4 гена правят панкреатита смъртоносен

https://www.24chasa.bg/Article/606034 www.24chasa.bg
Острите възпаления на задстомашната жлеза може да протекат тежко, обяснява проф. Чернев.

Панкреатитът представлява възпаление на задстомашната жлеза - остро или хронично.

Панкреасът има форма на бишкота и е разположен дълбоко в горната част на корема. Много чувствителен е към различни външни и вътрешни фактори, обяснява проф. Константин Чернев, ръководител на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в Александровската болница.

Освен възпаление панкреасът много често е и обект на злокачествено израждане. Ракът на панкреаса заедно с фаталния тумор на дебелото черво са злокачествените заболявания, които най-бързо увеличават честотата си.

В някои случаи се налага спешна операция. 
СНИМКА: ТКК
В някои случаи се налага спешна операция. СНИМКА: ТКК

В традиционните представи на лекарите най-честите причини за възникване на остър панкреатит са хроничното пиянство и жлъчните камъни. Други чести причини са коремни операции, травматични увреждания на жлезата, както и остри панкреатити, възникващи след диагностични процедури за ендоскопско изобразяване на жлъчни и панкреасни пътища.

По-рядко острото възпаление на жлезата се причинява от дислипидемия (силно повишени триглицериди в кръвта). Бактериални и вирусни инфекции понякога също водят до панкреатит. Възможно е да не е изявен клинично, а да възникне направо захарен диабет, тъй като лангерхансовите острови, които произвеждат инсулин, са разположени в “опашката” на панкреаса. Различни групи медикаменти като кортикостероиди, диуретици и др. също са честа причина за възникване на остър панкреатит.

През последните 7-8 г. с напредъка на генетиката и молекулярната биология се промениха схващанията за възникването на острия и хроничния панкреатит и рака на панкреаса, обяснява проф. Чернев. Оказва се, че затези заболявания при висок брой от пациентите е отговорно генетичното предразположение. Открити са 4 гена, виновни за предразположението.

Според тежестта на генетичните промени увреждането на жлезата може да започне в ранната детска възраст (муковисцидоза, наследствен хроничен панкреатит). Те са в състояние да предизвикат остър панкреатит,но и по-леки форми, които хронифицират прогресивно без остри пристъпи.

Ранните мутации са много тежки и водят до заболяване още в детска възраст. По-леките мутации предразполагат към възникване на остър проблем. Алкохолът и жлъчните заболявания отключват острия панкреатит, като при голяма част от пациентите има генетично предразположение, допълва специалистът по вътрешни болести.

Цялата верига реакции може да бъде провокирана и да се изяви на различна възраст - от ранна детска до пенсионна.

"Всичко това е кодирано генетично. Досега мислехме, че фактори като алкохол и жлъчка отключват болестта, но се оказва, че те са само катализатор при наличен генетичен дефект", обяснява проф. Чернев.

Наследствените фактори засега се установяват само в няколко специализирани лаборатории в света, у нас все още не се изследват. Според съвременните схващания на генетично изследване подлежат хората над 20-30-годишна възраст, които имат член на семейството, починал от рак на панкреаса.

Един ден този скрининг ще стане рутинно изследване в медицината, прогнозира началникът на Клиниката по вътрешни болести в Александровска. Ако човек има роднини от първо коляно, починали от този рак, задължително трябва да спазва определен начин на живот. Забранена е системната употреба на алкохол и тютюн.

Пушенето е обвинявано за много заболявания без достатъчно научни данни, но приносът на цигарите за болести на панкреаса е доказан, твърди проф. Чернев. Преди години бе установено, че висок процент от пациентите с рак на панкреаса са пушачи. По-късно се доказа, че именно никотинът води до изява на мутациите при предразположени хора. При много малко заболявания - рак на белия дроб и на панкреаса, тютюнопушенето е доказан рисков фактор, обяснява докторът.

Неподходящото хранене не може да се вини за възникването на панкреатитите, ако пациентът не е бил предразположен. Диетата обаче е много важна при лечението на острите панкреатити. Класическият остър панкреатит се лекува с глад, парентерално или ентерално хранене (със сонда), за да се намали стомашната секреция и да се постави жлезата в състояние на спокойствие. Във връзка с храненето е доказано, че при голяма част от пациентите с остър панкреатит болките се възобновяват веднага при захранването.

Нито едно заболяване не се лекува само с глад, добавя специалистът по вътрешни болести. Организмът е приспособен физиологично да приема храна равномерно без тежки ограничения. Сериозните лишения често водят до нарушения в метаболизма с много странични ефекти. Нормално човек трябва да яде пълноценно белтъчини, мазнини и въглехидрати, да има физическа активност. Гладуването при много хора е рисково състояние, което може да доведе до здравословни проблеми.

Симптомите при остър панкреатит са много. Най-характерна е силната болка високо горе в корема, излъчваща се назад към гърба. Пациентът може да изпадне в тежък шок при класическите панкреатити. "Диагнозата се изяснява сравнително бързо, но спектърът на острия панкреатит е широк.

Условно разделяме острия панкреатит на лек, среден и тежък. Това отговаря на различни по тежест увреждания на жлезата от лек оток до пълното й ликвидиране. При някои от починалите се установява, че жлезата се е самосмляла.

Болестта започва и минава през няколко фази. Генетичното предразположение, както и провокиращите фактори активират ензима трипсиноген, който задейства цялата верига на произвежданите от жлезата вещества. Панкреасът произвежда всички видове хормони, които разграждат белтъчини, мазнини и въглехидрати", разказва професорът.

Всички биологични мембрани са изградени от белтъчини и мазнини. Хормоните, произвеждани от панкреаса, смилат освен жлезата и тъканните структури на различни органи. Отначало действат на локално ниво в панкреаса, а след това по кръвен и лимфен път се разнасят из цялото тяло.

Лекарите често казват: знаем кога започва един панкреатит, но не как и кога ще завърши. Той може да вземе фатален обрат за 2-3 дни. Или пъкоздравяването да се проточи до 2-3 месеца.

Леките случаи се овладяват лесно. Сериозните прогресират различно бързо. Имат най-различни усложнения . Често се стига до увреждане на целия организъм. При панкреатит смъртността е висока - стига до 20-30%. Статистиката е трудна, защото пациентите попадат в различни отделения. Част от тях остават неразпознати, когато пациентът е във фудруянтна (мълниеносна) форма.

"Когато жлезата е запазила формата си, но ензимите са активирани, в пространството около панкреаса се развиват некрози. Това се доказва с компютърна томография. Докажат ли се, можем да ги изчистим по хирургичен път. С модерната техника можем да различаваме липсата или наличие на локални тежки промени и да вземем решение за операция. Възможно е и медикаментозно лечение. По-леките случаи могат да бъдат излекувани напълно", разказва как протича терапията проф. Чернев.

Преди няколко години в Япония описаха едно напълно ново заболяване, свързано с панкреаса - автоимунен хепатит.

Протича като комбинация на хроничен панкреатит и увреждане на жлъчните пътища. Проявява се със стенози и увреждания на жлъчните пътища във и извън черния дроб, увреждане на бъбреците и други органи. Болестта вече е описана в Европа и САЩ. У нас досега не е диагностицирана, обобщава проф. Чернев.