в България.

След това се скарвахме и не се виждахме. После пак се сдобрявахме. Имахме различни възгледи за литературата. Но това е нормално - ако двама писатели мислят еднакво, значи не са писатели. Това е част от професията. Във всеки случай жени не са ни скарвали. Говорехме за жени, но той не беше женкар. За политика пък въобще не говорехме. Беше демократ по душа като всеки писател. Харесваше сегашния президент, беше в добри отношения с него. Спорили сме за това, което става в България, но не сме били на противоположни мнения.

Една прекрасна вечер в Клуба на писателите се замеряхме с цитати от Реймънд Чандлър. Бяхме заедно с Христо Калчев, Иван Цанев, Николай Кънчев, Геронтиев, Енчо Мутафов. Чудна вечер беше, а ние три часа се замеряхме с цитати. Виктор имаше чувство за хумор и тогава беше много приятно да си с него. Но когато беше кисел, гледах да го избягвам. От 30 години го познавам, беше си такъв, на настроение. Като всеки добър писател имаше своите особености. Не беше лесен характер.

И двамата обичахме чашката. Имаше периоди, в които заедно с Христо Калчев всеки ден общувахме с нея в така наречения бермудски триъгълник - Съюза на писателите, на журналистите и на преводачите. Там като влезеш, излизаш с краката напред. Ето, и Николай Кънчев така излезе - и той беше пленник на триъгълника.

Виктор беше наистина добър писател, един от най-добрите в нашето поколение. Много ми е мъчно, защото заедно израснахме в литературата. Сега около мен има само некролози. Той написа достатъчно текстове, които ще останат. Единственото отмъщение срещу писателя е да го застрелят или да го забравят. Виктор Пасков няма да го забравят.

 

Дончо Цончев: По нощите пеехме “Бона сера, синьорита”

Има хора, с които никога не си се виждал, но са ти готови приятели и е само шанс да се срещнете. Става като сглобка. Срещате се и щом има взаимност, все едно че сте били цял живот заедно.

Така стана с Виктор. Много смях върху тъжни и сериозни неща в живота, много песни в нощните заведения. Беше неподражаем джазмен - не знам дали е известно, че беше завършил консерваторията. Имахме сигнал - като се развеселим, да пеем по нощите "Бона сера, синьорита".

Срещу прозореца ми има 15-етажна сграда. Като забита в небето е. Сравнявам го с нея - много висок беше като интелект, като мисъл. Знаеше как да възхити читателя. Йордан Радичков казваше, че читателят е като рицаря - неуязвим е с железните си дрехи. За да го победиш, трябва да го свалиш от коня. Виктор беше такъв - умееше да привлича читателите, да им внушава от най-добрите еманации на човешкия дух.

Записа: ДИМИТЪР СТАЙКОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолкпевецът Михаил (Милко) Калайджиев е роден на 23 септември 1951 г. в Свиленград. Известен е и като откривател на изпълнителките Преслава, Галена, Джена, Анелия, Мира, Димана, Теди Александрова, Пепи Христозова и Соня Иванова. Известни негови песни са "Къде си, батко?", "Хей, малката!" и "GSM". Изнасял е много концерти в Турция, Македония,

12 души пострадаха вчера при нова катастрофа с автобус на магистралата "Децата ме спасиха от психическо рухване и депресията след катастрофата на магистрала "Тракия". В момента съм по майчинство и по цял ден съм с тях. Чувствам се по-добре. Все още ми изскачат страшни картини пред очите, но вярвам, че и това ще мине!

Илиан Илиев жадува за мъст над "Левски"! 49-годишният специалист идва днес на "Герена", за да спре "сините" за участие в Европа през това лято. "Левски" приема "Черно море" от 20,30 часа на стадион "Георги Аспарухов" в директен бараж за класиране в турнира Лига Европа. Илиев е треньор на варненския тим.