Драго Чая пее в Горно Уйно

https://www.24chasa.bg/Article/602285 www.24chasa.bg
Драго Драганов пее на събора в Горно Уйно. СНИМКА: АВТОРЪТ

Драго Чая пя пред свои земляци в Горно Уйно, събрали се на традиционен събор за Съединението на местните, разселени в различни краища на България.

“Всяка година правим събор, но сега Драгомир Драганов за първи път взе микрофона и запя. Той има корени тук и вила, останала от дядо му”, каза кметицата на селото Николина Стойкова.

“Кметицата ме покани. Понякога давам пари за църквата и се познаваме добре. А и всяко лято майка ми, баща ми и племенницата ми изкарват тук, където възстановихме къщата”, разказа тв водещият. Той пял близо половин час народни песни. “Накрая просълзих хората с “Облаче ле, бяло”. Посветих я на баба и дядо, които с ръцете си сами са построили малката вила в селото.” Жена, пристигнала от с. Войводово, му подарила покривка, плетена на една кука. “Покани ме и в тяхното село, където има много хора, разселени от Горно Уйно”, допълни Драго. След концерта си той хапнал от баницата и кебапчетата на общата трапеза и после отишъл с приятели да бере къпини.

Над 200 души пристигнаха за традиционния събор в Горно Уйно край границата със Сърбия. Местните, останали там, сега са около 20 души.

Разселването станало след прокарването на границата със Сърбия на три етапа - през 1936, 1938 и 1950 година. Тогава браздата разделила на две дворове и къщи в граничните села. За да си спомнят корените, местните правят събор всяка година на 6 септември.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки