В Юридическия на СУ 120 влизат с изпит, 100 - с връзки

https://www.24chasa.bg/Article/607865 www.24chasa.bg

“Аз съм завършил през 2005 г. Юридическия факултет (ЮФ) на СУ. През 2000 г. трябваше да сме общо 150 студенти редовно (75 мъже и 75 жени).

Още първия ден бяхме 220 човека - 70 души се бяха прехвърлили от психология, журналистика, начална педагогика, философия, европеистика и т. н. После всяка година курсът се поувеличаваше. Когато бях 4-и или 5-и курс, отнякъде в моята група цъфнаха двама изтърсаци, които си завършиха най-спокойно и взеха диплома."

Такова мнение по форумите в интернет може да прочете всеки, който се интересува от скандалите в ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски". Разправиите там тръгнаха от началото на април и вече 5 месеца един от най-престижните факултети е обект на медийни публикации. Масло в огъня наля през юли новината, че Даниела Георгиева, сестрата на легендарния плевенски кадровик на Темида Красьо Черния, е прехвърлена в ЮФ на СУ от търновския университет направо в 4-и курс.

КРАСЬО ЧЕРНИЯ
КРАСЬО ЧЕРНИЯ

Това станало лично с подписа на декана на факултета проф. Тенчо Колев. Пикантността на скандала се увеличи, след като стана ясно, че прехвърлянето е направено с нередовна академична справка. В нея липсваха част от имената на преподавателите, които са я изпитвали, както изисква законът.

Декана на юридическия факултет на СУ Тенчо Колев 
СНИМКИ: АРХИВ
Декана на юридическия факултет на СУ Тенчо Колев СНИМКИ: АРХИВ

Заради този скандал доц. Огнян Стоичков, шеф на парламентарната комисия по образование, поиска пълна справка и проверка на двата университета за обучението на Даниела Георгиева. Очаква се замесените в скандала да бъдат извикани в парламента за обяснения.

Панайот Генков.
Панайот Генков.

Според преподаватели от ЮФ обаче прехвърлянето на Георгиева е само малък детайл в добре обработена схема за вкарване тихомълком на студенти във факултета.

Огнян Стоичков, шеф на образователната комисия в НС
Огнян Стоичков, шеф на образователната комисия в НС

"Обикновено приемът е към 100-120. След 2-и курс обаче към тях незнайно как се прибавят още 100 души от други специалности и университети. В трети курс се появяват още такива студенти въпреки решението да се приемат хора само след завършен 1-и или 2-и курс", разказаха пред "24 часа" инспекторки от факултета. Те пожелаха да останат анонимни заради страх от уволнение.

ИВАН ИЛЧЕВ
ИВАН ИЛЧЕВ

По тази схема от оста В. Търново - София в ЮФ е прехвърлен преди 2 г. студентът Пламен Панайотов Генков. Това е синът на героя от "Темида бийч" в Приморско - съдията от Върховния административен съд Панайот Генков.

Младежът е прехвърлен от Търново като сестрата на Красьо Черния - без взет изпит по икономика и с внесена оценка по обща теория на държавата лично от декана проф. Колев вместо от титуляря в дисциплината проф. Лъчезар Дачев.

"Няма нищо нередно в прехвърлянето на сина, процедурата е спазена. Единственото нередно е, че ми е син. Ама ми е син и това е!", коментира съдия Генков.

Като фрапантни нарушения на решенията на Академичния съвет на СУ определят експерти действията на преподавателя по международно публично право в ЮФ Орлин Борисов. Той единствен в университета самостоятелно, а не в комисия изпитал сина си Атанас и дъщеря си Боряна преди години.

Момчето е прехвърлено в СУ от Варненския свободен университет, въпреки че решението на Академичния съвет забранява приемането на студенти от частни вузове. Таткото изпитва сина си и по право на Европейския съюз, когато единствен титуляр в дисциплината е доц. Юлия Захариева.

Проф. Борисов изпитал сина си и по дипломатическо и консулско право, (протокол №4216 от 2001 г.), като по това време титуляри в дисциплината са проф. Машев, вече покойник, и проф. Благой Видин.

Прехвърлянето на Атанас Орлинов Борисов в София става без държани изпити по история и български език в СУ. В очевиден конфликт на интереси след завършването на сина му като студент, проф. Борисов настоял пред факултетния съвет наследникът му да бъде избран за хоноруван асистент по същата дисциплина, която преподава той - международно публично право. И младежът става асистент на баща си за 1 г.

Проф. Борисов обаче има и дъщеря, която се прехвърля да учи право от Великотърновския университет. И, естествено, изпитва я по международно публично право с изричното разрешение на проф. Тенчо Колев в нарушение на всякакви правила във факултета.

Според решение на факултетния съвет се разрешава прехвърляне на студенти в ЮФ само в три случая - от хуманитарните специалности в СУ, на студенти, учещи право във ВТУ, и от чужбина, но при изричното обстоятелство, че това става само след I курс.

С подписа на декана Колев обаче са се уреждали прехвърляния и от други университети, твърдят преподаватели. Ставало дума за хора от варненския университет, благоевградския, където деканът преподава, и Бургаския свободен университет. Решенията той вземал еднолично през последните 3 г., без да уведоми дори заместниците си на декански съвет, твърдят инспекторки.

Според запознати, за да бъде прехвърлен студент по втория начин, трябва да се бръкне с 6000 евро. Или трябва да има политически гръб. "24 часа" разполага с трите имена и факултетния номер на "студент" от Благоевград, прехвърлен абсолютно незаконно в Юридическия факултет на СУ с препоръка на силни фигури от ДПС.

В ЮФ е прилагана и друга схема - със студенти уж от чужбина. Ставало дума за хора, които никога не са напускали България. За разплитане на тези схеми обаче вероятно ще се погрижат прокуратурата и ДАНС, научи "24 часа".

Преподаватели и студенти от ЮФ твърдят пред медиите, че факултетът се е превърнал в Октопод. Срещу декана проф. Колев се сипят обвинения за безкрайни задгранични командировки, неясно разпореждане с дарения и задкулисни действия със заместника си Пламен Пантев, довели до източването на хиляди левове от магистърски програми, за които писаха няколко медии. Според справка в имотния регистър двамата синове на проф. Тенчо Колев Васил и Николай по време на следването си в ЮФ се сдобиват с два луксозни апартамента в блок в кв. Княжево. Единият струва около 100 000 лв. Интересно е как със заплата от 1600 лв. деканът Колев е успял да спести толкова пари, питат хора във факултета.

Други сочат политическите му връзки - той бе съветник на експремиера Сергей Станишев, а съпругата му Марияна Дундова бе избрана през 2007 г. за член на ВСС от квотата на парламента по предложение на БСП.

Според информирани заради скандала около прехвърлянията на студенти тази година деканът проф. Тенчо Колев не е разписал за момента нито едно. Той не е идвал от месеци на работа, не вдига на никого телефона си, обясниха от факултета. Въпреки опитите на "24 часа" да открие професора, той не отговаряше на телефоните си.

СТЕФАН ТАШЕВ

Сестрата на Черния - и бакалавър по финанси

Сестрата на Красьо Черния Даниела освен юрист се оказа и бакалавър по финанси. Това става ясно от писмо на ректора на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ до шефа на комисията по образование в парламента доц. Огнян Стоичков. На 30 юни комисията поиска от търновския университет пълна справка за Георгиева като студент от 2004 г.

От нея става ясно, че тя е завършила задочно специалността "Финанси" през 2008 г. Със заповед на предишния ректор на ВТУ от 26 август 2005 г. сестрата на Красьо става и задочен студент по право.

"Лицето има успешно положени кандидатстудентски изпити по български език - тест, добър 3,90, история на България - тема, много добър 4,63, и история на България - тест, много добър 5,25. Спазени са всички изисквания за прием в специалността право", се казва в писмото на ректора. След прехвърлянето си в София Даниела е единственият студент, на когото е разрешено лично от декана на ЮФ да мине от 4-и в 5-и курс с 6 невзети изпита. В момента тя е завършила семестриално, но не е взела въпросните изпити. (24часа)

Разбиват “секретна” лаборатория за 300 бона

На 16 септември 2010 г. предстои отварянето на мистериозната лаборатория по криминалистика в ЮФ на СУ. Суперсекретният обект, в който се влиза с палеца на бившия шеф на лабораторията проф. Радостин Беленски, струва на университета само 300 хил. лв., научи "24 часа". Парите са похарчени за детектор на лъжата, монтирани в стените микрофони за СРС-та, микроскопи, скенери и камери. Отпуснати са по времето, когато Беленски е председател на Контролния съвет на СУ, което е очевиден конфликт на интереси. След първите публикации за тайната лаборатория, за която никой няма ключ, проф. Беленски подаде през август т.г. молба до ректора проф. Илчев да бъде освободен от работа. После изчезна в чужбина в неплатен отпуск и сега няма кой да отвори лабораторията.

Затова е създадена извънредна комисия в ЮФ с шеф проф. Чинова. Деканът Колев и заместниците му Пантев и Хрусанов отказват да председателстват по неясни причини. Може би защото проф. Колев лично е разписвал всички разходи за лабораторията. Според преподаватели, ако на 16 септември проф. Беленски не се появи да отвори със своя палец сензорните устройства на вратата на лабораторията, тя трябва да бъде разбита. "24 часа" научи, че той вече е клиент на прокуратурата. Проверяват го за неправомерно изразходване на субсидии за университета.

СТЕФАН БОРИСОВ

Генков-син имал кредити да запише втори курс

22-годишният в момента Павел Панайотов Генков се е прехвърлил във Велико Търново след първи семестър право в Бургаския свободен университет, показа справка в главната книга на ВТУ "Св.св.Кирил и Методий".

В аналите на бургаския ВУЗ той е записан на 30 август 2007 година и има 4 успешно положени изпита.

Сред студентите на ВТУ фигурира от 25 февруари 2008 г. Там съдийският син изкарва един семестър и след завършен първи курс с успех 5,29 се отправя към София. Академичната му справка от старопрестолния град е с дата 21 август 2008 г. Има общо 7 издържани изпита, признати са му и тези от Бургас. От задължителните дисциплини не е взел само обща теория на правото, но има достатъчно кредити, за да запише втори курс, обясни шефката на учебен отдел Светлана Трифонова.

Като бъдещ юрист Генков не е положил изпити по още 5 избирателни и факултативни дисциплини, но той има право да покрие хорариума по тях в рамките на цялото следване, разясниха експертите.

ДИМА МАКСИМОВА

Частни вузове пълнят бройките си с ученици

През септември комисията по образование в парламента ще продължи своето разследване за прехвърлянето от ВТУ в СУ на студентката Георгиева от Юридическия факултет, която е известна повече като сестра на Красимир Георгиев. Получили сме академична справка от ВТУ за брой преподаватели и взети изпити, но голяма част от графите в нея не са попълнени. А е задължително условие преподавателите да са едни и същи, за да се допусне прехвърлянето.

Вторият ни сигнал засяга прехвърляне на студенти от Благоевград преди 2-3 г. в СУ, когато това не е било разрешено.

Имаме и съвсем нова информация, че някои частни университети си позволяват да вземат под формата на курсисти или слушатели в 1-и курс ученици, които още дори не са си взели матурите. Това е сериозен проблем, защото 1-и курс им се заверява едва след полагането на зрелостните изпити. Това се прави с цел запълване на незаетите места, каквито има много. А ние като законодатели допуснахме това недомислие - да има и платен прием. И аз имам основателни притеснения, че тази възможност ще роди корупционни механизми. Затова комисията заедно със Сметната палата ще проследи въвеждането на платеното обучение във ВУЗ-овете и към края на годината ще поискаме справки колко студенти са приети, колко са платили и къде са разходвани средствата.

Ректорът:Има атака срещу нас

Налага се впечатлението, чепостоянните писания срещу университета са част от атака срещу него отвън, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. Целта според него била да се ликвидира вузът, който протестирал срещу орязания бюджет и новия закон за образованието. Атаката имала и връзка с неофициалните резултати от рейтингите на вузовете, в които от 21 направления за обучение СУ „Св. Климент Охридски" е на първо в 19. Проф. Илчев бе категоричен, че не познава хората, които са прехвърлени право, но в тях нямало нищо нередно.

„ И в момента има към 45 души от Историческия факултет, които искат да се прехвърлят право. Даже в Юридическия факултет има определен процент за прием, които държат за колеги от други факултети", поясни ректорът. Той бе категоричен, че лабораторията по криминалистика е последна дума на техниката, която ще се ползва от студентите. „Миналата година зам.-ректорът на Варшавския университет, който е професор по криминалистика, заяви, че ни завижда за нея", поясни проф. Илчев.