Средиземноморски стил измества мутробарока

https://www.24chasa.bg/Article/601253 www.24chasa.bg

Елегантният средиземноморски стил навлиза в българската градина. След залитането по всякакви зрелищни и екзотични образци, надпревара чий двор да изглежда по-скъп и внушителен грандоманските амбиции започват да отстъпват място на един по-непринуден вкус.

Налагат се пространства с повече въздух и светлина, чисти линии и деликатни внушения, перфектни форми и хармонични цветови съчетания, казва експертът по озеленяване Ивайло Трайков.

В техновека човекът сякаш се опитва да запази една лична територия за връзка с природата. Балансирани композиции, лаконични, но завършени решения, каскадни видове, вечнозелени храсти и дървета за контур, перголи и асми с виещи се декоративни лози и клематиси, флорални арки, хармония между нови и природни материали, в която мирно съжителстват силикон и теракота, жизнени багри, зелена морава и бели къщи...

Когато есента започне да отнема от разнообразието на градината, можете да й добавите
Когато есента започне да отнема от разнообразието на градината, можете да й добавите "аксесоари" като тикви.

Дали новата модане е продиктувана от прословутата ни прагматичност?

Щом климатът ни взема южен обрат и скоро ще мерим температури като в Гърция, ние пък да вкараме повече темперамент и непосредственост в заобикалящата ни среда. Друго възможно обяснение е, че кичът все пак си отива.

И отнася със себе си претрупаните градини, претенциозните имитации на езерца и водоскоци, безвкусните растителни композиции, направени с единствена цел да демонстрират колко заможен е собственикът. Кой фактор е решаващ, не е от значение, важното е, че мегаломанските пропорции и нелепите имитации оредяват.

Колкото по-естествено изглежда дворът, толкова по-добре - това е мнението на повечето клиенти, обяснява Трайков. Опитът го научил, че за идеалния вид не е решаващ броят на растителните видове, а тяхното използване. Когато изпълнението е поверено на професионална фирма, е лесно. Според специалистите кризата задържа цените в бранша и те стават все по-достъпни за средностатистическия българин. Ако обаче приоритетите в семейния портфейл са поизтикали градината назад, може да й се придаде лустро и с по-скромен бюджет.

Независимо кой вариант изберете - да ангажирате фирма или да се захванете сами, сега е моментът. Пролетната леха започва от есента.

Дори ако не тръгвате от нула, а само ще правите "ремонт". За гарантиран резултат направете консултация с експерт - инвестицията не е голяма, а ще се изплати с гледка, която ще ви радва години наред. Имайте предвид 10-те основни условия и градината ви ще е №1 напролет, казва Ивайло Трайков.

1. При избора на градински стил се съобразете с архитектурните особености на дома. Може би отдавна метаете за японска градина, но дали тя ще хармонира с къщата ви? Най-универсално е средиземноморското звучене, вероятно и затова се забелязва тенденция за налагането му.

2. Дайте си реална сметка точно за какво ще служи дворът. Ако е само за красота, е едно, ако ще прекарвате в него повече време или ще организирате градински партита, друго. При желание да си отглеждате в някой кът екологично чисти подправки, зеленчуци и плодове, организацията на парцела ще се подчини на съвсем различни правила.

Според наблюденията на фирмите за ландшафтен дизайн "зелените" мотиви излизат от селския двор и набират привърженици в големите градове. Няма да изместят поръчката "моят двор да е по-хубав от комшийския", но пък конкуренцията вдига летвата, коментират експертите.

3. Съобразете се с изложението, релефа, формата и големината на мястото. Класическата рецепта за разполагане на флората е в посока изток - запад, за да бъде огрявана от слънцето в естествения му ход. Модерните подходи и технологии пък изтръгват маскимума от всяко парче земя. Е, има и ограничения. Логично е, че колкото и да ви запленяват на картинка, екзотични топлолюбиви растения ще залинеят бързо в сенчестия ъгъл на градината. Или че симетрично оформление на алеите и зелените площи ще се "бие" с неправилни контури на парцела.

От значение е и как ще се разположат най-атрактивните растения, за да се използва перспективата. Но това са неща, които човек долавя дори само с вроденото си естетическо чувство. Най-честата грешка според озеленителите е, че в стремежа си да "разтегнат" ограничената площ на градината хората губят мярка. Ненаситното добавяне на още и още цветя и храсти в крайна сметка води до обратен ефект. Често ефектът от няколко силни и качествени растения е по-впечатляващ от стотици вплетени едно в друго.

Вредно е и педантичното търсене на идеалните условия. Организацията на пространството често печели от превръщането на някой трудно отстраним дефект в естетическо изненада. Например наклоненият терен "плаче" за тераси и водни каскади, ако площта позволява.

4. Примирете се с почвата такава, каквато е. Не мъчете и себе си, и нея с неподходящи за особеностите й растения. Дори да смените повърхностния слой - скъпо и трудоемко начинание, ефектът ще е временен. В случай че непременно държите на някое нетипично за района цвете, то може да бъде поставено в контейнер с подбрана според изискванията му пръст, но като цяло трябва да съобразите избора си с даденостите.

5. Решете каква ще бъде оградата- от това зависи до голяма степен и каква флора ще може да се разгърне зад нея. Наложилите се като правило в подвитошките квартали подобия на крепостни зидове например хвърлят сянка и предполагат едни решения, живите плетове край телени мрежи - други. В случай че реорганизирате мястото и нямате търпение да скриете имота зад зелен параван от виещи се растения - трети.

6. Редактирайте списъка с избраните от вас растения, ако те ще са достъпни за деца. Много от красивите храсти и цветя имат шипове, други са отровни. Вниманието трябва да е двойно при алергични хлапета в семейството. Дори някои типични за българската леха представители могат да причинят обрив при докосване. Други са рай за насекомите и могат да станат косвена причина за ужилвания. Затова пък лавандулата, розмаринът, резенето ги пропъждат.

7. Погрижете се градината да има фасон през всички сезони. През студените месеци окото може да бъде "излъгано" с багрите на храсти и дървета с различни по цвят и форма листа. Декоративната лоза пламти в наситеночервено през есента, бялото на зимата сияе на фона на вечнозелени видове в различни нюанси на маслинено, петролено, сребристо. Лукувични цветя оживяват лехите рано напролет.

8. Изберете мястото за отдихпредварително, за да проектирате пътека до него. Импровизациите са изкушаващи, но резултатът е протрита морава.

9. Съобразете се с изискванията на насажденията по отношение на водата. Има различни системи за напояване, по-обикновените са и на достъпни цени. Но ако ще поливате ръчно, разположете вечно жадните видове близо до чешмата, за да не ги намразите при всекидневното мъкнене на лейката. Глезотията езерце с лилии изисква повече инвестиции и упорство, но пък освен да радва окото освежава въздуха в жарките летни дни.

10. Не си поставяйте свръхцели. Като палми с маймунка, подобие на Ниагарския водопад, дворцови паркове с десетки статуи. Следвайте вкуса си, съобразете се с начина си на живот и изискванията на растенията и няма начин да не се получи идеалното за вас.

Отделете по 1 час на ден

Това е достъчно време, за да подготвите градината за трудния сезон. Какво задължително да направите в месеците до първия сняг:

- да прекопаете терена,

- да подхраните почвата с тор според вида на растенията,

- да върнете в земята луковичните цветя,

- да направите есенна резитба на розите, азалиите, катерливите декоративни видове, живия плет,

- да осигурите защита за по-топлолюбивите многогодишни растения,

- преди истинската зима стегнете клоните на деликатните вечнозелени към стъблото - иначе може да измръзнат, да се изкривят или счупят.

Септември: сей тревата

Искате морава като от филмите? Месецът е най-благодатен за засяване на тревата, съветва експертът по озеленяване Ивайло Трайков. Първо почвата трабва да се обработи срещу плевели.

После да се избере сорт според предназначението. Времето преди истинските есенни застудявания е достатъчно, за да се развие коренът. А още рано напролет стръкчетата ще образуват плътен килим. Ако вече го имате от минали години - септември е месецът за "изкърпване" на утъпкани или заболели участъци.