МВР прибира за 30 дни издирвани в Шенген коли

https://www.24chasa.bg/Article/604332 www.24chasa.bg
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

Полицията ще може да изземва за 30 дни от собствениците им коли, за които има данни в Шенгенската информационна система, че се издирват. Това предвиждат одобрени вчера от правителството промени в Закона за МВР.

На временна полицейска конфискация ще подлежат и изгубени или откраднати каравани, оръжия, банкноти, документи за самоличност и регистрация на автомобили, както и вещи, които са доказателство в наказателно производство в друга държава от шенгенското пространство. От МВР мотивират искането за подобно правомощие с факта, че информационната му система е основната база данни, чрез която се гарантира сигурността на гражданите в ЕС. Чрез нея полицейските служби на страните от Шенген получават достъп до най-актуалната информация за издирвани лица и изгубени и откраднати вещи.

България очаква да се присъедини към шенгенското пространство през 2012 г.

Друга законодателна промяна предвижда обединяването на пожарната с Гражданска защита. Така ще се премахне дублирането на функции между двете дирекции, ще се намали администрацията им и времето за реакция при инциденти, обясниха от правителствената пресслужба.

Очакванията са да се свият и разходите при използване на техника и спасители, но конкретни суми в мотивите на МВР до кабинета не се посочват.

С измененията се разширяват основанията за уволнение от системата на МВР, като се дава право да бъдат освобождавани служители, които са назначени, след като са придобили право за пенсиониране.

Ще бъдат отстранявани и такива, които са получили пост вследствие на неистински или подправени документи. От една на две години скача срокът, в който може да бъде търсена наказателна отговорност на служители на МВР.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!