Сватба в лилаво заради келтски корен вдига Спасов

https://www.24chasa.bg/Article/613712 www.24chasa.bg
Премиерският съветник Светослав Спасов и бъдещата му съпруга - красивата Деси, са заедно от 4 г. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА И ЛИЧЕН АРХИВ

Магарешкият бодил укрепва духа, възобновява жизнените сили и избавя от меланхолия. Растящ в градината, предпазва от проклятие и зли сили, хвърлен в огъня, пази дома от мълнии. Мъжете, които носят на ревера си магарешки бодил, се превръщат в неотразими любовници.

Кратката характеристика на свойствата налилавия трън обяснява защо той ще бъде тотем на бъдещото семейство на Десислава и Светослав Спасови.

Нищо в живота на 37-годишния съветник на премиера обаче не е случайно. Всъщност той избрал магарешкия бодил не заради описаните по-горе свойства, а заради келтските си корени.

Той е дизайнер на поканата за сватбата им.
Той е дизайнер на поканата за сватбата им.

С помощта на ДНК теста на “Нешънъл джиографик” установява, че родът му по бащина линия е келтски и гените му на 95% съвпадат с тези на шотландците. Символ на Шотландия е именно магарешкият бодил.

Дъщеричката на Спасови - Габи, ще е шаферка.
Дъщеричката на Спасови - Габи, ще е шаферка.

Така по естествен начин било решено също, че сватбата ще бъде в цвета на тръна - лилаво. В Българската православна църква на Кръстовден и на Кръстопоклонна неделя се служи с лилави одежди, а в гръцката - през Великия пост, обяснява Светльо. А и лилавото е символ на привързаността, обичта, добротата, но и на царствеността, високия ранг и достойнството.

Деси и Светльо на пътешествие в Мексико.
Деси и Светльо на пътешествие в Мексико.

Затова младоженецът ще е в бял костюм с тъмнолилава риза и вратовръзка в по-светъл нюанс на същия цвят. В лилаво ще е и шаферката - 6-месечната дъщеричка на Светльо и Деси - Габи. Булката пък ще блести в бутикова рокля на холандския дизайнер Енцоани в цвят между шампанско и мляко с кафе.

Халките са по дизайн на Светльо, измислил и надписа с имената върху тях.
Халките са по дизайн на Светльо, измислил и надписа с имената върху тях.

Ще се врекат един на друг до морето, което е свидетел на тяхната любов от първия им ден заедно - запознават се в Китен, а се сгодяват на остров в Индийския океан.

Избират двореца в Балчик, защото е много магнетично място. И отново келтска връзка - румънската кралица Мария е родена в Шотландия, любимия й цвят е лилало, а любимото цвете... магарешки бодил, естествено. Гражданският им брак ще се води от кмета на Балчик и ще е в Римската баня. Венчавката ще се извърши от Варненския митрополит Кирил в параклиса “Св. Успение Богородично”.

Това са и двете места, които са на поканата за сватбата. Дизайнер е Светльо, който събира стари картички от България. Изравя такава с изглед от Балчик и на този фон слага снимка на младоженците и магарешки бодил. Халките също са уникални и дизайнер отново е той. Иска да приличат на антични пръстени и решава да са от необработено бяло злато. Отгоре обаче със златни букви са изписани имената на двамата на старобългарски.

Младоженецът, който е историк и археолог по образование, открива, че общото между имената Светослав и Десислава е думичката “слава”, а неин символ е орелът. Затова вплита между двете имена на халките копие от сребърния орел на хан Аспарух, открит при разкопките на погребението до с. Вознесенска, Украйна. Монограма към неговото име пък копирал от сребърна монета на цар Теодор Светослав. Пръстените ще са подарък от приятел на младоженеца - известния в Шумен бижутер Они.

Кумове на младото семейство ще са бизнес дамата Мария Гергова и съпругът й Стефан Бенгтсон, който е бивш офицер от шведската армия.

Около 100-ина приятели и роднини ще станат свидетели на най-хубавия ден на бъдещото семейство Спасови. Поканен е и премиерът, но той ще отсъства поради ангажимент в чужбина.

Купонът ще е в ресторант на плажа с шведска маса и рибно меню. 14 лилави цветя ще украсяват масите на гостите. За доброто им настроение ще се грижат църковен хор от Варна, духовият оркестър на Добрич, ансамбъл “Българе”, гайдар.

Сватбеното пътешествие ще бъде отложено за догодина, но дестинацията вече е избрана - Тихият океан.