Уреди ми погребение, поръча Виктор Пасков

https://www.24chasa.bg/Article/58997 Уреди ми погребение, поръча Виктор Пасков Уреди ми погребение, поръча Виктор Пасков www.24chasa.bg
Една от последните снимки на писателя, работа на Иво Хаджимишев

“Моля те, уреди ми погребението!"

Това чул по телефона около 17 ч в четвъртък издателят Иван Гранитски. Такава била последната молба на писателя Виктор Пасков, която изрекъл, едва дишайки, от болницата в швейцарския град Берн. Там 2 часа по-късно издъхнал... Той често говореше за смъртта, дори флиртуваше с нея.

Скоротечно го стопил рак на белите дробове. С него се опитали да се борят лекарите във Военна болница. Специалисти от друга клиника предупредили, че има опасност от тромбофлебит. Накрая останало последното спасение - химиотерапията в швейцарска болница. Лечението било уредено от външно министерство, защото Виктор Пасков беше в последните години съветник по културата в посолството ни в Швейцария. Уви, тази лекарска намеса дошла твърде късно. Ракът вече бил в последна фаза, поразил цялото му тяло.

Виктор Пасков си отиде от света в 19,45 ч в четвъртък.

Той няма роднини в България. Иван Гранитски и група приятели на писателя поемат организацията по погребението. Поклонението ще бъде след великденските празници - сряда или четвъртък, най-вероятно във фоайето на Народния театър. До края на другата седмица ще е и погребението в Алеята на видните българи на Централни гробища, съобщи Иван Гранитски.

"Ние, близките му приятели, знаем, че неговото слово ще продължи да защитава духовните територии на Отечеството, ще продължи да облъчва с талант, добротворност и достойнство", пише в писмото, подписано от Георги Първанов, Антон Дончев, Боян Биолчев, Валери Петров, Вежди Рашидов, Дончо Цончев, Иво Хаджимишев, Любомир Левчев, Николай Стоянов, Панко Анчев, Стефан Цанев и др.

“До последно си си говорехме за четирите тома избрани творби, които ще публикува издателство "Захарий Стоянов". Това са неговите разкази, новели, публицистиката му. Ще е поклон пред паметта му", казва Иван Гранитски.

Освен писател Виктор Пасков бе музикант и кинодраматург. Роден е на 10 септември 1949 г. в София. Завършва гимназия в София и консерватория в Лайпциг. Свири в джазови формации. До 1980 г. работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. Директор на Българския културен център в Берлин. Сред най-известните му произведения са "Невръстни убийства", "Балада за Георг Хених", публикувана във Франция през 1989 г. и отличена с Голямата литературна награда на Бордо (Франция). Преведена е и в Англия, Германия, Испания, Полша, САЩ, Русия, Чехия, Словакия, Швейцария. Автор е и на романите "Ций Кук", "Германия - мръсна приказка", "Алилуя", "Аутопсия на една любов", на киносценариите "Ти, който си на небето", "Индиански игри", "Пльонтек" и "Духове".

Приятелите му си спомнят една шега - Виктор сам си написал епитафия. "Поспри се, страннико смутен,/ и погледни със поглед ласкав/ кенефът, в който е стаен/ духът на Виктор Пасков." Оформил я на бял лист със своя снимка и кръст, но разбрал, че е стигнал твърде далече. Оттогава не предизвиквал оная с косата, но все пак тя го настигна...

МИЛА ВАЧЕВА
MVACHEVA@24CHASA.BG

 

Виктор Пасков за “24 часа”*: Слуги без имена крякат от пъкъла

- На пазара е сборникът ви с разкази "Гледната точка на Гоген". Доволен ли сте от...?

- ...Не. Не дай си боже някога да ми хрумне, че съм доволен от която и да е моя книга. Това означава, че съм стигнал до мъртвата точка, до която много често стигат българските писатели. Ако изпаднеш в това самозаблуждаващо се чувство на доволство, си се лишил от много по-важното чувство на самокритичност. Дай боже никога да не съм доволен, никога да не дойде моментът, в който да кажа като класика: "Точка. Свърших!" Винаги има нещо, което можеш да направиш по-хубаво...

- Десетина дни преди премиерата на книгата Явор Дачков ви включи в списъка на най-бездарните български творци - заедно с Любомир Левчев, Светлин Русев, Антон Дончев, Дончо Цончев и Вежди Рашидов?

- Преди много години се оплаках на Павел Вежинов, че един критик ме е съсякъл. И той ми каза: "Момче, трябва да научиш нещо много важно за писателския занаят. Човек не обслужва поведението на слугите си!" В този смисъл авторът на списъка, когото не познавам, се държи като слуга, очевидно изпълнява някаква поръчка. Въпросното лице твърди, че било теолог. Ако е така, значи аз съм орнитолог. И като орнитолог не искам да коментирам думите на някакви журналистически колибрита.

- Оценките на Дачков са доста тежки, не ви ли разгневиха?

- Не могат да ме разгневят. Оценката - независимо дали ми я дава европейски корифей в областта на литературата, или пък някакъв разпенявил се човек, който няма нищо общо с изкуството, ме оставя еднакво хладен. Най-безмилостната оценка за творчеството ми е моята. Аз мога най-добре да оценя какво съм направил или какво не съм.

*Интервюто е взето на 21 юни 2008

 

Владо Даверов: Беше гениален готвач, харесваше президента

Видях го последно преди година. Отношенията ни бяха на приливи и отливи. Когато работеше в Берлин, му гостувах много пъти. В нашия културен институт имах четения. Той беше много добър готвач, дори гениален. Аз, дето нищо не разбирам от кулинария и съм злояд, два часа слушах лекция как се готви спанак с ориз. Не налитам на ядене, но неговото оглозгвах до кокъл. После се смеехме с часове как ще си отворим сатиричен вестник в България.

След това се скарвахме и не се виждахме. После пак се сдобрявахме. Имахме различни възгледи за литературата. Но това е нормално - ако двама писатели мислят еднакво, значи не са писатели. Това е част от професията. Във всеки случай жени не са ни скарвали. Говорехме за жени, но той не беше женкар. За политика пък въобще не говорехме. Беше демократ по душа като всеки писател. Харесваше сегашния президент, беше в добри отношения с него. Спорили сме за това, което става в България, но не сме били на противоположни мнения.

Една прекрасна вечер в Клуба на писателите се замеряхме с цитати от Реймънд Чандлър. Бяхме заедно с Христо Калчев, Иван Цанев, Николай Кънчев, Геронтиев, Енчо Мутафов. Чудна вечер беше, а ние три часа се замеряхме с цитати. Виктор имаше чувство за хумор и тогава беше много приятно да си с него. Но когато беше кисел, гледах да го избягвам. От 30 години го познавам, беше си такъв, на настроение. Като всеки добър писател имаше своите особености. Не беше лесен характер.

И двамата обичахме чашката. Имаше периоди, в които заедно с Христо Калчев всеки ден общувахме с нея в така наречения бермудски триъгълник - Съюза на писателите, на журналистите и на преводачите. Там като влезеш, излизаш с краката напред. Ето, и Николай Кънчев така излезе - и той беше пленник на триъгълника.

Виктор беше наистина добър писател, един от най-добрите в нашето поколение. Много ми е мъчно, защото заедно израснахме в литературата. Сега около мен има само некролози. Той написа достатъчно текстове, които ще останат. Единственото отмъщение срещу писателя е да го застрелят или да го забравят. Виктор Пасков няма да го забравят.

 

Дончо Цончев: По нощите пеехме “Бона сера, синьорита”

Има хора, с които никога не си се виждал, но са ти готови приятели и е само шанс да се срещнете. Става като сглобка. Срещате се и щом има взаимност, все едно че сте били цял живот заедно.

Така стана с Виктор. Много смях върху тъжни и сериозни неща в живота, много песни в нощните заведения. Беше неподражаем джазмен - не знам дали е известно, че беше завършил консерваторията. Имахме сигнал - като се развеселим, да пеем по нощите "Бона сера, синьорита".

p>Срещу прозореца ми има 15-етажна сграда. Като забита в небето е. Сравнявам го с нея - много висок беше като интелект, като мисъл. Знаеше как да възхити читателя. Йордан Радичков казваше, че читателят е като рицаря - неуязвим е с железните си дрехи. За да го победиш, трябва да го свалиш от коня. Виктор беше такъв - умееше да привлича читателите, да им внушава от най-добрите еманации на човешкия дух.

Записа: ДИМИТЪР СТАЙКОВ

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Лъвът - цар на шоуто

Лъвът е царски знак. Родените под него държат на честта и уважават себе си, вдъхновяват другите и имат силно присъствие. Весели са, но и изтънчени. Искат да играят звездата на сцената на живота.

Не разчитайте само на диети за красива фигура

Ако искате да свалите излишни килограми, направете го здравословно, ефективно и най-важното без нечовешки усилия. Повечето хора търсят най-популярните методи за отслабване, но те не са най-ефективни.

Само 3 от дъщерите на Хачо носят фамилията Бояджиева

Xачо Бояджиев и Евгений Станчев, тогава главен редактор на в. "Поглед", стоят с чаша в ръка на някакъв коктейл и си говорят. Край тях минава Камелия, щерката на Станчев, и Хачо му казва:

Казачка от Сибир убива с поглед

Жителка на сибирско село имала страховитата слава, че може да убие всеки с поглед, информира изданието "Паранормал". Никой в Ирса, малко селце край Иркутск, не смеел да излезе срещу Авдотя Ивановна.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Инженер прави жените ни пети в света на кънтър страйк

Когато преди 10 г. Петя Желева идва от Асеновград в София като първокурсничка по електроинженерство в Техническия университет, тя има бегла представа от компютри. Вече е запалена по култовата...

2 чаши вино дневно - добре, 3 - зле

Алкохолът може да има и здравословно действие върху организма. 1-2 чаши вино на ден пази от инфаркт и лош холестерол. Това беше доказано отново, този път от италиански учени.

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи

В генерал Хаджи Христо Петров Българина се влюбват важни особи. Английската принцеса Джейн Дигби и гръцката кралица Амалия въпреки високото си обществено положение не оставят пълководеца и на мира.

Милица Гладнишка пак ще е Мими в третия сезон на "Етажна собственост" наесен

Тя е едрогърда селянка в "Кецове", властната жена на Величко Драмбозов в сериала на Нова тв "Етажна собственост" и пее като вещица в "Рапунцел и разбойникът". Почти толкова роли, колкото има като

Силвия Лулчева пука две гуми, непознат веднага й помага

Асен Блатечки пътува често с колата си от София до Бургас. Много се изнервя обаче, когато вози своята колежка - хубавата Силвия Лулчева. Тя обикновено е на предната седалка. И изобщо не му прави