Почина проф. Шкодров, открил астероида Шумен

https://www.24chasa.bg/Article/597025 www.24chasa.bg
Снимка: Шуменски университет

На 80-годишна възраст вчера почина видният български астроном проф. дфмн Владимир Шкодров, съобщиха от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Той нареди Шумен между малкото звездни селища в света, като кръсти на града астероида, който откри през 2007 г.

Проф. Шкодров е бил ректор на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" от 1991 до 1994 г. и негов почетен доктор, дългогодишен преподавател във Факултета по природни науки, доайен на обучението по астрономия. Директор е на Института за обучение на докторанти на Българската академия на науките и почетен гражданин на Шумен.

Владимир Шкодров е световноизвестен учен със забележителни постижения в астрономията. След себе си е оставил школа от ревностни последователи. По негова инициатива преди 10 години бе създаден Астрономическият център на Шуменския университет.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бивши ченгета, прекарвали нелегални емигранти през границата, няма да лежат присъдите си заради изтекла давност! Пълният абсурд е, че един от подсъдимите се издирва, за да позволи 15-годишното дело да бъде приключено, научи "България Днес". Сагата е по случая "Александър Ведър". Той е бивш зам.-шеф на отдел "Човешки ресурси" в МВР. През 2002 г.

Държавата забрави своите герои Побеждава Карл Луис и Бен Джонсън, а днес не може да ходи Най-бързият бял човек в света, българинът Николай Антонов-Таланта, който е надбягвал легенди като Карл Луис и Бен Джонсън, днес едва свързва двата края и тъне в мизерия. Таланта живее с майка си в родния Разград и се изхранва с инвалидната си пенсия от 300

В къщата на Фатик се нанася след излизането си на свобода Йосиф Йосифов-Йоско, научи "България Днес". Сливенският мафиот в момента излежава присъда за две убийства на пътя, а преди седмица скандално бе помилван от Софийския градски съд. Магистратите така и не счетоха за нужно да се съобразят с изричните доклади на затворническите шефове и част от