Запечатват кметство заради злоупотреби

https://www.24chasa.bg/Article/613096 www.24chasa.bg
Невестино Снимка bgvakancia.com

Специализирана полицейска операция блокира вчера общинската администрация в с. Невестино.

Проверката, провеждана от полицията и районната прокуратура в Кюстендил, е заради образувано досъдебно производство за злоупотреба със средства по 12 програми, сред които САПАРД и "Красива България", и обществени поръчки с бюджетни средства.

Това каза главният дознател Ивайло Илиев.

Общината в Невестино бе блокирана от полицейската акция. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Общината в Невестино бе блокирана от полицейската акция. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"При акцията няма задържани лица, няма и повдигнати обвинения. Проверката е срещу неизвестен извършител. Става въпрос за злоупотреба с няколкохиляди лева", обясни наблюдаващият прокурор Георги Константинов.

Кметът Димитър Стаменков.
Кметът Димитър Стаменков.

Проектите са за ремонт на училището в селото и на 2 пътни участъка, за направата на канализация в с. Ваксево, което е най-голямото село в общината, и за изграждане на мост, уточниха от държавното обвинение.

Проверката вероятно ще продължи и днес, а ако се наложи - и в неделя. За целта ще бъде запечатана сградата на общината според шефа на ОД на МВР комисар Георги Джоглев.

До проверката се е стигнало след образувано досъдебно производство, а от общинската администрация забавили предоставянето на исканите за разследването документи.

"От кметството ни оказаха съдействие", казаха разследващите. "Цялата общинска администрация работи в полза на проверката", казаха оттам.

Освен кметството вчера сутринта са били обискирани и няколко частни адреса на служители на общинската администрация, сред които и домът на зам.-кмета Йордан Глогов.

"Имат конкретна задача и я изпълняват. Не мога да допусна, че е злоупотребено по един проект със 100 хил. лв.", коментира Глогов.

"Проверки вървят навсякъде, не съм притеснен от нищо", каза и кметът на общината Димитър Стаменков.

Фирмата, работила по най-големите проекти в община Невестино, е "Рила" на кюстендилеца Сашо Малинов, споделиха запознати. Работела е и фирма на зет му, регистрирана в Северна България.

Сред другите фирми са ЕТ "Eмил Венков" и тази на сина му Андон Андонов "Кронос", казаха хора от общината. "Кронос" е направила моста за с. Друмохар. Дупнишката фирма "Стройкомерс" ЕООД пък е реконструирала парка в Невестино за над 500 000 лв.

Според запознати с тези фирми била свързана депутатката от БСП Мая Манолова.

"Нямам представа за какви проекти става въпрос. Кметът Стаменков не е искал съдействие от мен с изключение на един проект за водоснабдяване. Той обаче не се реализира, защото нямаше подходяща програма. Познавам Сашо Малинов, но него всеки го познава", коментира Манолова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки