15 гъби ни тровят, 4 имат двойници

https://www.24chasa.bg/Article/592490 www.24chasa.bg
Бяла мухоморка.

15 вида отровни гъби има в България, показа проверка на "24 часа" сред гъбари и научна литература. Опасни за човешкия живот са бяла, червена и зелена мухоморка, бясна гъба, горчива миризливка, дипленка, дяволска гъба, красива коралка, лъжлива млечница, лъжлива пънчушка, оловносива отровна гъба, вълчи зъб, тигрова гъба, червена мухоморк, пантерка и бясна гъба.

Най-често се срещат трите разновидности на мухоморката и дяволската гъба. Някои от отровните са двойници на ядливи гъби. Например на полската печурка са бялата и зелената мухоморка. Рижиката може да се сбърка с лъжливата млечница. Горчивата припънка или лъжливата пънчушка е двойник на обикновена пънчушка. Дяволската гъба е на манатарката. Сивата копринка е ядлива докато е съвсем млада. Ако преди това сте пили кафе или алкохол, може да се получи тежко отравяне.

Пикът на отравянията с гъби е през септември, когато е топло и влажно. Хората трябва да са особено предпазливи, защото симптомите могат да бъдат объркани с вирусна инфекция и да се стигне до фатално забавяне. Те се проявяват с гадене, повръщане, болки в корема и диария. Най-опасни са отравянията с фалоидните гъби - зелена, жълта и бяла мухоморка. Понякога те растат редом с печурките. Първите симптоми за интоксикация се проявяват средно около 8 до 24 часа след консумацията. Вече са поразени вътрешни органи, а това прави отравянията особено опасни. Смъртността е над 80%. Само 5 г от зелената мухоморка може да убие човек с тегло 70 кг.

Червената мухоморка също може да предизвика смърт, но фаталните случаи при нея са по-редки. Човек усеща засилено слюноотделяне, може да се стигне и до загуба на съзнание. Повишена възбуда, сухота в устата, двойно виждане, зрителни и слухови халюцинации пък са симптомите, ако някой е ял петниста мухоморка.

Бясна гъба

Шансът за спасяване на отровения зависи от общото състояние на организма и най-вече от черния дроб. Това е органът с най-големи регенеративни способности в човешкия организъм, но в някои случаи уврежданията са толкова големи, че възстановяването е невъзможно. Първа помощ при съмнения за отравяне с гъби е да се предизвика повръщане, съветват лекари. За целта се изпива литър вода на големи глътки. Добре е да имаме у дома медицински въглен. (24часа)

Зелена мухоморка

Дяволска гъба

Червена мухоморка

Коралка

Лъжлива млечница

Лъжлива печурка

Оловносива отровна гъба

Тигрова гъба

Вълчи зъб

Горчива миризливка

Дипленка

Пантерка

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.