Крадецът на праскови издъхна на 89 години

https://www.24chasa.bg/Article/608083 www.24chasa.bg
Един от най-прочутите кадри в българското кино - целувката на Невена Коканова и Раде Маркович във филма на Въло Радев "Крадецът на праскови". Тя е толкова истинска, че и до днес не е загубила емоционалното си въздействие върху зрителите. СНИМКИ: АРХИВ

На 89-годишна възраст в Забок, Хърватия, почина известният сръбски актьор Раде Маркович, предаде агенция ТАНЮГ.

Раде Маркович е роден на 14.10.1921 г. в Белград. Завършва инженерно-философския факултет на Белградския политехнически колеж. От 1942 г. е член на актьорско обединение, което по-късно влиза в състава на Белградския драматичен театър. В театъра е изиграл около 200 роли в класически и съвременни спектакли. През 1948 г. Раде Маркович дебютира във филма "Безсмъртна младост". Общо се е снимал в повече от 100 филма.

На 6 октомври в Народния театър в Белград трябваше да се състои премиерата на пиесата "Златният телец" на Илф и Петров с участието на звездата. "Той игра до последния си дъх”, отбелязват сръбските вестници, които са пълни със спомени за големия актьор. Наричат го невероятно харизматичен, пластичен, способен да претвори всяка роля на сцената и на екрана. За постиженията си в киното и театъра е отличен с редица награди, сред които "Три арени", "Dobricin prsten" (1998), наградата "Йоким Вучич" (2005), "Славица" (1989) и др. От 1981 г. преподава в Академията за театрално изкуство в гр. Нови Сад. От 1997 г. е професор в Театралната академия в Белград. Бил е женен за актрисата Оливера Маркович. Техният син в момента е сред водещите сръбски театрали.

РАДЕ МАРКОВИЧ
РАДЕ МАРКОВИЧ

Раде Маркович е добре познат на българските зрители с незабравимото си участие във филма "Крадецът на праскови" на режисьора Въло Радев (1964 г.) За изпълнението на главната роля - на военнопленника Иво, в лентата той има награда от IV фестивал на българските филми във Варна.

Около екранизацията по повеста на Емилиан Станев има романтична легенда. Говори се, че между Раде Маркович и Невена Коканова е пламнала любов от пръв поглед. "Дълго пазех стотици писма, които си бяха писали, ще ги изгоря, но няма да издам любовта им", признава близък на актрисата.

Филмът на Въло Радев разказва за невъзможната любов между българка и сърбин, но двамата актьори играят самите себе си.

Привличането между тях е като електричество на снимачната площадка, а зрителите в салона и до днес могат да видят колко голяма е разликата между фалшивите и истинските чувства. Любовта им продължава и след края на снимките, заедно са на Венецианския фестивал и фестивала в Москва... Веднага след филма Раде Маркович се разделя със съпругата си, сръбската звезда Оливера Маркович. Но връзката им с Невена е обречена. Тя не събира сили да напусне съпруга си. Седем години по-късно екранните партньори се разделят.

"Влюбихме се още в първия миг, в който режисьорът Въло Радев ни остави да импровизираме - разкрива самият Раде Маркович в документалния филм "Аз коя съм", посветен на Коканова, дело на журналиста и продуцент Георги Тошев. - При пристигането ми в Търново, където бяха снимките, първият човек, когото видях, беше Невена. Тя беше толкова красива и земна, че дъхът ми спря. Още на първия дубъл се усети, че между нас прехвърчат искри. Мисля, че филмът се харесва и днес, защото в него се разигра истинска любов, не само на екрана, а и наяве. Това беше една любов, каквато може да се роди по време на войната.” (24часа)