Корнажеви и Негенцови - рода с Дилма Русеф

https://www.24chasa.bg/Article/614062 www.24chasa.bg
Ралица Негенцова и Дилма Русеф (на снимката) имат известна прилика помежду си. СНИМКИ: РОЙТЕРС И ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Дилма Русеф - вероятната бъдеща президентка на Бразилия, е втора братовчедка на видната наша юристка Ралица Негенцова и племенничка на социалдемократа Петър Корнажев, установи проучване на "24 часа".

Дъщерята набългарския преселник Петър Русев (Педру Русеф) е сродена по съребрена линия с детския писател Ран Босилек и дори с осъдения от Народния съд бивш вътрешен министър Дочо Христов.

Проучването ни няма претенциите да изследва цялото родословно дърво на Дилма Русеф.

Данните са доста оскъдни, някои звена липсват (виж родословното дърво в галерията). Информацията бе предоставена от роднини на бъдещата бразилска президентка по бащина линия, живеещи у нас и в Канада. Те разполагат и с доста оскъдни данни за прадедите на Русеф.

Ралица Негенцова (на снимката) и Дилма Русеф имат известна прилика помежду си.

Свързващата фигура в родствените връзки на Русеф с известни нашенци е нейната баба Цана Корнажева-Русева. Сестра на Цана е Райна Корнажева-Негенцова - съпругата на Ран Босилек, чието истинско име е Генчо Негенцов. А техен брат е Захари Корнажев - баща на юриста, социалдемократ и бивш депутат Петър Корнажев и на известния журналист и публицист Цоню Корнажев.

Цана се омъжва за Стефан Русев, за когото роднините на Дилма не знаят почти нищо. Семейството живее в Габрово. От брака им се раждат пет деца. Те са две момичета - Пия и Вана, и три момчета - Руси, Петър и Захари. Петър Русев съвсем млад се преселва в София и учи право, но след това се отдава на търговията с платове. През 1929 г. той оставя в София съпругата си Евдокия Янкова, бременна в последния месец, и заминава за Франция.

Дилма Русеф (изправена) като дете заедно с брат си Игор Русеф, майка си Дилма Коимбра Силва, сестра си Жана (Цана) и баща си Петър Русев. СНИМКИ: АРХИВ

Цели 18 години след емигрирането си не се обажда на близките си нито в Габрово, нито в София, разказва пред "24 часа" Тошка Ковачева. Тя е снаха на починалия преди година Цветан Ковачев - племенник на Петър Русев и син на сестра му Пия.

Цана (в средата) - бабата на Дилма Русеф е свързващата фигура в роднинството й с известни българи.

Заради липсата на вест близките на Петър мислят, че е загинал някъде по света. През 1948 г. обаче в габровската община изненадващо пристига негово писмо. Търговецът търси контакт със семейството си.

На тази картичка, пратена от Петър Русев до майка му, е заснета Дилма Русеф на една година.

Тогава става ясно, че през 1944 г. той е заминал първо за Аржентина, а след това се е заселил в Бразилия. Преименувал се на Педру Русеф. Оженил се за местната красавица Дилма Коимбра Силва и имат син Игор и дъщеря Дилма.

Ран Босилек и Райна Негенцова кумуват на Захари Русев - чичо на Дилма Русеф, и съпругата му Милка през 1941 г.

И оттогава започват да пътуват писма от Петър до майка му Цана и до сина му от първия брак Любен, както и в обратна посока.

Факсимиле от писмо на Петър Русев до майка му.

Други преки роднини на Дилма Русев в града няма, твърди Тошка Ковачева. Никаква информация за Петър Русев не се пази нито в Държавен архив -Габрово, нито в регионалния исторически музей, показа проверката ни.

"Баба ми бе изключително щастлива, че чичо ми се обади", споделя Цанка Каменова - първа братовчедка на Дилма Русеф.

Тя е дъщеря на Захари Русев, брата на Петър и най-малкото от петте деца на Цана и Стефан Русеви. Петър праща на майка си писма от Белу Оризонте - града, в който се заселва и се замогва като строителен предприемач.

“Бих желал ти да бъдеш тук”, завършва едно от тях. Всички писма от сина до майката завършват и с неизменна целувка.

"Той й прати снимка на Дилма само на годинка. Почина през 1962 г. Баба получи вестта за смъртта му няколко месеца по-късно. Тя го надживя само с една година", разказва Цанка.

През годините Педру Русеф използвал пътувания на познати, за да изпраща писма, пари и подаръци на своите близки. Сред тях е и знаменитата поетеса Елисавета Багряна, с която емигрантът се запознава още в Париж и която му посвещава две стихотворения.

"На моята сватба през 1956 г. свекърва ми Пия беше с рокля, плата за която Петър й бе изпратил от Бразилия", спомня си Тошка Ковачева. Пия подарява на младата булка топаз за пръстен, който също е пратен от брат й от Бразилия. Днес Тошка го пази като скъп спомен. Противоречиви са данните за емигрирането на Петър Русев от България. Според Дилма Русеф причината била близостта му с комунистите. Нейният полубрат Любен обаче твърдеше, че той просто фалирал и искал да се спаси зад граница.

Самият Петър така и не обяснил на близките си защо е напуснал родината. Явно обаче той никога не забравя България и прави своего рода синовен жест, като дава български имена на бразилските си дъщери.

Бъдещата президентка всъщност има две собствени имена - Дилма Вана. Първото е на майка й, а второто - на нейната леля Вана, към която Петър бил особено привързан. Вана била прогимназиална учителка по рисуване и изключително добър човек. Тя обаче така и не се омъжва и умира едва на 48 години.

Петър кръщава на майка си Цана втората си дъщеря, казват близките й. Тя е родена през 1951, но умира твърде млада - само на 26 г. В действителност обаче по паспорт най-малкото дете на Петър Русев се казвало Жана. Вероятно тя е записана с това име поради невъзможността за произношението на звука "ц" на португалски език. Във всеки случай роднините й у нас я наричат Цана.

"Да ви кажа честно, от вестниците научих, че имам родствена връзка с Дилма Русеф", сподели пред "24 часа" юристката и дългогодишна говорителка на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. Тя е внучка на Ран Босилек. Баба й Райна е сестра на баба Цана Корнажева-Русева. Така излиза, че Ралица Негенцова и Дилма Русеф са втори братовчедки. Те дори имат и известна прилика (виж снимките).

"Аз пък съм последният останал жив първи братовчед на Педру Русеф", изтъква известният публицист Цоню Корнажев. Брат му Петър Корнажев почина преди 8 години.

Дилма Русеф има и българска роднина в Канада. Габровката Надежда Христова живее там от десетина години. Тя отишла в страната на кленовия лист при дъщеря си Даниела. Надежда била омъжена за Николай Христов. Той е син на Дочо Христов, заемал поста вътрешен министър в прогерманското българско правителство през 19943-1944 г. Той е един от вносителите на печално известния антиеврейски Закон за защита на нацията. След 9 септември 1944 г. за известно време се укрива, но е заловен, осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран.

От всичко става ясно, че Дилма Русеф е роднина или е сродена с политици от различни цветове. Но тя си остава левичарка, борисе срещу диктатурата в родината си и лежи в затвора, а сега е кандидат-президент от Трудовата партия в Бразилия.

Тя носи бунтарския си дух и леви убеждения по наследство, смята Тошка Ковачева. Целият габровски род бил свързан със Социалдемократическата партия. Пия е член на БСДП. Заради активната си партийна дейност съпругът й Васил е изпратен в лагер след 9 септември 1944 г.

"Всички от семейството се гордеем с успехите на Дилма. Преди време със съпруга ми имахме идея да потърсим някаква връзка с нея. Споменах на дъщеря ни Весела, когато преди 5 години българският президент Георги Първанов направи официално посещение в Бразилия, но тя се притесни да не кажат, че търсим братовчедка й, защото се е издигнала. А и езиковата бариера е немаловажна", споделя Тошка Ковачева.

Тя обаче мечтае един ден Дилма Русеф като президент да посети България и да дойде да види Габрово. За съжаление родната къща на баща й Петър Русев е съборена. Сега там е паркингът към сградата на НТС. Но може би борбената бразилка ще усети тук силата на габровския си корен. Та нали носи името на една габровска учителка, завършва Тошка.

Успех на Дилма на изборите пожела и първата й братовчедка Надежда Христова в Канада.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На диета с кебапчета мина футболистът на "Левски" Жерсон Кабрал. Крилото се оказа голям любител на българската кухня. Холандецът живее у нас близо две години, след като дойде от френския "Бастия". Той очевидно е привикнал доста към нашите традиционни гозби и не се свени да ги похапва. Самият Кабрал показа снимка с традиционния български обяд.

Наставникът на "Левски" Георги Дерменджиев говори относно информацията, която усилено се тиражира в медиите, че ще бъде сменен с Петър Хубчев. "Никой не е говорил с мен. Не знам за треньорска смяна. Странно, че точно преди мача на националния отбор излиза подобна информация. От ръководството на "Левски" да излязат и да кажат какво се случва.

Юношата на "Левски" Борислав Цонев премина в хърватския "Интер" (Запрешич) от "Берое" през февруари. Той вече си извоюва титулярното място в новия тим, като отбеляза и първия гол още в дебютния си мач. Цонев бе сред избраниците на селекционера Петър Хубчев за двубоите на националния отбор от Лигата на нациите.