Зам.министър на образованието сгафи, Игнатов: Оставка!

https://www.24chasa.bg/Article/599726 www.24chasa.bg
Времето за усмивки между Сергей Игнатов и Милка Коджабашиева свърши. Снимка Архив "24 часа"

Министърът на образованието Сергей Игнатов е поискал оставката на своя заместник - Милка Коджабашиева, заради това, че е поискала от учители да събират информация и да определят учениците си от коя етническа група в страната принадлежат.

По думите на Игнатов подобна информация се събира всяка година, но родителите посочват етническата принадлежност на децата.

"Извиках Коджабашиева след разговор с премиера и това стана преди да дойда в парламента, защото цяла сутрин, след като ми съобщиха, издирвахме писмото, за да разберем за какво става дума", обясни министърът.

Писмото е изпратено на 12 август и е подписано от зам. министър Милка Коджабашиева с идентично съдържание както в предишните 4 години, като целта е да се попълни базата данни, за да може да се планират учители по майчин език, а крайният срок за изпълнението на изискването е 17 септември.

В него се препоръчва събирането на информацията да става по усмотрение на класния ръководител, който попълва специални таблици. Специално е указано да не се изискват сведения от учениците и от техните родители, обясни министърът в кулоарите на парламента.

"Има престараване от страна на колегите в министерството. Аз като министър не мога да оправдая тези действия, тъй като те са в нарушение на елементарни права и поради тази причина, след като разговарях с министър-председателя поисках оставката на Коджабашиева. Борисов каза, че на 6 септември ще имаме ново лице, което ще бъде обсъдено през уикенда", обяви Игнатов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

12-годишният Радостин Чолаков е компютърен гений! И дори световният гигант "Гугъл" призна качествата му. Ученикът от родопското село Барутин впечатли цяла България с уменията си в програмирането. Той успява да създаде приложение за забавни факти, което впечатлява "Гугъл". От компанията му отпускат 2400 долара под формата на ваучери,

Половинката на защитника на Испания Жерар Пике - Шакира, се забърка в грандиозен скандал. Певицата бе обвинена, че продава колиета със символ, свързан с нацистка Германия. Знойната колумбийка е във вихъра на световното си турне "Ел Дорадо". Част от кампанията й са различни бижута, посветени на концертите й. Сред стоките й има древен цветен модел.

Спектакълът "Улицата" не е това, което е без кола. Когато бричката не пали, на звездите от шоуто Мая Новоселска и Теди Москов не им е до скечове, видяха топпапараците на "България Днес". Режисьорът и комедийната прима от близкото минало бяха изловени да се веселят в столично кафене, но сакатлък с возилото им бързо накара Теди и Мая да посърнат и