Спортът обезврежда гена на затлъстяването

https://www.24chasa.bg/Article/599518 www.24chasa.bg

Активният начин на живот може да неутрализира 40% от гените, виновни за затлъстяването, доказаха британски учени от Кеймбридж. Те сравнили данните на 20 000 доброволци. Епидемията от свръхтегло, която превзе много страни в света, се дължи до известна степен и на прехранването с висококалорични и мазни храни. Голямо значение има обаче и генетичното предразположение в съчетание със заседнал начин на живот.

В проучването са установени и 12 генни участъка, които се свързват с риска от затлъстяване. При двама души с еднаква фамилна обремененост към напълняване и сходни физически данни може да има различни резултати. Как? Ако единият мързелува, ще качва около 600 грама за определен период, но този, който спортува, ще наддаде само 400 грама.

Учените са стигнали до извода, след като изчислили броя на рисковите гени, начина на живот на участниците и индекса на телесната им маса. Обнадеждаващото е, че затлъстяването не е присъда за цял живот и може да му се противодейства с активен начин на живот. (24часа)