Ножът на Рамбо е киноизмишльотина

https://www.24chasa.bg/Article/60995 www.24chasa.bg

Ножът на Рамбо съществува само във филма за легендарния екшън герой. В нито една американска десантна част няма подобно хладно оръжие.

Бойният нож на Силвестър Сталоун от кинопоредицата "Рамбо" бе създаден по-скоро за външни ефекти, отколкото от съображения за ефикасност. Затова и животът му бе толкова кратък

Малцина знаят, че само месеци след първите прожекции на филма пазарът бе залят със страховити извити ножове. Краищата им бяха назъбени, остриетата - масивни, а кухите ръкохватки - пълни с компаси, кукички за риба, корди, кибритени клечки, лупи и други дребни предмети за оцеляване в джунглата.

Тактическият нож, на който разчитат днешните американски командоси. Той е дело на us- фирмата SOG.
Тактическият нож, на който разчитат днешните американски командоси. Той е дело на us- фирмата SOG.

Сега тези ножове предизвикват усмивка, считат ги за екзотика, лишена от функционалност и удобство.

Три модела ножове за парашутисти.
Три модела ножове за парашутисти.

Днес на бойния нож се гледа като на спомагателно оръжие и помощно средство в критични ситуации, което трябва да е многофункционално, леко и здраво, да не предизвиква демаскиращи отблясъци, да гарантира добро сцепление на дланта с ръкохватката и удобно да се закрепва към тялото или към бойната екипировка.

Съвременна версия на кундрето - хладното оръжие на нашите прабаби.
Съвременна версия на кундрето - хладното оръжие на нашите прабаби.

Защо прочутият нож на Рамбо се харесва само в киното?

Овчарските ножове трябвало да бъдат еднакво подходящи както за самозащита, така и за решаването на безкрайни битови проблеми.
Овчарските ножове трябвало да бъдат еднакво подходящи както за самозащита, така и за решаването на безкрайни битови проблеми.

Първо, защото размерите му го правят рядко неудобен за носене. Във филма това не се забелязва. Но практиката е показала, че с такова чудо в гората не можеш да изминеш и километър. Рамбоножът повече ще пречи, отколкото ще помага.

Всеки нож от серията LEO -DAMAST получава специален номер и се предлага със сертификат за автентичност.
Всеки нож от серията LEO -DAMAST получава специален номер и се предлага със сертификат за автентичност.

Второ, кухата ръкохватка е добра идея, в екстремни ситуации една корда може наистина да ти спаси живота. Такъв нож обаче е много нестабилен и уязвим. При него острието свършва някъде в средата на ръкохватката, а не продължава до края. Ето защо при по-силен удар дръжката му като нищо ще се счупи точно там.

Типична съвременна финка с дръжка от къдрава бреза.
Типична съвременна финка с дръжка от къдрава бреза.

Трето, лъскавата стомана на острието по-скоро демаскира, отколкото върши някаква полезна работа.

Тук брезата е заменена с пластмаса и каучук. Компромиси с острието на Marttini обаче не се правят.
Тук брезата е заменена с пластмаса и каучук. Компромиси с острието на Marttini обаче не се правят.

Днес остриетата на съвременните бойни ножове се изработват от висококачествена закалена стомана, обикновено марка 440 С. А за да не блести издайнически на слънцето, върху нея задължително се нанася черно тефлоново покритие. Ръкохватките пък не са кухи и се изработват от здрави електроизолиращи полимери. Към някои от тях се монтират закалени конуси и пирамидки за чупене на стъкла. Формата на остриетата е различна, всичко зависи от предназначението на ножа.

Парашутистите например предпочитат сгъваемите бързоотварящи се ножове, в които липсват остри върхове. Те се комбинират със специални шила за разплитане на въжета, накрайници за чупене на стъкла и приспособления за бързо рязане на оплетени въжета при аварийни ситуации. Лидер в производството на такива ножове е Eikchorn Solingen.

Командосите пък се въоръжават с ножове с частично назъбени остриета и електроизолиращи ръкохватки.

При тях обикновено е назъбена горната страна на острието, а в основата му се оставя заоблен участък за опиране на палеца.

Разнообразните задачи на специалните части налагат и използване на ками. Двустранно заострените ножове са особено подходящи за хвърляне и забиване от разстояние. Най-добри ножове за специалните части прави американската SOG.

Български фирми също се пробваха в бизнеса с бойни ножове с универсално предназначение. Ножът на "Арсенал" е с куха метална ръкохватка, но въпреки това е доста тежък. Изработва се главно като сувенир.

Интересен е ножът на "ВСК-Кентавър", чийто дизайн наподобява KA-BAR - любимеца на американските морски пехотинци. Острието на българския нож значително превъзхожда по качество стоманата на американския си събрат и не му отстъпва по тегло и функционалност.

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

 

Стари майстори закалявали с кръв

С кръв и сланина закалявали стоманата на ножовете някога. Така остриетата придобивали не само твърдост, но и достатъчна еластичност, твърди известният пловдивски майстор Кирил Коликов.

Неговият учител бай Димитър Димитров му разказвал легенди за това как са разсичали домашни животни с нагрят до червено дълъг нож, за да се получи добра закалка. Тайната е във високото съдържание в кръвта на белтъци (албумин, гамаглобулин и фибриноген), захариди, липиди и редица нискомолекулни органични и неорганични съединения, които при контакт с желязното острие облагородяват повърхностния му слой и подобряват неговата устойчивост. Сланината пък забавя отдаването на топлината на загрятото желязо, а при подходящо съдържание на въглерод и други легиращи добавки допринася за по-добро закаляване.

Тази технология отдавна вече не се практикува, но днешните майстори-ножари не престават да правят експерименти, за да не забравят традициите на своите предшественици.

Ножарството е един от най-трудоемките занаяти. За да се изработи хубав нож са необходими над 160 различни технологични операции, свързани с механична и термообработка на стомана, дърво, кост, седеф и цветни метали. В миналото ножарският занаят е наричан калъччийство или бучакчийство.

Изследователите на националните ни традиции в областта на художествените занаяти класифицират българските ножове в няколко групи в зависимост от прякото им предназначение: женски ножове, наричани кундрета или пъпни ножчета, ергенски ножове, домакински ножове, овчарски ножове, ловни ножове, ками и ятагани.

Що е то кундре? Това е сгъваемо късо ножче със закривено острие, което в задната си част има халка. Нашите прабаби ги носели вързани на шарен шнур, пуснат в страничната цепка на фустата. Служели главно за битови цели и по-рядко за самоотбрана. Наричали са ги още пъпни ножчета, защото с тях рязали пъпа на новороденото.

Ергенският нож бил най-елегантният от всички. Блестял с украсена дръжка и тънко 15-20-сантиметрово острие. Бащите купували такъв нож на синовете си, когато считали, че са навлезли въз възраст за женене. Ергенският нож придавал самочувствие и затова бил най-шарен. По острието нанасяли геометрични или други декоративни елементи. Чирените изработвали от кост или орехово дърво и върху тях нанасяли инкрустации и апликации от метал, кост и седеф.

Домакинските ножове не се украсявали богато, но майсторите държали на високото качество на материалите за острието и дръжката. Кокалената, пластмасовата и металната дръжка не били за предпочитане. При допир с мазнини и кръв те не осигурявали добро сцепление с ръката. Най-добре за тази цел пасвали дръжките от орехово дърво. Те попивали мазнините и с тях се работело надеждно.

Наричали овчарските ножове каракулаци. Приличали на ориенталските ятагани - с лека извивка напред на острието, дълго 30-50 см. Често чирените на дръжката им се разтваряли назад, образувайки уши.

Най-мъчни за изработка били ловните ножове. Освен с висока функционалност те се отличавали и с богата орнаментна украса по дръжката, острието и канията. Обикновено изработвали каниите от естествена кожа. Украсявали ги чрез щамповане с нагорещени метални форми.

ВАЛТЕР ТЮФЕКЧИЕВ

 

Правят уникати от оръдейна стомана

Оръдейната стомана е отличен материал за изработване на т.нар. дамаскови ножове.

Откритието е на германския ковач Маркус Балбах, който решил да оползотвори ненужните вече дула на 105-милиметровите оръдия на танковете "Леопард 1".

При спектрометричния анализ било установено, че в метала на цевите се съдържат хром, манган и ванадий, които му осигуряват изключителна твърдост и устойчивост.

Обработката на острието включва сложно преплитане на 300 слоя метал, които при полиране образуват красиви шарки, наподобяващи природен мрамор. Така всяко острие придобива собствен уникален облик. Преплитането на слоевете и наличието на легиращи елементи е позволило постигане на твърдост на острието 65 HRC по Rockwell.

Такива ножове се произвеждат от известната немска фирма BOKER.

Най-търсена на пазара пък е серията LEO-DAMAST. Всеки нож от тази серия получава специален номер и се предлага със сертификат за автентичност.

Дамасковите ножове се предлагат в специална сувенирна кутия, която ги прави отличен подарък за истинските ценители на уникати. (24часа)

 

Дръжката на финките е от къдрава бреза

Само в централната част на Финландия расте къдравата бреза, от която майсторят дръжките на известните в цял свят леки и елегантни финки.

Дървесината на къдравата бреза е много здрава и устойчива на вода, мазнини и соли, а при полиране изпъква изключително красивата й структура. Дръжката на финката се обработва с масло и се покрива със специален лак на водна основа. Това и придава специфичен жълт цвят и осигурява добър контакт с дланта.

През 1928 г. финландският ковач Яне Мартини основава малка фирма за ловни и рибарски ножове. Произведенията му бързо прникват в съседните северни страни, а след това в Русия, Германия, Канада, САЩ. Руснаци им дават и характерното название финки.

Днес всеки нож на Marttiini се счита за своеобразен шедьовър. Финките са чудна комбинация от никел, мед, бронз, еленов рог, кост и къдрава бреза. В последните години се използват пластмасата и каучукът. Те са лесни и бързи за производство, осигуряват добри хигиенни качества, безопасност и сигурност при работа.

Остриетата на Marttiini се изработват от специална висококачествена стомана, съдържаща 13% хром и други легиращи елементи, които са търговска тайна. Нейният състав гарантира устойчивост в солена вода и киселинна среда.

След закаляване твърдостта скача до 55 - 56 HRC по скалата на Rockwell.

Полирането на остриетата минава през 7 последователни операции, а резултатът е напълно огледална повърхност.

Повечето ножове на Marttiini се продават в ръчно изработени кожени кании.

Материалът е кожа от бик, която се внася главно от Испания и Италия. Специалната обработка, която включва и накисване в мляко, ги прави меки, дълготрайни и водоустойчиви. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта