Русия плаши да ни врътне крана, ако пуснем “Набуко”

https://www.24chasa.bg/Article/600067 www.24chasa.bg
Президентът на Азербайджан Алиев и съпругата му Мехрибан (вдясно) посрещат Медведев и руската първа дама Светлана на летището в Баку. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Русия е заплашила България да спре напълно доставките й на газ, ако страната разреши през нейна територия да мине газопроводът "Набуко".

Това твърдят медии в Германия и Австрия, сред които в. "Залцбургер нахрихтен" и агенцията за сравняване на цените на газа "Газпрайсферглайх идеало".

Около 3300-километровата тръба трябва според плановете да започне да доставя газ от Каспийско море към ЕС през 2014 г. Трасето й минава през Турция, Румъния и България, като Русия се заобикаля. Москва обаче се бои за газовия си монопол и ползва всякакви методи, за да саботира проекта.

"Газпром" и властта в Кремъл оказват огромен натиск над Туркменистан и Азербайджан и поради това и двете страни все още не се ангажират с никакви договори и обещания към ЕС. България също е била заплашена с отрязване от всякакъв газ. Страната е напълно зависима от газовите доставки на Русия, пишат медиите. Но още тази година трябва да се вземат няколко решения, от които зависи дали проектът "Набуко" ще тръгне. Конфликтът в момента е в решаваща фаза. Все още има шанс той да не се провали. Абу Даби е изразило желание да участва финансово в проекта, огромни средства за него заделя и целият ЕС.

С този натиск от страна на Русия се свързва и визитата на президента Дмитрий Медведев в Азербайджан. След края на срещата му с неговия домакин, президента Илхам Алиев, шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че от идната година Азербайджан е готов неколкократно да увеличи доставките на газ за Русия, съобщи РИА Новости.

Милер добави, че между Русия и Азербайджан е подписан уникален договор за удвояване на доставки на азерски газ. Според АФП така голяма част от газа, който трябваше да бъде насочен по "Набуко", сега ще потече към Русия.