"Единни за промяна" продължават с традиционните си отчети за свършеното през годината

https://www.24chasa.bg/region/article/5951291 www.24chasa.bg

Поредна среща проведоха общински съветници от "Единни за промяна" с жители на видинския ромски квартал "Нов път". Трупалите се от година на година проблеми на местните хора се изляха като от чувала на Дядо Коледа. Вместо подаръци от торбата ромите извадиха на показ неуредиците в махалата, липсата на инфраструктура, недостатъчно осветление, липсата на транспорт за децата им и най-вече липсата на чуваемост и разбиране от местната общинска администрация.

"За една година направихме първите стъпки към подобряване живота в квартала. Те са малки, но за всички ни са успех на фона на системното и многогодишно неглижиране на проблемите тук. Нищо от постигнатото не би било възможно без силната подкрепа, която получавам от моите колеги", заяви общинският съветник Даниил Томов. Пред своите съкварталци той направи отчет за свършеното и призова към повече инициативност и контрол от страна на хората в квартала. "Не ни се нахвърляйте, ние не идваме тук само по избори. Мигновени решения на това, което е трупано през последните 20 години, няма. Но с упоритост и последователни действия вече има резултати, нали?", попита Вардан Папикян.

Томов припомни, че с подкрепата на гражданско обединение "Единни за промяна" жители на квартала подеха инициативата и сами си ремонтираха една от улиците в "Нов път", която повече от 30 г. не е обновявана. С много усилия е извършена подмяна на водопровод за питейна вода в квартала.

"Правим всичко по силите си за обновление както на квартал "Нов път", така и на останалите райони и населени места в общината. Толкова, колкото ни позволява законът и настоящата кметска администрация", каза председателят на групата съветници от "Единни за промяна" Росица Кирова. Тя изказа благодарност към колегата си Томов, който ревностно защитава интересите на кв. "Нов път" и неговите жители. Резултат от инициативността на Томов са десетките процедури по закупуване на имоти в махалата, които са търпими, но незаконни строежи. За близо година в общинската хазна са постъпили над 100 000 лв. от закупуване на терени в "Нов път", които са били общинска собственост.

"Натискайте кмета и администрацията, защитавайте ни!", апелираха ромите, които разгорещено изплакаха многобройните си проблеми и неуредици. Бай Данчо изрази възмущение, че местната власт отказва да осигури транспорт на учениците от "Нов път" до по-отдалечените гимназии във Видин и допълни: "На много места липсва осветление. Сутрин и вечер децата ни си проправят път в пълен мрак, това е възмутително!". Пред своите съкварталци бай Данчо заяви, че благодарение на 9-те общински съветника от "Единни за промяна" е започнало да се прави нещо за кв. "Нов път", който иначе е забравен и зачеркнат.

Жители от квартала изразиха негодувание от блокирането на стария входен път към "Нов път" след изграждане на инфраструктурата към втория мост. Това е много сериозен проблем. За решението му е нужно проектиране и съгласуване с различните инстанции. На практика затварянето на старият път лиши квартала от нормален достъп до града. Решението, което се търси, трябва да е трайно и окончателно. Профилактика на каналните води и обособяване на изнесена структура за административни услуги - бяха част от въпросите, които повдигнаха на срещата видинските роми.

"Единни за промяна" са само част от Общинския съвет, но ние разчитаме главно на подкрепата на всички видински жители, да принудим тези, които ни управляват да го правят както трябва", подчерта Кирова.

С пожелания за по-добра, здрава и успешна нова година, близо двучасовият разговор завърши с решение за организиране на нова среща през януари 2017 г. Дотогава заедно с членове на гражданското обединение ще бъде изготвен списък на най-наболелите проблеми в "Нов път", за чието решаване съветниците ще поискат включване в новия общински бюджет.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата японска сноубордистка Мело Имай обяви рязък завой в кариерата си на елитна проститутка и еротичен модел, като заяви желанието си отново да бъде професионален спортист. На 18 години японката е сред участниците на олимпиадата в Торино през 2006 година, но се контузва по време на състезание и остава сред последните в халпайпа.

Константин и половинката му Надя планират втора сватба тази година. За разлика от първата, която събра в пловдивски хотел елита, тази ще мине без излишни салюти, пише HotArena. „Когато се оженихме, нямаше как да се венчаем в църква, а ние го искаме, тъй като сме вярващи, и ни се ще и Бог да благослови нашата любов.

Афроамериканският певец с второ обвинение за секстормоз над свои почитаталки Ново обвинение в опит за изнасилване на фенка се стовари на главата на похотливия рапър Нели. Чернокожият американски хип-хоп изпълнител този път е наклеветен в полицията от млада англичанка. Тя присъства на негов концерт недалеч от Лондон в края на миналата година.