Силно земетресение в София

https://www.24chasa.bg/Article/605685 www.24chasa.bg
Лош късемт извади собственикът на "баварка", паркирал днес на столичната улица "Цар Иван Шишман". Комин падна при слабото земетресение, отбелязано тази сутрин в София и разтроши задното стъкло на колата. Интересно е дали "каско"-то включва такава щета, коментираха минувачи. СНИМКИ: БУЛФОТО

Тази сутрин в 10:08 часа в София беше усетено силно земетресение. Трусът е с магнитуд от 3.5 по Рихтер, на 4 км. дълбочина, съобщиха от Геофизичния институт при БАН. Епицентърът му е бил между бул. „Цариградско шосе" и летището, в началото на квартал „Дружба".

Европейският средиземноморски сеизмологичен център първоначално съобщи, че силата на труса е била 3.2 по Рихтер. След това информацията беше коригирана на 3.5. От там посочват още, че дълбочината на новия трус е била 2 км.

„Не може да кажем дали ще продължат трусовете. Земетресенията се дължат на разместването на земните маси. Не бихме могли да отговорим и защо сега се появяват тези явления", заяви Николай Милошев, директор на Геофизичния институт при БАН, пред агенция „Фокус".

Силно земетресение в София

Той подчерта, че ще е хубаво да се появят вторични трусове, които да са по-слаби от днешния трус, защото това ще е индикация, че процесът затихва.

Силно земетресение в София

„Имайте обаче предвид, че е необходим период от времето. До седмица след днешния трус може да има вторични трусове. Днешният трус си е съвсем отделен от вчерашния, защото е с по-висок магнитуд", подчерта Милошев.

„Имаше две микротрусчета с магнитуд около 1 по Рихтер, които на практика никой не е усетил, освен нашата апаратура. Те бяха някъде към 11:30 часа. Тези малки трусове не са абсолютно категорично доказателство, че оттук-нататък не може да се случи земетресение, но все пак са показателни и подкрепят донякъде становището, че нещата отиват към затихване", съобщи малко по-късно Милошев.

В отговор на въпрос дали утре може да има пак земетресение, той каза: „Говорим сега за тези афтършоци, които се случват, и които навеждат на мисълта, че е съвсем възможно и през следващите дни да има земетресения, но дай боже, те да бъдат с по-малка сила от днешното".

Веднага след най-силния трус днес телефонният трафик беше нарушен. В „Гражданска защита" са постъпили доста обаждания за нанесени щети вследствие на земетресението. Пострадали хора обаче няма, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Спасителите работиха на 12 обекта - жилищни и обществени сгради, засегнати от труса. Материални щети са причинени в центъра на София и в югоизточните райони. Повечето от сградите са стари и трусът е засегнал части от покривните им конструкции. Има напукани комини, паднали части от тях, висящи отломки и разместени керемиди. На улица „Шишман" № 29 паднали керемиди са счупили задното стъкло на лек автомобил и са огънали част от купето, засегнат е лек автомобил и на бул. „Ал. Стамболийски".

Спасителните екипи са премахнали висящите отломки от комините, разместените цигли, ламарини и други покривни елементи. Районите на засегнатите сгради са сигнализирани. На ул."Кутловица" в кв. „Редута" е паднала стена на стара къща, паднали са тухли и мазилка от подобна постройка на ул."Московска" и ул."11 август". Заедно със спасителните екипи работиха и инспектори по инженерна защита. Дадени са препоръки на домоуправителите за необходимите ремонтни дейности. Информация за засегнатите сгради е изпратена до Столичния инспекторат. Огледите в столицата продължават.

Припомняме, че тази нощ в 3.43 часа беше регистрирано земетресение с епицентър на около 130 км югозападно от София, извън територията на страната.

По данни на Сеизмологичния институт към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер и не е усетено на територията на България.

Земетресение беше усетено и вчера в София в 14:29. Трусът бе с магнитуд от 2.5. Епицентърът му е бил много близо до София, в югоизточна посока.