ВИП Секюрити: Как да осигурим защитата на децата, когато са сами у дома

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5927576 www.24chasa.bg

На повечето родители често се налага да оставят децата си сами вкъщи. Това крие известни рискове както за тях, така и за дома. Децата са много уязвими при опит за измама и действия на недобронамерени хора, затова е необходимо да бъдат възпитавани в тази насока от малки. Компанията за услуги за сигурност ВИП Секюрити е приготвила основни правила за безопасност, на които да научите най-малките членове на семейството.

Познаване на алармената система и заключване

Децата, дори и малки, трябва да знаят как да боравят с алармената система. Наложително е родителите да ги запознаят с начина й на функциониране. Детето трябва да научи кода за достъп, но при никакви обстоятелства да не го споделя с никой друг. Така то ще може да влиза и излиза от дома, без да го оставя незащитен. Важно е да се научи да използва всички ключалки, както и да затваря прозорците и терасите.

Контакт с родител или полиция

На детето се оставят телефонни номера за връзка при спешен случай. Задължителни са тези на двамата родители, заедно със служебни номера. Добре е да се запишат и телефоните на близки хора и доверени съседи. Така детето би могло да се консултира с възрастен при нужда. Наложително е да знае телефон 112 за спешни случаи, както и кога да го използва.

В случай на позвъняване на вратата

Когато детето е само вкъщи не бива да отваря на непознати при никакви обстоятелства. На входната врата често звънят хора, които се представят за техници, служители или търговски агенти. Обикновено уговорките с тях се правят, когато има родител у дома. Затова има вероятност да са измамници, ако не идват в подходящо време. Препоръчително в такива ситуации е детето да се свърже с възрастен, който да се намеси или да даде инструкции как да реагира малчуганът. В никакъв случай детето не трябва да бъде оставено само да взима решение, защото може да бъде подведено много лесно.

Да внимава кого допуска вкъщи

Важно е детето да не допуска в дома и хора, които познава, но идват, когато родителят го няма. Те могат да се възползват от неговото доверие. Вариантът е да отвори само ако е било предварително предупредено, че някой познат ще дойде. Когато децата често остават сами вкъщи, е подходящо се добави към алармената система и паник бутон. Най-малките трябва да знаят как се използва в случай, че допуснат човек, който застрашава безопасността им. Сигналът за тревога ще достигне до Мониторинг центъра на ВИП Секюрити и служителите ще реагират незабавно.

При позвъняване по телефона

Детето не трябва да разговаря с непознати. Ако не знае номера, изписан на дисплея, е по-добре да не вдига. В случай, че го направи не бива да споделя, че е само у дома, за колко време и друга полезна за измамниците информация. Необходимо е да бъде научено да не отговаря на никакви въпроси и ако се налага, дори да лъже, че някои от родителите му е наблизо.

Безопасност в интернет пространството

Интернет може да бъде място, което крие рискове. Съществуват редица сайтове с опасно съдържание за децата. Социалните мрежи също не са безопасни. Там всеки непознат може да пише и да се представя за такъв, какъвто не е. Детето няма да го види или чуе и това увеличава шансовете да го излъжат. Затова то не трябва да издава информация за това, че няма никой и какво притежавате. За родителите е препоръчително да следят с кого общува детето в интернет и да му говорят много за опасностите, които го дебнат.

При необичайни ситуации

Понякога се случват непривични неща. Това могат да бъдат странни шумове, среща с непознати хора, които изглеждат съмнително или нещо друго, което да стресне или уплаши детето. В такъв момент то няма да знае как да реагира. Затова редовно трябва да му се припомня да се свърже с човек от контактния лист или с полицията. Детето не трябва да излиза извън апартамента само, за да проверява какво се случва.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното