Тигровият комар разнася 22 вируса

https://www.24chasa.bg/Article/592011 www.24chasa.bg
ОГНЯН МИКОВ

С Огнян Миков, биолог от Националния център по заразни и паразитни болести, разговаря Илияна Ангелова

- Г-н Миков, много българи пътуват до екзотични дестинации. Може да се върнат заразени. Какво ще стане, ако у нас ги ухапе комар? Ще се превърне ли той в преносител на тежка малария например?

- Нашите комари не могат да пренасят най-опасните африкански щамове. Специализирали са се. Пренасят само някои, които не са толкова страшни.

Не всички комари на ивици са тигрови.
СНИМКА: SXC
Не всички комари на ивици са тигрови. СНИМКА: SXC

- Как изследвате комарите?

- Комарите се изследват за вируси във ветеринарномедицинския институт. Те имат техника и обучени хора. Западнонилският вирус е опасен за конете, при птиците обикновено няма клинична картина. Ние в центъра по заразни болести събираме комари в специален капан и определяме видовете После ги изследваме за вируси с ветеринарите.

- Установено ли е нещо досега?

- Не, но работата им е още в началото. Правят се и контролни проби за антитела срещу западнонилския вирус. Открити са при животните. В България е правено мащабно изследване през 1970-1974 г. и 1994-1999 г. на животни и хора за антитела. Открити са и при животните, и при хората. Това не значи, че човек е бил непременно болен в момента на изследването. Означава, че преди това в даден момент е бил болен. Болестта се проявява с външни симптоми сравнително рядко. Клинична картина се наблюдава едва при един от 140 до 320 души. Останалите изобщо не разбират, че са били заразени.

При тези, при които се проявят, симптомите много наподобяват грип.

Има вероятност такива болни изобщо да не бъдат идентифицирани като заразени със западнонилска треска. Иначе в птици са открити антитела. Според мнението на нашите епидемиолози това нищо не означава.

- Няма ли опасност тези, които имат антитела, да са и преносители на вируса?

- Въпросът е да се изолира самият вирус. Тогава би имало опасност от разнасяне на заразата. Досега в Европа вирусът е изолиран при коне - във Франция, Италия, а в Румъния е намиран вирусът в комар, там през 1996-1998 г. имаше епидемия от западнонилска треска при хората от тяхната страна на дунавското крайбрежие. В Чехия са правени изследвания, където от 14 500 комара само в един е открит вирусът на западнонилската треска.

- Колко вируса се разпространяват от комарите у нас? Реално ли е да прихванем нещо от комар?

- Твърде ниска е тази възможност . Вероятността “нещото” да е смъртоносно клони към нула. А с вируса на западнонилската треска - крайно рядко. С малария е почти невъзможно заразяването.

- Каква е веригата?

- Източник - преносител - възприемчив човек. Предразположените хора ги има, има и комари, макар и не целогодишно. Остава третото - болен човек от малария. Комарите да го ухапят и да я пренесат на други хора. Същото е и с другите вируси. Там първоизточникът може да е кон или птица. Пак трябва да мине и цикълът на развитие в преносителя, който зависи от температурните условия. Не става толкова лесно, защото не всички комари, смукали заразена кръв, живеят достатъчно дълго, за да разнесат паразита или вируса. Само женските са преносители, защото само те хапят.

- Каква е вероятността да пренесат заразата?

- Комарите намаляват поне с около 20% на всеки цикъл на хранене. През лятото те се хранят средно на 2-3 дни. За развитието на маларийния паразит в комарите при същите температури трябват 9-10 дни, за да може комарът да го пренесе. За това врема комарът хапе, после отива на скришно да смели кръвта и да снесе яйца, а после пак хапе - така общо 3 пъти. Но през това време може нещо да го изяде или просто да умре. Много малко оцеляват.

- Колко вида е маларията и коя се пренася от наши комари?

- Маларията е 4 вида. Тридневна, четиридневна и тропическа са се срещали навремето в България. Африканският щам на тропическата малария е най-опасен, но не се среща по нашите ширини. Правени са опити европейски комари да бъдат заразени с африкански щам с изследователска цел. Установено е, че е невъзможно. Опитите са правени и в наши, европейски условия, и в Кения. Дори болен от африканска тропическа малария да дойде в Европа, крайно ниско вероятно е заразата да не може да бъде разнесена от комари чрез ухапване.

- Но другите видове могат да бъдат пренесени?

- Тридневната може. У нас имахме епидемичен взрив през 1995-1996 г. Смята се, че източник са били бежанци от Азия. Те са се крили нелегално около месец покрай река Струма. Дълго време са били изложени на хапане на комари. Имало е и достатъчно време, за да се завърти цикълът на паразита в комара.

- В пресата понякога срещаме понятието маларийни комари. Какво означава то?

- Това са комари, които могат да пренасят болестта.

У нас има 12 вида маларийни комари.

Срещат се в цялата страна. Не означава, че непременно са заразени. Около 3 вида имат склонност към близки контакти с хората. Другите се срещат по-рядко или далече в планината, или гората.

- Колко вида комари има в България и колко от тях пренасят зоонози - животински зарази, които могат да разболеят човека?

- Комарите у нас са от 48 до 52 вида. Една част от тези видове са рядко разпространени. Други, като кулекс пипиенс, който може да пренася западнонилския вирус, е разпространен в цялата страна.

Има комари, които предпочитат да хапят студенокръвни животни. Други пък нямат претенции, харесват от жаба до човек. Някои налитат на птици, други - на едри животни (овце, говеда, коне).

- Тигровите комари са сочени като преносители на западнонилската треска в Гърция. Има ли условия за разпространението им у нас?

- Европейският център за контрол и превенция на заболяванията пусна в действие мрежа от експерти за картиране на кърлежи, папатаци и комари, които пренасят заболявания. Вниманието към комарите е насочено главно към чуждоземни и особено опасни видове. Някои комари от вида аедес са шарени и приличат на тигровия. Има ги у нас. Затова някои ги бъркат и се плашат, като видят комар на ивици. Тигровият комар е разпространен главно в Източна и Югоизточна Азия. Намиран е обаче чак в Австралия, Бразилия и Африка. Откриха го и в Албания през 1975 г. Тогава тя беше търговски изолирана държава, която поддържаше връзки само с Китай. Смята се, че е внесен с употребявани автомобилни гуми оттам. Те го привличат като скривалище, защото приличат на хралупи.

Преди 6 г. в гора в Хърватия откриха тигров комар в захвърлено биде със застояла вода.

Неприятното при този вид е, че се храни и през деня. Налита на всички гръбначни животни и на хора. Мястото на ухапване става голямо зачервено петно. Неприятно е като усещане, дори да не пренесе нищо. В лабораторни условия е доказано, че може да пренася 22 вида вируси. Най-опасните за човека са три вида трески - денга, жълта треска и чикунгуня.

От Азия този комар първо стига до Америка, а оттам после в Италия, Франция, Белгия, Испания, Черна гора, Хърватия, Холандия, Германия и Малта. В Амстердам на пристанището са открили празни какавиди от излюпен тигров комар в течен гел, предназначен за транспортиране бамбукови стръкове за цветарски магазини. Затова бамбука вече го возят само охладен.

- Сигурни ли сте, че у нас тигровия комар го няма?

- От 2008 г. търсим инвазивни комари и най-вече тигровия в рамките на проект с международно участие, финансиран от Националния фонд “Научни изследвания”. През двата сезона на активност на комарите не сме го намерили. Най-близо е откриван в Гърция в Игуменица, където идва фериботът от Италия, и в Серес, но там е унищожен.