Българският Лувър с вътрешен двор като парижкия

Така би изглеждал вътрешния двор на българския Лувър според арх. Янко Апостолов. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

"Вътрешният двор ще е сърцето на проекта. Той ще бъде повдигнат, с достъп от улицата, подобно на двора "Марли" в Лувъра или на Скулптурната градина в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Изключени са каси за билети, информационни павилиони или други дейности. А музеите ще могат да работят независими един от друг."

Това са част от аргументите, с които арх. Янко Апостолов, консултиран от ателието на лондонския спец Стивън Растоу, спечели конкурса за проект на Музей на съвременно изкуство, обявен от Министерството на културата. На 19 юли бяха подадени 31 оферти. Председател на 17-членното жури е главният архитект на София Петър Диков. Вчера бяха обявени резултатите от конкурса.

Според арх. Диков идеите на Апостолов били подкрепени със стабилен консенсус. Проектът му предполага бърза реализация при възможно най-добри финансови условия. Тепърва ще се възлага обществена поръчка. Ако се осигурят нужните 25-30 млн. лева, българският Лувър може да е готов до 2 години, надява се Диков. Строителството не е сложно, защото голяма част от сградите са налични.

Според проекта той ще е на площ 20 200 кв. м със седалище в старата сграда на МЕИ до Паметника на Левски, включвайки и сегашния Национален музей на чуждестранното изкуство. В него ще има консервационен център, огромно депо, образователни зали, ресторант и магазин. Възможно е вътрешния двор да бъде покрит със стъклен покрив. Там едва ли ще остане чалга заведение и разни офиси.

На второ място е проектът на арх. Багряна Бачева. Вероятно заради близостта със златните кубета на храм-паметника "Св. Ал Невски", тя е предвидила музеят да се отличава с два пилона, на които има огромни златни кръгове. Както повечето участници в конкурса, и тя затваря карето от сгради от четирите страни, образувайки едно общо музейно пространство.

"Порш концепт архитектура, дизайн и проектиране" ЕООД, зад който според запознати стои немски архитект, достигна до 3-ото място в конкурса. Той е изключително интересен от гледна точна на подхода към залите и музейните части, казва членът на журито проф. Христо Харалампиев. За него това било най-важното в гледаните проекти. "Порш" също са се "заиграли" в вътрешния двор, но тяхната идея е там да има езеро с лилии. Разбира се, и те имат своя световен пример - такова имало в лондонски музей.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Майка гони ученически автобус, търси саморазправа с момиче, издраскало сина й

Проверка за хулиганство срещу 30-годишната М.К., тръгнала на саморазправа с момиче, нагрубило сина й, прави полицията в Търговище, съобщи "Труд". Инцидентът,

РБ заплаши с предсрочни избори, ако законът против корупцията не мине

Ако антикорупционният закон не мине, това означава да отидем на предсрочни избори. Това заяви говорителят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски току-що.

Българските шофьори също блокираха Кулата, викат оркестър и разпъват скари

Български шофьори, чакащи с камионите си на опашката пред блокирания за движение ГКПП - Кулата, се събраха на КПП-то и блокираха трафика, както за товарни, така и за леки коли.

БЧК: Отново раздаваме храна и вода на българските шофьори по границата с Гърция

БЧК отново започва раздаване на храна и вода на българските превозвачи по границата с Гърция. Това съобщи пред "Фокус" председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Къща пламна от комина в плевенско село

Пожар изпепели 120 квадрата покрив на къща в плевенското село Градина през нощта срещу вторник. Няма пострадали хора, съобщи плевенската полиция. Сигналът за пламъците е получен в 1,34 ч.

Пловдив изпрати скромно дисидента Петър Манолов в последния му път (снимки)

Скромно множество от 50-ина души дойде на опелото на дисидента Петър Манолов в храма на централните гробища в Пловдив. Поетът почина на 76 г. До ковчега бяха съпругата му Вера и синът му Манол.

Наши депутати отиват да видят гръцката стачка с вино и кюфтета

Евродепутатът Ангел Джамбазки, депутатът от ВМРО Атанас Стоянов, депутатът от ГЕРБ Димитър Танев и кметът на Петрич Димитър Бръчков пристигнаха при нашите шофьори на тирове на ГКПП Кулата-Промахон,

БАСАТ: Даниел Митов има една седмица, за да защити българските шофьори

Настояваме българското правителство, представлявано от министъра на външните работи Даниел Митов, в едноседмичен срок да предприеме конкретни стъпки за защита на българските интереси,

8 начина да продължим младостта

Фразата „Времето не може да се върне назад” изгуби своята актуалност с изобретяването на специализираната антиейдж козметика, ботокса и останалите чудеса на естетичната хирургия.