“Кеймбридж” изпревари “Харвард”

https://www.24chasa.bg/Article/604343 www.24chasa.bg
Фасадите в Кеймбридж вдъхват респект от научните и историческите традиции на университета. СНИМКИ: АРХИВ

Британският "Кеймбридж" измести американския "Харвард" от челната позиция в рейтинга на световните университети в тазгодишната класация на компанията QS. Това става за първи път, откакто QS започна да публикува листата си преди 7 г.

Таблицата на QS използвачетири основни критерия за оценките си: качество на изследователската работа, качество на преподаването, търсене на випускниците от бизнеса, интернационализация.

Британските университети правят значителен напредък в новата класация с още 3 университета освен "Кеймбридж" сред първите 10 - "Оксфорд" и два стари лондонски колежа. Въпреки това хегемонията на американските вузове се запазва. Те заемат 31 места в челната стотица на QS.

Прочутата зала
Прочутата зала "Аненбърг" в "Харвард". Университетът носи името на своя основател Джон Харвард - възпитаник на "Кеймбридж".

В листата има още 15 азиатски вуза начело с Хонконгския университет. Той изпреварва японските, корейските и китайските.

“Кеймбридж” изпревари “Харвард”

Авторите на проучването отбелязват, че Харвард води по търсене на неговите възпитаници сред петте хиляди работодатели от цял свят, анкетирани от QS. "Кеймбридж" обаче е получил най-много точки заради качеството на научната си работа сред анкетираните 15 000 учени. Британският университет печели и по ключов критерии като академично цитиране, който показва колко често трудове на негови изследователи се цитират в научни публикации.

Младежите следят изложенията за обучение в чужбина, където научават условията и изискванията на висшите училища.
СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА
Младежите следят изложенията за обучение в чужбина, където научават условията и изискванията на висшите училища. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Според Джон О'Лиъри, член на академичния борд на QS, една от главните причини за хегемонията на американски и британски университети е, че английският е предпочитан език в академичния свят. "Ако публикуваш своите изследвания на език, който повечето учени не използват, трудно ще те забележат и ще те цитират в главните научни списания", отбелязва той.

Рейтингът на QS бе публикуван в британския в. "Гардиън" вчера. Очаква се следващата седмица конкурентът "Таймс" да публикува в изданието си за висше образование своя класация на световните университети.

"Таймс" се отказа да сътрудничи с компанията QS, защото смята, че нейните проучвания са доста субективни, разчитащи на мненията на учени и работодатели, без да се опират в достатъчна степен на солидни индикатори за академично качество.

Очаква се в класацията на "Таймс" британските вузове да се окажат доста по-надолу в списъка заради спада на обществените инвестиции във висшето образование на Острова. Делът на държавните разходи в него сега е 0,7% от брутния вътрешен продукт, което е под средното от 1% за развитите страни от ОИСР. Новото консервативно правителство в Лондон вече обяви, че до 2013 г. ще бъдат съкратени още 1 млрд. лири от тази сфера. Това не може да не засегне реномираните британски вузове и мястото им в световния научен елит.

Много експерти сочат, че, не само Северна Америка, но много азиатски страни масирано насочват инвестиции в науката и висшето образование. За тях това е не само средство за изход от глобалната криза, но и като начин да използват момента, за да излязат на водещи позиции пред старите си конкуренти.

Прави впечатление, че в челната 50-ица вече присъстват два китайски университета, без да се брои и един тайвански. В същото време очевидно отстъпление прави Русия. Единственият неин ВУЗ в столицата е "Московският държавен университет "Ломоносов". За страна с богати научни традиции и значителен принос в световното знание това е неутешително.

Класацията на QS сочи доста интересни размествания и сред американските вузове. Тъй наречената бръшлянена лига вече се оказва доста разпокъсана. Сред традиционните титуляри се намесват бързо развиващи се университети, чиято роля като научни центрове и средища за нови технологии, които подготвят ценени специалисти, нараства.

Поне 16 българчета ще учат там догодина

16 българчета, консултирани по проекта “Световно образование”, ще учат в топ 50-те университета в света през академичната 2010/2011 година. Това каза вчера шефката на “Интеграл” Ирина Христова.

В “Кеймбридж” в специалността социални и политически науки е приет абитуриент от Английската гимназия “Гео Милев” в Русе.

В “Оксфорд” ще следват още двама българи - в дисциплините химия и класическа археология и древна история.

В Кингс колидж, който е на 21-о място в класацията, по “Световно образование” са се класирали трима от Кърджали,Стара Загора и Правец. Те ще учат право, европеистика, компютърни науки и мениджмънт.

Фармация, модерни езици, гражданско инженерство, изкуствен интелект и компютърни науки, електроника и електроинженерство и електро- и механоинженерство в университета в Единбург ще следват абитуриенти от Пловдив, София и Варна.

Четирима от София и Плевен са приетите в университета в Манчестър.

 

Закъснелите ще почнат от януари

Българските кандидати все още имат шанс да се запишат в чужд университет още тази академична година. Това обясниха от фирмите посредници за следване зад граница.

Кандидатстването ще е през октомври, а стартът на следването - през януари.

Пристигнаха и първите данни за точните програми, които ще отворят прием през януари. Първите места ще бъдат обявени на изложението “Световно образование”, което ще се проведе тази година на 9 и 10 октомври в София и на 12-и във Варна, съобщиха от фирмата-посредник за обучение в чужбина, "Интеграл".

За Холандия прием ще бъде отпуснат по специалностите бизнес и туризъм, Дания - маркетинг и мениджмънт, компютърни науки и архитектурни и строителни технологии. Във Великобритания има прием по почти всички специалности, но местата са много ограничени.

Интересна възможност за получаване на висше образование за закъснелите е и съвместната програма на Висшето училище по застраховане и финанси и Saxion University, Холандия, предлагат от фирма “Дарби”. Кандидатите имат възможност да подават документи до началото на октомври. Програмата е с преподаване на английски език и завършилите получават две дипломи - българска и една холандска.

От "Дарби" уточняват още, че в European University Cyprus, Никозия, сега започва приемът на документи за бакалавърските програми и MBA курса от февруари. Всички българи могат да кандидатстват и за стипендиите в университета, които са между 50 и 100% от разходите за обучение. Подобно е положението и в London School of Commerce, където приемът на нови студенти се осъществява на всеки два месеца. “Дарби” прави изложение за обучение в чужбина на 23 и 24 октомври в София и на 26-и във Варна.