ВИП Секюрити: Как да осигурим защитата на децата, когато са сами у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5927576 www.24chasa.bg

На повечето родители често се налага да оставят децата си сами вкъщи. Това крие известни рискове както за тях, така и за дома. Децата са много уязвими при опит за измама и действия на недобронамерени хора, затова е необходимо да бъдат възпитавани в тази насока от малки. Компанията за услуги за сигурност ВИП Секюрити е приготвила основни правила за безопасност, на които да научите най-малките членове на семейството.

Познаване на алармената система и заключване

Децата, дори и малки, трябва да знаят как да боравят с алармената система. Наложително е родителите да ги запознаят с начина й на функциониране. Детето трябва да научи кода за достъп, но при никакви обстоятелства да не го споделя с никой друг. Така то ще може да влиза и излиза от дома, без да го оставя незащитен. Важно е да се научи да използва всички ключалки, както и да затваря прозорците и терасите.

Контакт с родител или полиция

На детето се оставят телефонни номера за връзка при спешен случай. Задължителни са тези на двамата родители, заедно със служебни номера. Добре е да се запишат и телефоните на близки хора и доверени съседи. Така детето би могло да се консултира с възрастен при нужда. Наложително е да знае телефон 112 за спешни случаи, както и кога да го използва.

В случай на позвъняване на вратата

Когато детето е само вкъщи не бива да отваря на непознати при никакви обстоятелства. На входната врата често звънят хора, които се представят за техници, служители или търговски агенти. Обикновено уговорките с тях се правят, когато има родител у дома. Затова има вероятност да са измамници, ако не идват в подходящо време. Препоръчително в такива ситуации е детето да се свърже с възрастен, който да се намеси или да даде инструкции как да реагира малчуганът. В никакъв случай детето не трябва да бъде оставено само да взима решение, защото може да бъде подведено много лесно.

Да внимава кого допуска вкъщи

Важно е детето да не допуска в дома и хора, които познава, но идват, когато родителят го няма. Те могат да се възползват от неговото доверие. Вариантът е да отвори само ако е било предварително предупредено, че някой познат ще дойде. Когато децата често остават сами вкъщи, е подходящо се добави към алармената система и паник бутон. Най-малките трябва да знаят как се използва в случай, че допуснат човек, който застрашава безопасността им. Сигналът за тревога ще достигне до Мониторинг центъра на ВИП Секюрити и служителите ще реагират незабавно.

При позвъняване по телефона

Детето не трябва да разговаря с непознати. Ако не знае номера, изписан на дисплея, е по-добре да не вдига. В случай, че го направи не бива да споделя, че е само у дома, за колко време и друга полезна за измамниците информация. Необходимо е да бъде научено да не отговаря на никакви въпроси и ако се налага, дори да лъже, че някои от родителите му е наблизо.

Безопасност в интернет пространството

Интернет може да бъде място, което крие рискове. Съществуват редица сайтове с опасно съдържание за децата. Социалните мрежи също не са безопасни. Там всеки непознат може да пише и да се представя за такъв, какъвто не е. Детето няма да го види или чуе и това увеличава шансовете да го излъжат. Затова то не трябва да издава информация за това, че няма никой и какво притежавате. За родителите е препоръчително да следят с кого общува детето в интернет и да му говорят много за опасностите, които го дебнат.

При необичайни ситуации

Понякога се случват непривични неща. Това могат да бъдат странни шумове, среща с непознати хора, които изглеждат съмнително или нещо друго, което да стресне или уплаши детето. В такъв момент то няма да знае как да реагира. Затова редовно трябва да му се припомня да се свърже с човек от контактния лист или с полицията. Детето не трябва да излиза извън апартамента само, за да проверява какво се случва.