Жените на Комиците-страдалки или със собствен блясък

https://www.24chasa.bg/Article/599923 www.24chasa.bg

Разправят една легенда за Кръстю Лафазанов.

Богородица решила да обиколи хората, да види как живеят. Взела малкия Исус на ръце и тръгнала. Стигнала до един манастир и влязла в него.

Монасите, като я видели, много се развълнували. Решили да й покажат кой на какво е способен. Наредили се на дълга опашка и започнали. Един й показал какви хубави икони е изографисал. Друг можел да пее молитви с красив, мелодичен глас. Трети знаел наизуст Библията.

Най-отзад на опашката се наредил Къци Лафазанов, който много обичал да скита по манастирите и имал приятели в някои от тях. Този ден той случайно останал в същия манастир и не устоял на молбите на монасите да покаже какво може. Когато дошъл неговият ред и се изправил пред Богородица, той се смутил и страшно притеснен казал:

Иглика Родена и на 17 февруари в София. Завършва кинорежисура във ВИТИЗ. запознава се с Христо Гърбов, когато режисьорите от нйния клас го вземат за студентските си етюди.

“Аз не мога да рисувам икони и да пея молитви, не знам наизуст библията. Мога само да правя смешки.”

Елена Родена е на 28 юли в Бургас. замйршва ВИТИЗ, където се запознава с Кръстю Лафазанов. Играе в театрте в Добрич, Смолян, Варна, Сатирата, Народния. Има дъщеря Елица и син Георги.

И той започнал да прави смешните си физиономии пред Девата. По едно време детето Исус се засмяло и запляскало с ръчички. Майка му се усмихнала и го подала в ръцете на Къци Лафазанов.

Иглика демонстрира как се приготвя за представление на Ицо Гърбов.

Не знам дали жената на Къци - Елена, е била наоколо в този момент. Защото тя също обича да ходи по манастирите в страната. Двамата сключили църковен брак в Троянския манастир десетина години след подписването.

Христо Гърбв и Валентин Танев във

В театралното съсловие семейство Лафазанови е пример за хармония и щастие. Двамата въвеждат практиката да се претеглят след представление. След 90 минути игра Елена е с 2,5 кг по-лека, а Кръстю - с 3 кг. „Толкова тежат душите ни!", заявяват Лафазанови. Музиката на сърцата им преобразува мъчнотиите в живота, дава им енергия за всичко.

Актьорите, които са в шоуто "Комиците", сякаш са се наговорили да се женят по любов. В повечето случаи съпругите им имат собствена кариера в сценичния и филмовия бизнес, искат да светят със собствена светлина, а не да са отражение на блясъка на знаменитите си мъже. Въпреки това тези жени жертват по нещо в общия си живот с актьорите, защото хармоничното семейство изисква жертви и от двете страни. Тези жени са изградили вълшебен тил или опора за напрегнатите си, обхванати от съмнения, неувереност или припряност половинки, защото само жената вълшебница знае как да поддържа опората за егото на мъжа си.

Кръстю: “Имали сме тежки драми и загуби едва ли по-малко от другите, но сме изплували с мисълта, че сме обичани и нужни. Ние сме прощаващи, толерантни, самовеселящи, щастливи, оптимисти! Не се засягаме от злословия, ръководим се от човечност, любов и доброта!"

Да не разберем погрешно - те не гледат на света с розови очила, които биха скрили неприятностите и всъщност биха изопачили реалността. Двамата с Елена дисциплинират собственото отношение към живота, какъвто и да е той: “Никого не наричаме свой враг, защото хората са ни приятели. Врагове на всички ни са само завистта, гневът, злобата, дребнавостта и чувствата, с които някои не успяват да се преборят. Опитваме се да сме приятели и на себе си. Не сме възпитани да говорим за другите лошо, защото това не ни помага да станем по-добри. Но ако похвалим някого, със сигурност ще създадем един миг добра вибрация за душите си. Възприемаме света с усмивка.”

Че позицията на Елена и Кръстю Лафазанови не е игра на думи в публичното пространство, не е кокетство, за да правят някакво впечатление, доказва едно преживяване на Любо Нейков с тях. И досега той е потресен от видяното:

“Отивахме към Пампорово на участие - аз с BMW джип, а Къци и Елена ги караше чисто нов мерцeдес. С шофьор от фирмата. На изхода на Пловдив спираме да заредим бензин. След това обаче колата им не запали. Просто блокира. Шофьорът се побърка да звъни на хората от фирмата. Чисто нова кола, мерцедес на 200-300 км - да не повярваш! Човекът едва не почна да рита гумите. Тогава Елена се качи в колата и му каза: “Не така с лошо отношение!” И както си седеше зад кормилото, завъртя ключа и запали колата. Понеже двигателят работеше много тихо, тя не разбра какво е направила и загаси. Шофьорът полудя: „Защо загаси? Сега какво ще правим!" А тя му казва: “Не се бой!” И пак завъртя ключа и колата отново запали. С Къци само са спогледахме, той вдигна рамене - “Ами такава е!”

Елена е Лъв, но не само зодията й е причината странични хора да смятат, че тя е главнокомандващият в семейството, а Кръстю е смиреният изпълнител. Жълтата преса толкова последователно представя Елена като подтискащата сила в семейството като демиурга в живота на комика, че се стига до един забавен случай на семейството. Двамата закарват колата си на автосервиз, за да сложат зимни гуми. Елена и Къци отиват да платят. Човекът на касата изглежда притеснен. Най-после изплюва камъчето:

- Абе, г-н Лафазанов, това ли е вашата жена?

Елена реагира невъзмутимо:

- Засега съм! А вие защо са притеснявате?

Онзи изважда мобилния си телефон и обяснява чистосърдечно, все едно че Елена я няма до него: “Чакай да се обадя на моята жена. Че тя вашата била много хубава... такава... Абе, аз се заглеждам от пет минути в нея, ще извинявате, г-н Лафазанов. Пък ние, като четем във вестниците, че не сте случили на жена! Мамицата им педалска лъжлива! Чакай да успокоя мойта!"

До гениалния комик Елена иска да свети със собствена светлина. Тя си върви по своя път като актриса и държи името й да се изписва с моминската й фамилия - Начева. След това може да прибави фамилията на прочутия си мъж.

Това обаче не прави съпругата на Христо Гърбов. Иглика Трифонова има по-големи основания да запази фамилията си. Тя е голямо име в българската кинорежисура, позната е в европейската филмова общност след “Писмо от Америка” и “Разследване”. Има всички обстоятелства да стане още по-известна, когато завърши филма, който снима в момента.

Понеже копродуценти са холандци, те оценяват силния сценарий и настояват Иглика да снима в Холандия с европейски звезди. Дори се премята името на Джеръми Айрънс в ролята на адвоката.

Сега обаче тя заляга над сценария и Христо трепери над нея. Както казва тя, “Ние живеем в хармония и аз съм свикнала у дома да пия сигурност от него, когато работя”. Дори разногласията по въпроса за къщата на село, която Ицо Гърбов ремонтирал, за да прекарва свободното си време там, се уталожили с времето и не нащърбили хармонията у дома.

Иглика е градско чедо - родена е в София, и не си пада по модата на софийските интелектуалци от няколко години насам да си купуват къщи на село. Тяхната е в Ботевградско - по магистралата е близо, така че могат да тръгнат към 5-6 вечерта, когато Христо няма представление. „Страхотна нужда има от това място - оценява Иглика. - В началото не го подкрепях, защото съм много по-градски човек. Не бях против, но не му помагах. Той сам действаше. А в съвместния ни живот е много важно да се подкрепяме. Получавала съм силна подкрепа от него и съзнавах, че не съм права за къщата. Но не можех да не съм автентична. В един момент той ме пребори - като започна да става хубаво, и аз се примъкнах."

Ицо Гърбов може да измайстори всичко за дома. В жилището им, също както в къщата, той е направил повечето мебели . Накупил си е всякакви инструменти, всички възможни косачки, електрически триони, подстригвачки на жив плет. Имали един стар краварник, който превърнали в купонджийник. Нарекли го „младежкия дом", както го кръстила приятелка на Иглика. Страшен мерак му било да заведе колегите от „Комиците" в тази къща. „Когато откривахме обекта, дойдоха колегите му. Важна му беше оценката им. В началото се стъписаха от дивотията - къщата е на няколко километра от селото. Обаче от там гледката е забележителна и хората, които разбират от извънградски къщи, веднага я оценяват. Харесаха мястото."

Иглика: „Христо започна да прави къщата преди 5-6 години, когато намаляха купоните с приятелите. Ние живеем в кръг от много близки общи приятели. Театрали и повече кинаджии. Защото аз съм по-обществена и някак си го придърпах към моите приятели. Събирахме се по къщите - бохемският начин на живот от края на соца, който обаче постепенно се изчерпа. Аз дори се бях уплашила - какво ще замести тези спокойни събирания с добро пиене и споделяне на страшно важни неща. Тогава се появи тази къща. Във всеки случай Христо има нужда от това място. Изненада ме силната му връзка със земята, с дърветата и растенията. Сади овощни дръвчета и се грижи за тях. Подрязва ги, пръска ги. Посади и няколко лозички. Този овощарски мерак идва по линията на дядо му от Сухиндол. Там няма негови роднини и лозето, което имат, го дават под аренда. Но Ицо е почетен гражданин на Сухиндол. По едно време беше се обезпокоил, защото доста жителите напуснаха градчето, а намаляването на жителте под определен брой води до "понижаването" на града в село. За малко да стане почетен гражданин на село. Сухиндол е специално място за него."

Тя има любопитно прежвяване с Христо, което е ценно свидетелство за неговия начин на работа. Единствената театрална постановка, която Иглика се навива да режисира, е "Фенове", текст на Елин Рахнев. Спектакълът излезе премиерно в Народния театър, но по неизвестна причина бе прогонен от директора Васил Стефанов и приютен в „Сълза и смях". Той се играе повече от 5 години при шеметен успех.

"Фенове" е и първата обща работа с Христо Гърбов на сцената, след като е снимала с него в „Разследване". Но сега обстоятелствата са много по-различни.

В артистично семейство като тяхното мъките и щастието в творчеството се изстрадват взаимно. Иглика си спомня времето на „Сирано дьо Бержерак", спектакъл на Теди Москов в Сатирата от началото на 90-те години: „Ролята, която най-много ми въздействаше от всичките му роли в театъра и всеки път ме хващаше за гърлото, е Сирано. Беше най-мъчителната му роля, много я изстрада. Задушаваше се вкъщи и излизахме да се разхождаме в един парк в Люлин. Живеехме в една гарсониерка там. Този парк му спаси живота. Беше твърде млад, за да изживява такава криза. А вече беше станал известен, харесваха го, разпознаваха го. Но той вътрешно се притесняваше, повтаряше, че е силен образ, не го напипвал. Мислех си, че е голям актьор, щом така изстрадва репетицията. Едва когато по-късно работихме „Фенове", разбрах колко трудно е взаимодействието на режисьора с актьора. Христо има особен начин на репетиция - маркира текста и сцените, като се щади. А това е мъка за партньорите му и за режисьорите. Той се затваря в себе си и достъпът до него става труден. Споделя малко, става нервен, враждебен. Докато репетирахме „Фенове" за камерна сцена, всичко беше нормално. Той предлагаше разни неща, аз се обнадеждавах, защото беше искрящ. Но на голяма сцена стана страшно нервен, затвори се в себе си. Дадох си сметка, че съм била права, когато инстинктивно съм бягала от работа с него. Защото е голямо натоварване. А с тия „Фенове" какво стана! Казах си, че сме сбъркали, като решихме да работим заедно. Труден актьор е! Но именно това според мен го прави голям актьор!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Следи я по участия Жорж Башур не изпуска певицата от поглед Годеникът на Емилия Жорж Башур се оказа супер ревнив. Арабският милионер започна да следи половинката си, докато тя е на участия, тъй като й няма пълна вяра. Той все още не може да приеме как бъдещата му жена показва разголената си плът пред купища хора до ранни зори и всички й точат лиги.

Марихуана по гащи и цици рекламира щерката на Алек Болдуин и Ким Бейсинджър -Ирландия. Кръшната мацка с облекло като от порноклип дими като комин в наркоманско видео, посветено на кефа от джойнта. 22-годишната разкрепостена блондинка показва как се сгъва цигара, след което еротично я облизва, преди да й драсне огънчето.

Бившата футболна половинка Даниел Лойд поднови войната си с актрисата Мария Фауър. Двете си отправиха горчиви коментари в инстаграм. Даниел се оплака, че се чувства жертва на злобното отношение на съперницата си. Мария обвини моделката, че се е подложила на липосукция, за да влезе отново във форма. Войната между двете започна през 2014 година.