Скандалът Ф1 - арабин бил рекетиран за $ 94 млн.

https://www.24chasa.bg/Article/600681 www.24chasa.bg
Румен Петков

ГДБОП се захваща с невероятния скандал, който избухна около присъствието на консорциума EABG от Дубай в България и намеренията му за инвестиции в писта за Ф1. Вчера в България пристигна съветникът Ануар Бадуан. Той влетял във ВИП-а на летището бесен от получен мейл, в който лицето Алекс Цеков му иска 94 милиона долара, за да "изглади нещата". Арабинът показа на всички присъстващи мобилния си телефон. По-късно той е получил още едно заплашително съобщение и заради това спешно изпратил обратно дъщеря си, която го придружаваше в София.

Със скандала е запознат и бившият шеф на службата ген. Румен Миланов, който в момента е съветник на премиера Бойко Борисов. Той лично се е срещнал с Бадуан вчера и видял мейла от тайнствения Цеков.

"От 8 години работя в България и много уважавам хората в нея. Срещата ни с правителството бе много плодотворна, но не очаквах такова развитие", обясни Бадуан. "Ние с политика не се занимаваме", допълни той. Има съмнения, че
всичко е свързано с други сериозни пари, които са влизали в джобовете на определен кръг хора и които Бойко Борисов спря. Ставало въпрос за доставките на газ за България и дисерфикацията на пазара, твърди източник на "24 часа".

Министър Младенов дава изявление за медиите във Варна. 
СНИМКА: БУЛФОТО
Министър Младенов дава изявление за медиите във Варна. СНИМКА: БУЛФОТО

Миналата седмица представители на EABG имаха среща с премиера Бойко Борисов и подписаха писмо за намерения с министър Трайчо Трайков. Те бяха представени като държавна компания от Абу Даби, а нейният шеф Ал Блюки като шейх. "Недоразумения стават навсякъде. Може би вината е малко и в нас, но не сме искали да заблуждаваме никого. Напротив, искаме да инвестираме в България и според мен това е важното", обясни арабинът.

Ануар Бадуан показва пред журналисти дисплея на телефона си и полученото съобщение за парите.
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Ануар Бадуан показва пред журналисти дисплея на телефона си и полученото съобщение за парите. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Той потвърди, че става въпрос за групировка от 67 частни компании, които инвестират по цял свят.

Шефът на мотофедерацията Богдан Николов пък показа писмото от столичен ежедневник, в което пише, че проектът е провален и няма смисъл да се инвестира в него.

"Защо трябва да се спира нещо, което може да стане", ядосваше се той и дори показа договорите, които са пратени от Бърни Екълстоун, свързани с нашето домакинство на кръг от Ф1. На 11 септември е поредната среща, точно преди състезанието в Италия. "Всъщност господин Бадуан дойде точно заради това в България, за да уточним подробностите около тази среща", обясни Богдан Николов.

БНТ съобщи снощи, че Бадуан е обвинил пряко вестник "Сега", че се опитвал да скара арабските инвеститори с българското правителство. Острото писмо до "Сега" на изпълнителния директор на ЕАBG Раид Абу Худра, публикувано във вчерашния брой, е истина само наполовина, твърди Бадуан. Главният редактор на "Сега" Теодора Пеева отрече категорично, че писмото е било манипулирано. То е получено от личния имейл на изпълнителния директор на компанията и се пази в редакцията, каза Пеева.

"Скандалът с шейха е буря в чаша вода, в която се оказаха да пляскат и инвеститори, и държавни институции", каза пък във Варна министър Трайчо Трайков. Интересът е победил и инвеститорите продължават работа по проекта за писта за Формула 1, заяви той.

"Шейх" зависи от страната

Думата шейх зависи от страната, в която се използва. Това поясни Ануар Бадуан при пристигането си в София. "В едни страни това е човек, който много се моли. В Саудитска Арабия е богат бизнесмен, а в Катар и ОАЕ е човек от управляващата фамилия", допълни той. Съветникът на EABG обясни, че е пристигнал единствено за да изясни позицията на консорциума около скандала. "Ние много харесахме България и за момента нямаме намерение да се оттегляме. Говорих с нашия президент тази сутрин. Напротив, след 6 месеца, след като направим нашите изследвания, ще предложим на правителството конкретни проекти. Имаме интерес към Формула 1, недвижимата собственост и селското стопанство. Особено селското стопанство", допълни той. Консорциумът няма нищо общо с Ф1, но виждал добра инвестиция в трасе, което да се използва и за други състезания. Според запознати голям интерес има и към пристанище "Варна". По ирония на съдбата арабинът се размина на косъм с кмета на града Кирил Йорданов, който се прибираше от почивка.

През следващата седмица Бадуан имал среща с голяма американска компания, която смята да строи мол в България. Тя била една от лидерите в бранша.

"Нашата група има инвестиции за милиарди по цял свят, включително и ЕС. Това можете да видите от сайта. Но ние сме група от частни компании, а лидерът ни не е от управляващата фамилия, въпреки че е близък до нея", допълни той.

Младенов: Дано скандалът не ни скара с Близкия изток

"Надявам се тази ситуация да не се отрази на взаимоотношенията ни с останалите арабски държави." Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов по повод драмата с виртуалната все още писта на Формула 1 край софийското село Доброславци.

"Най-големият ръст в износа на България за последните 6 месеца е именно към арабския свят", съобщи Младенов. По думите му България в момента развива доста активна политика в Близкия изток. Външният министър обеща да се вземат всички необходими мерки за справяне със ситуацията.

Освен това Николай Младенов потвърди, че се предвиждат промени в задграничните дипломатически служби на България, че ще има и закриване на някои посолства заради ограниченията в бюджета. Той обаче категорично отказа да посочи кои посолства ще бъдат закрити и кога евентуално ще стане това.

"Първата ни задача е да оптимизираме състава на задграничните мисии, така че да има квалифицирани хора, които да могат да вършат работа в полза на българските граждани по-добре", посочи още външният министър.

Румен Петков: Ще се боря за всеки лев инвестиция у нас

- Защо излъгахте премиера, г-н Петков?

- Аз рядко лъжа, и то главно семейството си, че ще му отделя повече време. Премиера със сигурност не съм лъгал и няма да лъжа. Особено човек като г-н Борисов. Но не смятам, че трябва да спираме да се борим за всеки лев, който може да влезе в страната ни. Това и правим. Независимо кой е на власт, защото в крайна сметка всички живеем в България и трябва да направим живота по-добър тук.

- Значи не става въпрос за някаква политическа интрига?

- Това е направо безумие. Такова нещо няма никога да направя. Напротив, от години се борим да има писта за Формула 1 у нас и смятам, че за първи път сме толкова близо до осъществяването на този проект. А той ще донесе доста на България. Инвестиции и работни места. В тази криза смятам, че ще е добре.

- Мнозина обаче смятат, че е поредното изхвърляне и няма как да спечелим от това.

- Защо тогава никой не се отказва? Всички написахте, че Истанбул е на загуба, а в момента преподписват договора си. Сърбия строи трасе, Румъния също. Ние ли трябва да сме баламите? Напротив, идеята е за едно съоръжение, което да се ползва едва ли не почти през цялата година. Да има картинг, да има мотори. Освен това около него със сигурност ще има и други комплекси, хотели. Нещо, което да работи и да печели пари. Ще се оправи и околовръстното, което също не е малко.

- Защо тогава се стигна до този скандал?

- И на мен главата не ми го побира. Не можеш да напишеш на някого писмо, че не трябва да се инвестира в България. Това най-малкото не е патриотично, но хайде да използвам по-мека дума, налудничаво. Какво означава, че някой ти предлага пари, а ти се дърпаш? Че нещо ти хлопа. Освен това имам основателни съмнения, че всичко, което е написано в писмото на EABG, е истина.

- Защо?

- Защото в публикацията са замесени хора, които нямат нищо общо с това. Значи просто е целено в тях. И то в хора, които са дали доста за България. Помагали са в трудни моменти и всички знаят заслугите им. Значи всичко е точно определено насочено. Бих казал срещу България. Защото знаете, че арабите са много мнителни хора. При най-малкия скандал се отдръпват. И ние оставаме на улицата. Бъдете сигурни, че скандалът е отразен и там. И ще ги прокудим.

- А защо си тръгнаха катарците?

- Първо, защото те се интересуваха главно от земята и "Кремиковци". След това се размотахме 4 месеца и всичко приключи. Сега заради този скандал могат да се отдръпнат и другите. Това смятам да не го допусна. Дано изпълнят намеренията си.

- Лесно ли протекоха преговорите с тях?

- Бяха изключително подготвени. Особено финансовият им директор. Веднага попита дали може да се направи просека за картинг. Колко свободна площ ще остане и какво може да се построи на нея. И като получи отговорите от архитект Петър Диков, веднага затвори проекта и каза, че участват.

- На 11 септември имате среща с Бърни Екълстоун. Какво да очакваме от нея?

- Надявам се да направим поредната стъпка към идването на Формула 1 в България. Защото нямам намерение да се отказваме. Показахме с трасетата за мотоциклетизъм, че сме номер 1 в света. Защо да не сме номер 1 и във Ф1?

- Чух ви по телефона, че във вторник трябва да сте пред затвора. Да не ви викат за нещо?

- Във вторник ще съм пред затвора в Плевен, който е бил превзет на 7 септември и от него са освободени всички политически затворници. Ще поднеса цветя. Съжалявам, но от това сензация няма да стане.