Българският Лувър с вътрешен двор като парижкия

https://www.24chasa.bg/Article/613610 Българският Лувър с вътрешен двор като парижкия Българският Лувър с вътрешен двор като парижкия www.24chasa.bg
Така би изглеждал вътрешния двор на българския Лувър според арх. Янко Апостолов. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

"Вътрешният двор ще е сърцето на проекта. Той ще бъде повдигнат, с достъп от улицата, подобно на двора "Марли" в Лувъра или на Скулптурната градина в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Изключени са каси за билети, информационни павилиони или други дейности. А музеите ще могат да работят независими един от друг."

Това са част от аргументите, с които арх. Янко Апостолов, консултиран от ателието на лондонския спец Стивън Растоу, спечели конкурса за проект на Музей на съвременно изкуство, обявен от Министерството на културата. На 19 юли бяха подадени 31 оферти. Председател на 17-членното жури е главният архитект на София Петър Диков. Вчера бяха обявени резултатите от конкурса.

Според арх. Диков идеите на Апостолов били подкрепени със стабилен консенсус. Проектът му предполага бърза реализация при възможно най-добри финансови условия. Тепърва ще се възлага обществена поръчка. Ако се осигурят нужните 25-30 млн. лева, българският Лувър може да е готов до 2 години, надява се Диков. Строителството не е сложно, защото голяма част от сградите са налични.

Според проекта той ще е на площ 20 200 кв. м със седалище в старата сграда на МЕИ до Паметника на Левски, включвайки и сегашния Национален музей на чуждестранното изкуство. В него ще има консервационен център, огромно депо, образователни зали, ресторант и магазин. Възможно е вътрешния двор да бъде покрит със стъклен покрив. Там едва ли ще остане чалга заведение и разни офиси.

p>На второ място е проектът на арх. Багряна Бачева. Вероятно заради близостта със златните кубета на храм-паметника "Св. Ал Невски", тя е предвидила музеят да се отличава с два пилона, на които има огромни златни кръгове. Както повечето участници в конкурса, и тя затваря карето от сгради от четирите страни, образувайки едно общо музейно пространство.

"Порш концепт архитектура, дизайн и проектиране" ЕООД, зад който според запознати стои немски архитект, достигна до 3-ото място в конкурса. Той е изключително интересен от гледна точна на подхода към залите и музейните части, казва членът на журито проф. Христо Харалампиев. За него това било най-важното в гледаните проекти. "Порш" също са се "заиграли" в вътрешния двор, но тяхната идея е там да има езеро с лилии. Разбира се, и те имат своя световен пример - такова имало в лондонски музей.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

13 799 установени нарушения на пътя за седмица

13 799 нарушения на пътя са установени в страната от 16 до 22 май, съобщиха от пресцентъра на МВР. Според данните, предоставени от ГД „Национална полиция“,

Кой и как да контролира частните кортежи на пътя, спорят депутати

Кой и как да контролира частните кортежи на пътя. За това спориха депутати, които приеха на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност.

Кючек, димки и алкохол на стълбите на храм-паметника „Свети Александър Невски”

След тържествата в центъра на София по случай 24 май на едно от най-знаковите места за столицата можеше да се наблюдава грозна картинка. Часове след гръмките речи,

Сотир Цацаров: Незаконно е частна фирма да охранява съдебни сгради

Съдебна охрана незаконно прехвърля част от задъженията си по охрана на съдебните сгради на частна фирма, категорична е прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

2 млн. лв. печалба от калашници, “Макаров” и излишни снаряди

Армията продала 1000 тона боеприпаси, вместо да плаща за унищожаването им - има засилен интерес от български и чужди търговци Военното министерство спечели 2 млн.

Ученици изобретиха книгосвет

Книгосвет - уред, който позволява да се чете при липсваща или слаба светлина, направиха ученици от пловдивската езикова гимназия “Иван Вазов”. Шестима са създали и учебна компания,

Френският посланик: Не е сега времето за присъединяване на България към Шенген

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан препоръча страната да не обвързва темата за охраната на границите си с евентуално присъединяване към Шенген.

18-годишен бие шофьор на линейка в Плевен

18-годишен плевенчанин ще отговаря пред съда за това, че удрял в лицето шофьор на линейка, след като го обсипал с обиди и ругатни около 5 ч сутринта на 22 май.

Първанов: Конституцията не забранява да се кандидатирам пак

"Според нас има тълкувание на конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново.