Божидар Димитров: Искам прошка от Бойко, стига вече

https://www.24chasa.bg/Article/598929 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

- Г-н Димитров, поискахте ли вече прошка от Бойко Борисов, който публично каза, че ви е сърдит заради изказванията "шибан народ" към археолозите и определението "политически лилипут" за лидера на СДС Мартин Димитров?

- Ще му поискам, като се видим.

- Как работи един министър, който не си говори с министър-председателя?

- Кой казва, че не си говорим по служебни въпроси? Вероятно той е имал предвид, че не обсъждаме лични теми, тъй като е публична тайна, че сме приятели. По служебни въпроси си говорим. Ето вчера на заседанието на Министерския съвет, председателствано от него, беше прието предложението ми да отпуснем 420 000 лв. за църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол. Знаете, че храмът трябва да приеме светите мощи на Йоан Кръстител. Това се налага, защото има огромни поклоннически групи и църквата "Св. Георги" в стария град не е удобна за тях.

- Публична тайна е, че на правителствените заседания рядко се води политически дебат. Кога последно бяхте с Борисов на четири очи?

- Е, хайде да оставим вече този въпрос. Знаете много добре, че всички въпроси предварително се дебатират с премиера.

- Откога сте приятели двамата? Съгласете се, че спрямо вас той проявява необичайна толерантност - за втори път ви прави последно предупреждение за непремерени изказвания.

- Дали пък не е доволен от пряката ми работа? Питам цялата ви журналистическа гилдия - кой се сети през август, когато главно моята личност ви създаваше новини, да ме попита имам или нямам успех в работата си като министър. Кой попита дали успешно се справям с вероизповедания, с архивите? Никой, а имаше повод, тъй като измина точно година от нашето управление. Моят телефон е винаги включен, но всички ми звъняха да питат за мощите. Мисля, че имам успехи, които можех да споделя и на някои от тях обърна внимание европейската преса (б.а. - Димитров показва публикация във "Фигаро" за ускореното даване на българско гражданство, от което могат да се възползват 1,4 млн. македонци). Българските медии не обърнаха внимание и се питам защо. Дали не се плъзнахте по шибаните приказки, а не по същността на работата?

- Чувствате се жертва на стила на това управление - прекалено говорене?

- Управлението не е виновно за това. То не отразява нещата. Отразявате ги вие - независимите български медии. От вас зависи доколко надълбоко ще навлезете в нещата. Още повече че сами признавате, че това е най-откритото управление.

- Но министър-председателят също избра да коментира вашето говорене, а не работата за началото на политическия сезон.

- Защото такъв въпрос му е поставен от журналиста. Ако той беше попитал какво е направил Божидар Димитров за българското гражданство, той щеше да каже, че три пъти повече сънародници от чужбина са го получили, защото е информиран. Но той го пита за шибания народ и политическия лилипут.

- Можеше да каже, че цени вашите професионални занимания, а не говорене, но не го стори.

- Казвал го е неведнъж по други поводи.

- Все пак не ми отговорихте на въпроса откога и в какво се изразява вашето приятелство.

- Много пъти съм казвал. Приятели сме от времето, когато стана главен секретар на МВР и започнахме битката с иманярите. Като директор на Националния исторически музей бях написал едно писмо до тогавашния премиер Сакскобургготски, че полицията игнорира този въпрос и той, изглежда, е дал инструкция да си сътрудничим. Знаете, че Борисов лично ръководеше операциите и неведнъж посред нощ съвместно сме работили. Само че тогава не им давахме имена. Тогава той се увери, че съм безотказен, когато поема ангажимент.

- Имате ли по-специални съветнически функции към Борисов?

- Моля? Откъде ви хрумна това?

- Историк сте, винаги имате мнение по обществени въпроси. Защо да не му помагате да изгражда премиерския си образ?

- Няма такова нещо. Той е достатъчно опитен. Имайте предвид, че той, както сам е заявявал, е имал много добри учители - и царя, и Тодор Живков.

- И вие не запълвате тяхното място сега?

- Вие много подценявате Бойко Борисов. Той е наистина един изградил се през годините политик. Боя се, че много хора допускат тази грешка. Не се печели случайно такава подкрепа от 65 на сто на изборите.

- Защо тогава един такъв изградил се политик ще носи като воденичен камък един Божидар Димитров?

- Защо да съм воденичен камък?

- Бяхте спорна кандидатура още при съставянето на кабинета заради агентурното си минало, но Борисов пое лична отговорност, че сте работили за ДС, което не стори за други и те отпаднаха от депутатските листи на ГЕРБ.

- Мисля, че хората от Бургаско, които гласуваха за мен през 2001 г., дадоха по-добра оценка отколкото критиците ми от Синята коалиция.

- Как да си обясним тогава по-специалния ви статут в правителството?

- Няма такъв. Върша строго експертна работа, с която съм се занимавал и преди на обществени начала като закона за българското гражданство, строителството на храмове, българските общности. Това е пряката ми работа. В нея трябва да търсите гафове. Знам, че в момента има лов за последния ми гаф и понякога се обявяват даже там, където ги няма, като например с детеродните органи на едни лъвове. Никой обаче не забелязва, че някой представя операцията си "дупетата".

- Да не се оплаквате от двоен аршин спрямо вас и Мирослав Найденов?

- Не, искам да кажа, че този език се използва от политиците. Но понеже се знае, че само на мен няма да бъде простено, в него се търси гаф.

- Премиерът даде да се разбере, че не ви уволнява, тъй като сте били избран за депутат от ГЕРБ. Означава ли, че не бихте се върнали в парламента, ако ви отстрани от кабинета?

- Тази тема е приключила. Колкото и да ровите, няма да изкарате от нея последния гаф. Защо се въртите все около думите на премиера. Той показа, че темата е приключила. Дайте да говорим за нещо друго. Иначе ме обиждате...

- По този начин вие прехвърляте топката в полето на Борисов.

- Не прехвърлям нищо. Това са ваши разсъждения в търсене на поредния гаф. Няма да има пореден гаф. Точка по въпроса.

- Все пак защо да не се върнете като депутат, след като за вас гласуваха толкова много хора в Бургас?

- Не, няма да се връщам. Някои го правят, защото няма какво друго. Но според мен, когато си напуснал депутатското място, за да станеш министър, според мен не е морално да се връщаш. Моята политическа кариера приключва след работата ми като министър.

- Нямате ли амбиция да се включите в друг проект, ако се окаже, че в този нямате вече място?

- Абсолютно никакви. Ако мога, ще се върна в Националния исторически музей, където мястото ми се пази. Аз се включих в правителството, защото исках да направя нещо за българското гражданство, за сънародниците по света.

- Мислили ли сте за оставка?

- Не, защото смятам, че мога да реализирам идеите си.

- Смятате ли, че имате вина за публичния образ на правителството?

- Не. Публичният му образ се определя от далече по-сериозни неща - от нашите успехи в областа на инфраструктурата, здравеопазването, на цените на стоките от първа необходимост. Да не преувеличаваме значението ми. Ако доходите растат и имаме нови магистрали, образът ще бъде добър, независимо какво говоря.

- В момента се изказахте като някои западни анализатори, които коментираха, че явно се надяваме на чудо в икономиката с костите на Йоан Кръстител.

- Те леко иронизираха нещата. Кой от нас е казал, че те ще решат икономическите проблеми на страната? Единствено за културно-историческия туризъм се говореше. И това се случи. Вече 100 000 души повече са посетили Созопол. Това са пари за града. Заради тях го направих. Те са мои избиратели. Мощите бяха открити от много сериозен учен като проф. Казимир Попконстантинов и аз му вярвам.

CV

* Роден на 3 декември 1945 г.

* Завършил е история и археология в СУ. Специализирал е в Института за древни текстове в Париж и в Школата по палеография и дипломатика във Ватикана

* Директор на Националния исторически музей от декември 2001 до 2009 г. Заемал е този пост и от 1990 до 1999 г.

* Председател на Националния съвет за опазване на паметниците на културата

* Водещ на предаването "Памет българска” в БНТ 1

* Избран бе за депутат от ГЕРБ през 2009 г.