Депутат от партията на Ердоган сред изгонените от ДАНС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6125063 www.24chasa.bg
Сюлейман Гьокче, Мустафа Хаджи, Лютви Местан и Азиз Бабушчи ( от ляво-на дясно) на Тюркян чешма през декември 2016 г.

Азиз Бабушчи редовно се срещал с Местан. Преподавателят д-р Улви Ата и съветникът на валията в Одрин Ибрахим Таранджъ са другите нежелани в България

Депутатът от Меджлиса Азиз Бабушчи, служителят в турското посолство д-р Улви Ата и секретарят на областния управител на Одрин Ибрахим Таранджъ са със забрана да влизат в България след намесата на ДАНС в петък, научи “24 часа”. От ДАНС и другите институции обаче няма официална информация за тях. И тримата пряко и косвено са свързани с партията на Лютви Местан ДОСТ.

Бабушчи е включен в списъка с нежелани чужденци. Д-р Улви Ата е със забрана да влиза в България за срок от 5 г. И двамата не са били у нас към момента на принудителните мерки.

Ибрахим

Таранджъ е

задържан след

петъчната

молитва

в джамията в Шумен и е експулсиран от страната. Той също е с 5-годишна забрана да влиза в България. Според официалната информация от ДАНС и тримата са заплаха за националната сигурност.

Мерките спрямо турските граждани са заради противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация, както и създаване на антибългарски настроения в региони със смесено население.

Азиз Бабушчи е депутат от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеб Ердоган. Бабушчи е председател на групата за приятелство между България и Турция. По тази линия е идвал често у нас.

Бабушчи е един

от висшите

политици в

Турция,

с когото се срещат представителите на ДОСТ при посещенията си в Анкара.

Последната публична проява на Азиз Бабушчи е на 26 декември м.г. по време на възпоминателния митинг в Могиляне за убитата преди 32 г. Тюркян. Според съобщение на ДОСТ лидерът на партията Лютви Местан, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче и Азиз Бабушчи са изминали километър и половина до гроба на най-малката жертва на насилствената смяна на имената на турците през 1984 г.

“Сега ние няма да се страхуваме от никого. Дошло е време те да се страхуват от нас. Ние сме ръка за ръка с Турция, братя, ние сме в диалог. Можете да бъдете сигурни. Ние търсим истината!”, казва Местан пред гроба на Тюркян.

“Не забравяйте, че 80-милионна приятелска Турция ще бъде с вас до Деня на Страшния съд. В края на краищата всички ние сме неразделни части от едно и също семейство”, казва посланик Гьокче.

Азиз Бабушчи също се изказва и носи поздравления лично от Реджеп Ердоган.

Два месеца по-рано, в средата на октомври 2016 г. преди президентските избори, Лютви Местан и съпартийците му Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али са приети от Реджеп Ердоган. Пак според пресцентъра на партията по време на разговорите са присъствали и турските депутати Азиз Бабушчи и Хюсеин Бурги. Това е третото официално посещение на Местан в Турция за миналата година.

Д-р Улви Ата е

вторият турски

гражданин

със забрана

да влиза у нас заради създаване на антибългарски настроения и заплахи за териториалната цялост на страната. Той е съветник по социалните въпроси в посолството на Турция в България. Освен това е преподавател във Висшия ислямски институт в София. Никой не отговаряше на телефоните на института в понеделник.

За д-р Ата се твърди, че контролира пратениците на ДИАНЕТ - Комитета по религиозните въпроси в Турция. Публикации го свързват с чести посещения в районните мюфтийства в страната. Автор е на книга за възможностите за квалификация в центровете на ДИАНЕТ в Турция след завършване на висше образование по ислям. Д-р Ата е гост и на събития на Националното сдружение на религиозните общности в България.

Близък е с

главния мюфтия

Мустафа Хаджи,

който подкрепя

ДОСТ

Експулсираният от страната със забрана за влизане от 5 г. Ибрахим Таранджъ е съветник на областния управител на Одрин. Той e дарявал костюми на кърджалийското читалище “Юмер Лютви” през 2013 г.

“Виждал съм Ибрахим Таранджъ само тогава. Дойде Фархи Туна, който тогава беше балкански съветник на одринския валия. Поне аз нямам информация Ибрахим Таранджъ да е идвал отново в Кърджали”, заяви пред “24 часа” председателят на читалището Мюзеки Ахмед.

Дарението представлявало 24 турски народни носии на стойност 10 хил. лева. Според Мюзеки Ахмед обаче костюмите са били на стойност не повече от 3000 лева.

Изгонването на тримата турски граждани от България няма никакъв отзвук от властите в Турция. Няма официален коментар и не се очаква такъв да бъде направен. Тамошните медии съобщават накратко само факта, цитирайки български агенции. 

Си Ен Ен-Тюрк: София ще ядоса Турция

Решение от България, което ще ядоса Турция” - така турската тв Си Ен Ен-Тюрк озаглавява публикация, поместена на сайта ѝ в понеделник.

В нея се посочва, че главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ е бил експулсиран от България миналата седмица.

Си Ен Ен-Тюрк цитира и главния прокурор Сотир Цацаров, който уточнява, че случаят не се отнася до предизборна обстановка или политически стремежи, а до националната сигурност на България. Новината е разпространена и от други турски издания като вестниците “Хюриет” и “Йени акът”. “Хюриет” уточнява, че за депортирания турски гражданин мотивите са застрашаване на националната сигурност.

Междувременно гръцкото издание “Прото тема” пише, че фанатиците на турския президент Реджеп Ердоган в Тракия призовават за “свещена война”. Турция е предприела опасни игри със стабилността на Балканите. Преди референдума в Турция президентът Ердоган изважда всички налични карти, за да убеди народа си да гласува с “да” за конституционни промени, които биха увеличили правомощията му. Това, което правят неговите хора, е подклаждане на напрежение в отношенията на Турция с Гърция, както и с България, чрез насърчаване на пропагандата им към мюсюлманските граждани в Гърция и България, въпреки че не всички са турци, пише гръцката медия. И това не е всичко. Те раздават листовки в мюсюлмански села в Тракия, с които на практика призовават за религиозна “свещена война” срещу християните, допълва “Прото тема”. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Арестуваните пишман обирджии се издали преди две седмици Крадец и ортакът му, който е наркодилър, са двама от задържаните при акция край банкомат в центъра на София, научи "България Днес". Третият им съучастник е с чисто криминално досие до момента. Стойне С. се смята за инициатор на схемата. 40-годишният мъж е засичан и преди за кражба от банкови

Кристиано Роналдо ще стане баща за пети път! Половинката на звездата на Португалия - Джорджина Родригес, призна, че отново е бременна. Слуховете за това тръгнаха през уикенда. Тогава тя се появи с впит по нея тоалет на модно събитие, а коремчето й беше очертано. "Аз съм във втория месец и половина - призна половинката на Кристиано пред испанското

Днес е международният ден на