Почина проф. Шкодров, открил астероида Шумен

https://www.24chasa.bg/Article/597025 www.24chasa.bg
Снимка: Шуменски университет

На 80-годишна възраст вчера почина видният български астроном проф. дфмн Владимир Шкодров, съобщиха от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Той нареди Шумен между малкото звездни селища в света, като кръсти на града астероида, който откри през 2007 г.

Проф. Шкодров е бил ректор на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" от 1991 до 1994 г. и негов почетен доктор, дългогодишен преподавател във Факултета по природни науки, доайен на обучението по астрономия. Директор е на Института за обучение на докторанти на Българската академия на науките и почетен гражданин на Шумен.

Владимир Шкодров е световноизвестен учен със забележителни постижения в астрономията. След себе си е оставил школа от ревностни последователи. По негова инициатива преди 10 години бе създаден Астрономическият център на Шуменския университет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.