620 000 000 печелят ромските кланове

https://www.24chasa.bg/Article/606701 www.24chasa.bg
Лидерът на ромите Цар Киро, седнал в златния си трон в имението си в пловдивското с. Катуница. СНИМКА: СЛАВИ АНГЕЛОВ

В първите дни на февруари 2004 г. един висш военен от Генералния щаб на армията влиза в магазин за обувки на Женския пазар, но излиза без служебната си карта.

Тя е с изключително високо ниво на допуск и отваря вратите и на най-секретните поделения в държавата. Настъпва паника - по-малко от 60 дни делят България от членство в НАТО.

И точно когато страната доказва за последно как може да опазва тайните на Северноатлантическия пакт, един ключов офицер губи служебната си карта.

620 000 000 печелят ромските кланове

Секретният пропуск мобилизира не само Министерството на отбраната. Цялото МВР е вдигнато на крак. И 48 часа след инцидента на Женския пазар документът е намерен невредим на пазара в Димитровград.

Цялото семейство на Цар Киро на рождения му ден на 24 май. 
СНИМКА: ТОДОР НЕНОВ
Цялото семейство на Цар Киро на рождения му ден на 24 май. СНИМКА: ТОДОР НЕНОВ

Офицерът се оказва жертва на професионална ромска джебчийка. Държавата обаче реагира адекватно и на 29 март премиерът Симеон Сакскобургготски връчва на Колин Пауъл ратифицирания закон за присъединяването на страната ни към НАТО.

ИЛИЯ ИЛИЕВ
ИЛИЯ ИЛИЕВ

Днес, точно 6 години и 6 месеца по-късно, една друга ромска група, добила популярност като "френските цигани", предизвика мегаскандал в Брюксел и е на път да препъне България - този път за влизането ни в Шенген.

Експулсирането на българските роми от Франция предизвика протести в цяла Европа и дори резолюция срещу Париж на Европейския парламент.

В крайна сметка изгонените "френски цигани" с български паспорти са граждани на Евросъюза и се ползват с всички, произтичащи от това права, включително и на свободно придвижване.

Нещо повече - спорните роми са от т.нар. кланове на гурбетчиите. Те имат неприятния навик да се заселват на големи групи в катуни на твърде необичайни за културния европеец места, но не са от активния мургав кримиконтингент - тоест металните шахти, жиците и портфейлите на населението около катуна обикновено остават непокътнати.

Факт е, че никой от общо 41 сънародници, които бяха поканени да напуснат Франция срещу 300 евро на възрастен и 100 евро на дете на ръка, не е нарушил законите там. И все пак ромската престъпност е проблем, с който държавата ни не може да се справи цели 20 г.

И ще се превръща все повече в остро камъче в петата на страната ни, защото правото на свободно придвижване в ЕС, което получихме с членството си, накара хиляди мургави джебчийки, просяци, проститутки и крадци да потърсят по-доходен бизнес в страните от Западна Европа.

В голяма степен те се превръщат в лицето на България там.

Проучване на "24 часа" показа, че за една година българските роми генерират печалба от не по-малко от 620 млн. лева в България и в Европа.

Това е сума пренебрежимо ниска в сравнение с приходите на българската мафия и на белите якички. Но според официалната информация ромите у нас са около 700 хиляди (10% от населението).

Пет големи цигански клана са замесени в тъмния бизнес според специалисти от вътрешното министерство, където по принцип не се събира статистическа информация за престъпността на етнически принцип.

Най-сочното парче винаги вземат калдарашите. Това са най-богатите ромски кланове, които са от малкото успешно социализирани цигани у нас. Те живеят в огромни къщи - задължително с мутробарокови орнаменти, возят се в мерцедеси колкото панелна гарсониера и пращат децата си да учат в чужбина.

Калдарашите са базирани основно в София, Пловдив, Костинброд, Горни Богров, Червен бряг, Плевен, Пазарджик, Левски, Перник, Петърч.

Те контролират най-успешния бизнес в бранша - джебчийството, просията и проституцията. Според експерти от Главна дирекция "Криминална полиция" вече от 5 г. джебчиите и просяците са се изнесли в Европейския съюз.

Докато през 2005 г. 343 роми са уличени да крадат портфейлите на 2137 души, то година по-късно джебчийските кражби падат на 1100, през 2007 г. на 667, като това намаление продължава и до 2010 г.

Днес единственият апетитен бизнес за крадците на портфейли в София е студентската автобусна линия номер 280. Там жертви на ловките джебчии постоянно стават сънени и наскоро дошли от провинцията млади момчета и момичета.

Подобна е и ситуацията при просията. В София през миналата година според инспекторите от Детска педагогическа стая в СДВР са били открити едва 35 деца да събират пари по улиците.

Големите постъпления от този бизнес и от джебчийството се изкарват в чужбина. Има много по-малки цигански кланове в Плевенско и в Ловешко, които пращат крадли всеки ден с автобус до Гърция и те вечер се прибират обратно със суми между 600 и 1000 евро.

Истинските машини за пари обаче са в Австрия, Италия, Гърция, Великобритания, обясняват служители от сектора "Трафик на хора" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Най-много изкарват джебчийките - отличничките могат да донесат в един ден и 6000 евро. Обикновено обаче преджобването им носи 400-600 евро на човек.

Според експерти от МВР най-малко 2000 души в момента просят и крадат портфейли в България и в страните от ЕС. Ако все пак приемем, че контингентът е от 1500 души и те изкарват по 500 евро на ден в 150 работни дни в годината, получаваме печалба от 112,5 милиона евро. Колосална сума.

А според някои специалисти тя е занижена, защото крадците и просяците са повече, също и работните им дни в годината. При ромската проституция например някои неправителствени организации надуват годишните печалби на цели 800 милиона евро.
Според експерти от МВР обаче, въпреки че не може да има точни данни, мургавите жрици на любовта едва ли носят повече от 60 милиона евро годишно.

Тази сума се получава при контингент от около 1000 проститутки, които в 120 работни дни в годината изкарват по 500 евро на ден.

В този бизнес има твърде много насилие, първо, и второ, колкото и това да е абсурдно от морална гледна точка, ромите експлоатират сексуално собствените си жени, дъщери, братовчедки, обясняват експертите от ГДБОП.

Нашите цигани атакуват най-масово пазара за жива плът във Франция, Германия, Белгия, Австрия, Италия, Испания, Норвегия. В този сектор освен калдарашите силни позиции имат и клановете на гольовците, базирани в Кюстендил.

От ромските сенчести бизнеси в България според експертите най-сериозни приходи носи незаконното изсичане на гори.

В този поминък са ангажирани над 2000 души в планините Рила, Пирин и Родопи. Те нанасят всяка година щети за стотици милиони левове, а печалбите им възлизат на 150-200 милиона за 12 месеца.

Почти идентични са доходите от източване на ДДС и от кражби на метали. В първия бизнес най-често ромите са просто "бушони", на чието име се регистрират фирми.
Хиляди цигани всяка година дават да бъдат използвани личните им карти срещу еднократни суми между 200 и 500 лева. Те не успяват да забогатеят.

Един овчар от Варненско, който се казва Станислав Начев, има над 150 фирми на свое име, чрез които е откраднато ДДС за десетки милиони левове, но Станислав и днес маха с гегата по овце край морето.

В този бизнес малко повече вземат посредниците, набиращи хора, на чието име се регистрират фирмите, обяснява инспектор от икономическия отдел на ГДБОП. Той допълва, че между 1000 и 2000 лева вземат и роми, които се съгласяват на тяхно име да бъдат прехвърляни задължения на фирми, понякога затънали и със суми до 5 милиона лева.

Калдарашките кланове имат и представители, които създават схеми за източване на ДДС, но в този бизнес те са много по-скромни от българите и ощетяват годишно хазната с не повече от 40 млн. лева.

Подобна е и ситуацията при кражбите на метали. Те носят поминък на около 60 хиляди цигани. Щетите, които те нанасят с кражбите си на БДЖ, НЕК, БТК, са огромни, а печалбите от върнатите и претопени метали до 15 милиона лева.

Близка до тази е и печалбата от лихварството. В този бизнес са ангажирани 300-400 души най-често от клановете на калдарашите, бургуджиите и по-богати представители на цоцоманите. Те изкарват годишно между 10 и 12 милиона лева.

Основно бургуджийските кланове от Ветово и Горна Оряховица стоят и зад телефонните измами. Само за първите шест месеца на тази година техни жертви са 1072 възрастни мъже и жени.

Въпреки че в отделни случаи мошениците успяват да измъкнат от някоя баба и цели 25 хиляди, средната печалба от всяка тяхна измама е около 3000 лева, уточнява служител от икономическия отдел на Главна дирекция "Криминална полиция".

Този мръсен бизнес - нагъл грабеж на спестяванията на възрастни хора, носи годишна печалба на бургуджийските кланове от почти 10 милиона лева.

Сумата може и да е по-висока, защото много от измамените не се оплакват в полицията, за да не се изложат.

Престъплението обаче, чиито доходи особено трудно могат да се изчислят, е износът на бебета най-вече за Гърция.

Едно момиченце там се продава между 13 и 15 000 евро, а момченцата за около 20 000. Майките не вземат повече от 5000 лв.

Големите пари отиват у ромските кланове в Каменово и Айтос до Бургас, известни като милет. Те са мюсюлмани и съжителстват с копанарите.

Все по-често обаче според експертите от "Трафик на хора" в ГДБОП ромките продават не
бебета, а яйцеклетки, за което получават около 1000 евро.

Никой няма информация колко ромки продават новородените си в Гърция, но според неправителствени организации тези бебета не са по-малко от 50 на всеки 12 месеца. А може би и много повече...

В последните 10-ина години ромите навлязоха и в наркоразпространението, като първоначално много от тях станаха жертви на хероиновата зависимост.

Постепенно обаче те започнаха и да организират продажбата на най-смъртоносния наркотик. Базирани са от години в гетата - Факултета и Татарли в София, в пловдивския Столипиново, във видинския Нов път, в Сливен и в Нова Загора.

Десетки роми са ангажирани в продажба на хероин, а според инспектори от направлението "Наркотрафик" на ГДБОП във всички гета в страната месечно те успяват да продават между 3 и 4 килограма хероин.

Тези 3 кила обаче се получават, след като бъде размешан един килограм, купен от тях на българския пазар за около 20 хиляди лева. Само от размесването печалбата им скача 3 пъти, а годишният им приход е почти 7 милиона лева.

Наркоразпространението е и единственият ромски мръсен бизнес, при който циганите се отчитат на българската мафия.

От всички останали престъпления печелят различните кланове, като винаги организаторите - ромските царе, крале, барони и принцове, живеят в лукс в бели палати, а тези, които за тях продават тялото си, бъркат в портмонетата на чужденците, режат електрически далекопроводи, продават хероин или просят в снега - мизерстват в ламаринени колиби в гетата.

В общата печалба от цигански престъпен бизнес от 620 милиона лева годишно не влизат приходите от най-масовата, но и най-анонимна битова престъпност.

Тя обаче е бичът за обикновените българи особено в малките градчета и села и със сигурност представлява най-сериозната заплаха за разгаряне на бъдещи етнически конфликти по места.

СЛАВИ АНГЕЛОВ

Кирил Рашков, Цар Киро: 100 милиона от джебчилък? Как се изкарват бе, брат!

- Г-н Рашков, права ли е френската държава, като изгони българските роми?

- Само роми ли връщат от Франция? Не поставят ли по този начин и България под общ знаменател?

- И все пак защо не гонят българи, а само представители на вашия етнос?

- Не зная. Нямам информация да са извършили някакво престъпление. По-важно е да се намери работа за тях в България, за да не ходят в чужбина и да ги връщат. Ако имат препитание тук, няма да мислят за кражби.

- По данни на полицията българските роми в чужбина се занимават предимно с джебчийство и с проституция. Така ли е?

- Ако има такива, не бива заради тях да страдат всички. Виновните да отговарят за провиненията си по законите на съответната държава. Не може заради някого да го отнасят всички роми.

- Вярно ли е, че нашите роми печелят по 100 милиона евро от джебчийство?

- Ооо, не зная такива работи! Никой не ми е предоставил подобни данни. 100 милиона са много пари. За цял свят ли се отнася тази сума?

- Не, за българските джебчии в Европа.

- Това е много пара бе, брат! 100 милиона! Как се изкарват от джебчилък? Не вярвам. Не всички отиват навън, за да пребъркват хората. Ако има такива, би трябвало да ги преследват и да ги съдят.

- Защо ромската престъпност напоследък се засили?

- Трябва да се погледне по-отгоре. Когато имаше работа в България, нашите не крадяха толкова. Сега в кризата е нормално да посягат на чуждото. Нямам претенции да съм познавач кои престъпления са повече - ромските или българските. Но не мога така да плюя хората. Има нещо по-съществено. Трябва да се види дали европейските пари, които ни отпускат, стигат до ромите. Или потъват в някакви фондации. Ако се усвояват правилно, с тях ще могат да бъдат подпомагани нашите хора.

- Като кажеш роми, всеки реагира, че са мързеливи, крадливи и авантаджии. Защо не могат да се интегрират?

- Ще кажа, ама това трябва много внимателно да го изпипаш. Би трябвало да се направят специални програми за обучение на ромите. Този народ не може само да бъде използван за дадени избори. А да ги привлекат и да ги интегрират.

- Как успяхте толкова да се замогнете, че да ви наричат Цар Киро?

- Ще ви кажа. С работа и акъл.

- А вашите събратя могат ли да спрат да крадат?

- Вижте, престъпност има и при българите, и при турците. Нашите хора нямат достатъчната култура. Те са потънали в немотия.

- Но вие сте представител на тази етническа група, а вашият стандарт е до звездите. Как става?

- Но защо ромите са виновни за всичко? Колко са ония, които ограбиха държавата с милиарди? Не искам да обвинявам. Но продадоха заводите на безценица. Роми ли ги купиха? Е, има заможни хора и сред нас, които с работа успяха да се оправят. Но повечето тънат в мизерия. Няма кой да ги обучава. И стават партизани. Излизат там да правят проституция, да крадат и разни други работи. А това не се харесва на Запада.

- Вашата съпруга Костадинка беше осъдена на 3 г. условно във Франция за джебчийство.

- Не знам за такова нещо. Не е вярно.

РАДКО ПАУНОВ

МВР търси кой дава $ 500 000 за главата му

Поръчково убийство за 500 000 долара разследват антимафиоти от София в началото на 2009 г.

Жертва на атентата трябва да стане Кирил Рашков - Цар Киро, който в този момент лежи в Окръжна болница в Пловдив, а присъдата според агенти на МВР е издадена от циганско мешере, заседавало около столицата.

Сигналът, получен в ГДБОП, гласи, че причина за мократа поръчка е смъртта на снахата на Цар Киро - Геновева, която се обесва при съмнителни обстоятелства на 26-годишна възраст.

Снахата е от клана на кольовците от Горни Богров, които смятат, че младата жена е била принудена да посегне на живота си от хората на Цар Киро.

Затова според първоначалния сигнал в МВР кольовците настоявали мешерето да произнесе смъртна присъда над Кирил Рашков и давали 500 000 долара за организацията на убийството.

За да тушират циганското напрежение, антимафиотите започват разпити над целия съдебен състав на мешерето. Показания дават Йордан Миланов от Костинброд, Златко Баков от София, Златко Младенов от Левски, Тома Миланов, Любомир Миланов и Янко Костов от Костинброд.

Всички те са регионални ромски лидери, които участват в мешере, когато трябва да се реши определен проблем, възникнал между различни кланове.

Постепенно обаче разследването на антимафиотите установява, че мешерето е събрано не по настояване на кольовците, които искат сметка за смъртта на младата Геновева, а по молба на съпругата на Цар Киро Костадинка, която пък търси от кольовците обезщетение за твърде ранната загуба на снахата. (24часа)

Пет причини да не се интегрират

Швейцарският седмичник "Ди Велтвохе" и берлинският в. "Ди Велт" публикуваха есето на публициста Пиер Хойман, в което той посочва някои от основните причини за несъстоялата се интеграция на ромите в европейските общества:

1. Отношението към труда

Най-голям брой роми живеят в държавите от бившия източен блок, които сами имат трудности с прехода, а населението в тях едва се справя с икономическите проблеми. Ромите в Източна Европа населяват предимно най-слаборазвитите икономически региони. Там висока е и безработицата, без изгледи за подобрение.

2. Проблемът "време"

"Много от ромите губят способността да планират в по-дългосрочна перспектива", казва Андреас Оплатка, дългогодишен източноевропейски кореспондент на "Нойе Цюрхер Цайтунг". Те предпочитат да се наслаждават изцяло на момента. Това създава основния проблем. "Който не може да разпределя времето си правилно, трудно може да се интегрира в индустриалното общество", сочи Оплатка.

Британският социален антрополог Майкъл Стюарт, живял 15 г. в ромска махала в Унгария, дефинира чувството за време при циганите с израза "идентичността е прикована към настоящето". Според него традиционната ромска култура е скрепена с прословутото "тук и сега". От акцента върху моментното настояще произлиза скептичността спрямо училищното образование.

3. Понятието "собственост"

Ромите имат необичайно отношение към чуждата собственост. За тях притежанието на потребителски стоки върви ръка за ръка с правото и друг да използва тази собственост.

4. Кланът

Според чешкия социален антрополог Марек Якоубек семейната спойка на ромите се оказва пречка за еманципацията им. Кланът не допуска отлъчване на отделната личност от традиционното общество, тъй като се опасява от отслабване на солидарните отношения в семейството. Поради това фамилията блокира стремежите на амбициозните към евентуален пробив.

5. Образование

Ромите имат проблем с правилната оценка на доброто образование. Те пращат децата си на училище в повечето случаи само защото това е обвързано с даване на социални помощи или удължаване на виза за престой.

Успоредно с това децата трябва да печелят пари за семейството. Голямата част от тях не разполагат с елементарни условия у дома, за да учат.

Илия Илиев, председател на ДРОМ: Не давай на ром пари, а го пусни да живее с българите

- Г-н Илиев, защо вече 20 г. държавата не успява да интегрира ромите?

- Големият проблем при ромите е, че са неграмотни. Точно от това се възползва и Франция, за да експулсира групите от България и Румъния.

- Казвате, че ромите са неграмотни и това едва ли не трябва да звучи като извинение за тях. Но мнозина смятат, че за тях просто е по-лесно и по-доходно да крадат?

- Срещу кражбите има закони. Този, който краде, трябва да бъде наказан. Но аз се опитвам да ви обясня, че срещу проблема с интеграцията на ромите имаме масово нехайство и безотговорност от страна на политическите партии не само в България.

Ромският проблем ще се окаже голям европейски проблем. И който поставя това под съмнение, допуска много голяма грешка. Грешка, която може да доведе и до разкъсване на Европейския съюз, защото ромите в света са около 18 млн., а в ЕС - около 10.

- Вие искате да се подаде ръка на ромите, но всички пари - десетки милиони евро, които се отпускат за интеграцията им, потъват някъде, а ситуацията не се променя...

- В никакъв случай подаването на ръка към ромите не бива да бъде под формата на финансова помощ. Практиката показва, че големи суми, които се отпускат, се крадат
и големи неправителствени организации ползват този бизнес, за да перат пари. Грешен модел.

- Какво тогава трябва да се направи?

- Държавна политика трябва да доведе до присъствието на роми на всички нива в обществото - да бъдат назначавани - от пазача в тоалетна през депутат до министър. Държавата трябва да им даде възможност да се чувстват част от това общество.

Наскоро гледах едно предаване как един тюлен в цирка го учеха да стои на опашката си, да държи топка на главата и да върти обръч с кръста си.

Значи това животно, докарано от океана, може да го направи, а един ром не може да се интегрира. Звучи несериозно.

- Може би тюленът е по-податлив на интеграция от рома? Ромите у нас оставят едно впечатление, че нямат интерес към работата.

- Ако трябва да бъдем честни, ромската общност е много специфична. Вярно е това, че те много държат на свободата. И това трябва да се запази. Трябва да се намери начин добрите черти от тяхната идентичност да не се потъпкват.

- Да, но много черти от тяхната идентичност не кореспондират със съвременното общество. Вие например искате да се регламентира просията и да се узаконят каруците...

- Трябва да правим разлика между регламентиране и узаконяване. За просията аз съм искал регламентиране. Не може сакат човек с един крак, който проси, за да вземе 2 лева за хляб и за мляко, ти директно да го арестуваш.

Но пък този, който е здрав и агресивно проси на кръстовището между колите, него нека да го арестуват и да го глобят. Аз съм искал просто тези разлики да се регламентират.

- Да, но каруци в София - не е ли абсурдно?

- Как може ти да отнемеш на един човек възможността да си има кон, с който да си изкарва прехраната, а в същото време има много хора, които си имат коне за удоволствие.

Държат си ги в хиподруми, яздят си ги. Някои си имат и по 3 коня. Защо тогава ромът да си няма кон, за да си върши работата.

- А какво ще кажете за организираната ромска престъпност в страните от ЕС - джебчии, крадци?

- Тези хора, били те и престъпници, не се различават от останалите престъпници. Трябва да бъдат санкционирани. Но държавите не могат да намерят правилния подход, за да се справят с тях. Нека не забравяме, че ромите са свързани основно с битовата престъпност. Те нямат позиции във властта, за да правят големите кражби.

- Но те създават негативен имидж на страната.

- Сигурно има и такива хора. Но спомняте ли си преди 2 години, когато в предградията на Париж имаше огромни безредици. Палеха се огньове, вдигаха се барикади от улиците, обръщаха се коли. Пострадаха много хора, включително и полицаи.

Защо тогава Франция не арестува и не депортира всички тези участници в безредиците - мароканци, чернокожи и т.н. Защото зад тях стои сериозна общност и защото те не са неграмотни като нашите роми, които сега бяха експулсирани.

Убеден съм, че проблемът с интеграцията може да се реши за няколко години. Ако един ром може да работи, няма да ходи да се занимава в чужбина с престъпления и да си слага главата в торбата.

- Какво конкретно трябва да се направи?

- Първото са гетата. Те трябва да се ликвидират поетапно. И държавата чрез публично-частно партньорство трябва да настани ромите.

- В началото на 90-те имаше подобен експеримент. Бяха разрушени гета, настаниха ромите в апартаменти и те вкараха вътре конете си и започнаха да палят паркета в хола, за да се греят...

- Тогава е допусната грешка. Ромите трябва да бъдат настанявани на следния принцип: ако в един жилищен блок има 100 апартамента, в 90 да живеят българи, а в 10, пръснати из блока - роми.

Тогава те няма да се капсулират отново в общността си и ще започнат да се съобразяват и да подражават на българите.

Ромчетата ще гледат, че българчето яде филия с лютеница, и те ще ядат филия с лютеница. Ще видят, че децата ритат топка и си играят на компютър, и те ще правят същото.

Най-важното е да се даде възможност на младото ромско поколение да подраства в правилна, в нормална среда.

СЛАВИ АНГЕЛОВ