Опознай виното, ще разбереш страната

https://www.24chasa.bg/Article/607184 www.24chasa.bg

Хит за чужденците това лято бе един хълм с лозови масиви до пътя край Карнобат на 50 км от морето. Взели загара на лятото, туристите изпълваха паркинга, отпиваха и цъкаха на хубавите български вина, каквито по програмата олинклузив родният туроператор няма да им предложи. Най-интересното бе, че избата "Братя Минкови" още не бе открита официално, а винените туристи, сред които и чужди дипломати, се изреждат да дегустират.

Да опознаеш виното на една страна, значи да опознаеш историята й. Ако отпиеш от изба "Магурата", ще влезеш в прочутата пещера. "Шато Дювал" пък от с. Градец ще те отведе и до Бабини Видини кули. Караш ли по течението към Русе, там атракцията на хълма е избата на братя Бобокови - старите турски погреби на форт "Левент табия" и култовата кръчма "Левента", посрещала Живков, Брежнев и Кастро. Днес там са белите еликсири. Вината на Старосел пък ще те отведат към тракийските гробници, а избите на Странджа ще опиянят и с вино, и с нестинарски танц.

"Дамяница" - Мелник - Роженски манастир - Пловдив, дегустации във "Вила Винифера" - яз. "Кърджали" - светилището на Орфей в с. Татул - Ивайловград, дегустации в изба "Ямантиев" - изба "Стамболово" - опитване на царската селекция в избата на Симеон в с. Баня "Розова долина" - Хисаря - изба "Старосел" и тракийските гробници - Копривщица - София. Това е кратка отсечка от пътеката на виното, която туроператори предлагат за 6-дневна програма.

Такива отсечки от пътя на виното у нас има десетки. И всяка го свързва с нрава, бита и фолклора на българина. Етнографски сцени от зарязване на лозето, беритбата и ритуала с мачкането на гроздето от босоноги девойки завършват винаги с тръпнещия финал на дегустацията.

Бутиковият комплекс е на входа на град Пещера.

Обикновено се дегустират 3 бели, 3 червени вина, една ракия и евентуално бренди. "Черноморско злато" в Поморие например предлага пакета от 12 до 25 евро. По пътеката на виното можеш добре да опознаеш една страна. Богатите отдавна го знаят и този род туризъм е на особена почит. Ние искаме да вървим по техните стъпки, но туроператорите, вместо да покажат на чужденеца, че по тези земи се прави прекрасно вино, се водят единствено от мотивацията за печалба. Затова във веригите наши хотели с услугата "ол инклузив" на масите се слагат кани наливно вино с неизвестен произход. Цената за литър е около 60-80 стотинки. Туроператорите смятат, че като предложат ниски цени, ще имат по-многобройна клиентела. А доброто вино в бутилка е поне от 5 лв. нагоре. И всъщност рядко чужди туристи имат шанса да опитат хубавото българско, а и да се уверят, че сме винарска страна с традиции.

Прочутата изба “Тодоров” с часовниковата кула.

А почти вече няма българска изба, която да не предлага дегустация на вина. Тръпката от винения туризъм си струва. Проблемът обаче е, че у нас няма кой да посочи пътя дотам.

Хитът това лято е новата изба на "Братя Минкови" до Карнобат по пътя за Бургас. Кацнала на живописен хълм сред лозята, тя привлича туристите.

Виненият туризъм е характерен за богатите страни. Изби в райони като Бордо, Бургундия и Шампан във Франция, Тоскана в Италия, Навара или Риоха в Испания, Долината на Напа в Калифорния продават повече от вината си на посетили ги туристи, отколото в магазините на търговската мрежа. Там клиентелата на туроператорите е готова да плати хиляди евро или долари за едноседмична разходка в известни изби. Но за тези пари виненият турист ще придобие знания от първа ръка, тъй като ще дегустира в присъствието на именити познавачи. Има и по-популярен тип винен туризъм, който предлатат турове за по-масовата публика.

У нас няма агенция, която да организира подобна занимателна екскурзия за виното.

Управителят на "Старата изба" Димитър Стоев налива за дегустация.

За туроператора пък критерият в избора не е какво ще покаже избата, а коя ще даде най-ниска цена на дегустацията. Това вече само по себе си променя целия замисъл и ограничава творчеството при подобна ексурзия.

Декантерите са задължителни при дегустация на старите червени вина.

Затова ще ви предложим дестинации, които няма да разочароват.

“Домейн Пещера” - комфорт в планината

На изтънчен лукс и изискани кухня и отбрани колекционерски вина ще се радва всеки гост на бутиковия комплекс "Домейн Пещера", който е на входа на планинския град. Той е само на час от София и на 30 минути от Пловдив.

Стилът на 4-звездния комплекс от 14 луксозни стаи, 2 студиа и апартамент осигурява уединение до природата и потапя в романтиката на френските шата. 5-звездната кухня съперничи по вкуснотии и отбрани вина на френската. Комплексът разполага с модерен СПА център - джакузи, сауна и парна баня. Има и басейн с китна градина и изглед към Родопите. Мястото е перфектно за семинари и фирмени обучения, тъй като има оборудвана конферентна зала за 60 души. За отбелязване е, че освен дегустации от златните реколти на "Винпром Ямбол" и "Винпром Пещера" комплексът предлага и класни вина от цял свят.(24часа)

Къпят гостите във вана с мавруд в изба “Тодоров”

Ароматен букет от отбрани вина на дъбова маса между бъчвите. Увлекателен разказ на сомелиер в компанията на приятели. Чашите искрят от пламъка на свещите. Това е част от дегустациите на избите в Пловдивско. Къде да отидем по-напред - Брестовица, Първенец, Куклен, Карлово, Старосел... Кулинарни спектакли, полети обилно с отбрани вина, радват гостите на елитната изба "Тодоров" в Брестовица. Всеки месец собственикът Иван Тодоров организира гурме вечери, посветени на някоя национална кухня.

В "Тодоров" се устройват и т.нар. винени турове с дегустации. Поне седмица по-рано групата трябва да резервира дати, препоръчва управителят Кирил Измиров. Близо 7000 ценители минават годишно през комплекса във възрожденски стил.

Избата е на 15 км от Пловдив. Разполага с хотел и СПА център, където гостите могат да се потопят във вана с вино, масажи и други процедури. Менюто за гостите е според избора им на питие. Могат да избират измежду 16 отбрани вина. Дегустациите са в зала на 6 м под земята и излизат по 21 лв. на човек, а обядът 25-40 лв.

От 13 до 23 лв. за 4 чаши в “Сините скали”

Една от първите модерни дегустационни къщи на виното у нас вдигна в двора на изба "Сините скали" "Домейн Бойар Интернешънъл" АД. Тя е в края на Сливен и е любима дестинация за туроператори. Гидове на туристите са квалифицирани енолози, които обясняват нагледно технологичния процес, винарските райони на България и характерните сортове. На дегустацията се описва сортът, технологията и дегустационната характеристика.

Срещу 13-15 лв. се опитват 4 сортови и трапезни вина - 1 бяло вино, 1 розе и 2 червени вина срещу със сухи мезета, сирена, хляб и 0.5 л минерална вода. Има и дегустации на резерви и специални селекции, спечелили медали на световни конкурси. При тях цената заедно с мезетата е 23 лв. Дегустацията и вината се уговарят предварително. Екскурзията трае около 2 часа, максималният брой туристи за един тур е 45 души.(24часа)

НИКОЛАЙ МОСКОВ

“Виа Понтика” и поморийското бренди

Дегустации под ръководството на майстор енолог и възможност сами да оценяват различни сортове вина са част от атракциите за туристите в комплекс "Виа Понтика". За него "Феста холдинг" АД на банкерката Петя Славова е инвестирал 1 млн. лв., като част от средствата са по САПАРД. Комплексът е в парк до морето около реставрирана винарска изба от 1932 г.

Дегустират се вина на "Черноморско злато" АД, както и златните поморийски брендита и ракии. Има ресторант с българска кухня и програма с нестинарски танци. "Виа Понтика" от 2001 година всяко лято е център на празниците "Море от вино". Комплексът е на входа на Поморие по панорамния път Бургас - Слънчев бряг. Като атрактивна дестинация на винения туризъм се утвърждава и шато "Медово" на 12 км западно от Слънчев бряг. Предлага дегустации на селектирани вина, има и етнографски комплекс с улица на занаятите от XVIII век. Шатото е с ресторант, хотел и 7 еднофамилни къщи.

МАРИЕТА ЛЕВИ

“Старата изба Първенец” къта 300 бутилки за Тато

"За Първия секретар на партията Тодор Живков, мерло-1975 г." Това пишело на бележка между 300 бутилки, скрити на 12 м под земята в ниша на каменен кладенец. На находката се натъкнали през 2005 г. работници, ремонтирали подземията на "Старата изба Първенец". Оттогава мерлото на Тато е сред атракциите на възрожденския комплекс над пловдивското село Първенец. На аукциони бутилка е стигала 300 евро. Във винения туризъм "Старата изба Първенец" залага на бутикови колекции вина и ракии. 30 лв. е разходката из имението с дегустацията. Тесен подземен тунел свързва подземната изба с енотеката. Там на тежки дъбови маси се опитват 7-8 вида бели и червени вина и ракии с френски сирена и сухи мезета. Управителят Димитър Стоев е основал клуб на ценителите "Мерум". С това име римляните удостоявали най-чистото вино.

СПАС ТОДОРОВ

“Вила Винифера” снабдява Кремъл

"Вила Винифера" предлага винен туризъм още от 1999 г. Наследница е на най-старата изба в с. Брестовица - "Мискет". Първите гости на "Вила Винифера" са артисти от Болшой театър и вече 12 г. избата на Росица Кючукова зарежда трупата с лимитирани серии, доставя и на елитни ресторанти в Москва и Санкт Петербург. Каберне и мавруд от "Вила Винифера" е любимото наше вино на Владимир Путин. Годишно през избата минават 5-6 хил. туристи. Дегустациите са на 4 м под земята, между огромни линове. Гостите избират от 5 до 8 вида вина и до 2 ракии. Това е единствената изба у нас, където виното се прави само в дървени съдове.

СПАС КУЗОВ

За туризъм търсете френския тип шато

Решите ли се на винен туризъм, най-добре е да се снабдите с Картата на виното в България на варненската БАРС-агенция.

Предварително се информирайте по телефона предлага ли се дегустация и какво е работното им време. Ако избирате Северозападна България, няма начин да пропуснете изба "Магурата" в Белоградчишко, чиито вина отлежават в пещерата, известното с гъмзата си Ново село, Видинско, или "Винарна Лопушна" в монтанското село Георги Дамяново. Гъмза от легендарни реколти има и в избата музей в парк "Кайлъка" край Плевен. Ценителите на белите вина пък да продължат за Русе.

По пътя за Варна можете да опитате последователно вината на няколко изби. Ако преди Търново отбиете вляво, отивате в Павликени и Сухиндол. Карате ли пък направо, насреща е Лясковец. Следват Търговище, а с малки отбивки се отива до избите в Плеслав и шуменското село Осмар, прочуто с пелина си. Край Варна разглеждането на изби има само в "Евксиноград" и в избата "Полихронов" в Бяла.

На юг е голямото изкушение - поморийската "Черноморско злато", избите в Росеново, Славянци, Любимец, Ивайловград.

Най-силните региони са обаче Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски и Сливенски. В Картата на виното е отбелязано, че от общо 165 изби само 65 имат подходящи условия за такъв туризъм.

За да участват туристите в самия процес на правене на виното, избата трябва да е тип шато насред лозята, както във Франция. Такава е "Беса Валей" в Огняново край Пазарджик, "Едуардо Миролио" край Нова Загора, "Братя Минкови", която стана летен хит от откриването си преди 2 месеца. В този тип изби туристите минават през масивите с гроздобера и проследяват целия процес. Там са си асфалтирали отбивката от пътя, направили са хотел със СПА център. А в Старосел има всички дадености плюс минералната вода и храма на Ситалк наблизо. В шуменското село Осмар пък са създали такава красота, че сякаш лалетата цъфтят по заповед.

ЦАНКО ЦАНЕВ

Край Карнобат отлежават 7000 бъчви в тунели

Винарска изба "Братя Минкови" е най-очарователната нова дестинация за винен туризъм. Изградена е върху живописен хълм сред масив от 3 хиляди декара собствени лозя от уникални за страната бели и червени сортове. Избата е автентична по архитектура и носи духа на старата градска къща от Възраждането.

Избата е върху хълма, а целият производствен процес е под него. И готовото вино остарява на 7 метра под земята. За целта са прокопани два 80-метрови тунела, в които отлежават при постоянна температура 7000 бъчви от френски и калифорнийски дъб, казва управителката Кремена Кайрякова.

Дегустационната зала е най-горе. Атракция е да се наблюдават етапите на винопроизводство. Гроздето се бере ръчно и туристите могат да се включат в работата. За любителите на приключения е разходката в подземните тунели. Там узряват вината от сериите "Братя Минкови", Cycle и "От избата", които с появата си на пазара спечелиха злато и сребро на световни конкурси в Брюксел и Париж. Освен тях посетителите могат да отпият само там от 6 бъчви с колекционерска стойност, вината от които не се продават. Избата има и музеен комплекс, перлата в който е първият златен медал за България, спечелен от виното на "Братя Минкови" през 1894 г. в Брюксел. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-сексапилните жени в Италия Белен Родригес се върна при мотоциклетен ас. Знойната мадама се събра отново с Андреа Ианоне. Двамата изненадващо се разделиха преди около три месеца след близо едногодишна връзка. Новината за края на връзката им шашна всички на Апенините, тъй като Белен не спираше да се хвали колко е щастлива с

Меката зима до момента е на път да провали частично сезона за подледен риболов у нас. В по-голямата част от страната водоемите не са замръзнали или имат много тънка кора лед, която е опасна. Традиционните за това време от годината водоеми в Софийско също не са актуални. Езерото край Враждебна не е замръзнало.

Любомир Милчев, по известен като Денди, заряза любимото си същество. Миниатюрният Хининус, порода японски хин, който не пропуска дори светските партита, от известно време не прави компания на писателя. Той беше засечен от папараците на "България Днес" да крачи самотно по софийските улици в минорно настроение.