Тенорът Камен Чанев - певецът без театър

https://www.24chasa.bg/Article/618004 www.24chasa.bg
Отвсякъде търсен, навсякъде приет е българинът, който отказва да работи на заплата.

Камен Чанев е роден в Сливен. Там завършва Френската гимназия, а след това Консерваторията в София. Специализира в Рим, в Академията на Борис Христов, при Александрина Милчева. През 1992 г. започва работа в Софийската опера. След пет сезона се мести в Прага, където пее две години, преди да премине на свободна практика. В момента живее във Виена и се изявява на престижни сцени като Щаатсопер (Виена), Дойче опер (Берлин), "Лицео" (Барселона), Ла Фениче (Венеция) и др.

B културните среди България винаги се свързва с големите си оперни гласове. Това са не само легендите в операта като Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, но и хора от по-младото поколение. Един от певците, които продължават да затвърждават славата на оперния талант на българите, е тенорът Камен Чанев. Свободен по дух, той не желае да се обвързва с нито един оперен театър. Камен работи във Виена, но е търсен от много от най-големите световни опери.

Камен Чанев дебютира във Виенската опера с ролята на Рене де Грийо от "Манон Леско". Признава, че това е било голямо изпитание, защото по принцип на такива сцени се започва с някоя по-малка роля. А Де Грийо е една от най-трудните тенорови партии, има цели пет арии, да не говорим за дуетите и изключително трудния терцет във второ действие. Иначе първото му превъплъщение в тази роля е в Букурещ. Камен е пял много пъти в северната ни съседка и по думите му именно там се е формирал като певец. В Румъния начинът на музициране е съвсем друг, много по-близо до италианския. Отделя се внимание на всички детайли, на фразировката, динамиката, драматургията.

Камен Чанев в ролята на Калаф от “Турандот” в Софийската опера 2008 г.
Камен Чанев в ролята на Калаф от “Турандот” в Софийската опера 2008 г.

За жалост в България учат певците да вокализират и текстът изобщо не се чува,а навсякъде по света се изисква отчетливо произнасяне на думите. Освен това, допълва Камен, образът на Де Грийо е многопланов. Повечето тенори, включително и той в началото, допускат грешката да влязат в ролята драматично. А началото на операта е лирично и трябва да се подходи много тънко, да не се натиска гласът, за да има градация.

Драматизмът идва после. Де Грийо е един влюбен студент, който бива излъган и започва да страда. Той ясно вижда, че Манон е лека жена, но въпреки всичко я следва. В трето действие арията започва с Pazzo son! (Глупак съм аз). Той се моли на офицера да се качи с Манон на кораба, сам избира изгнанието и накрая двамата умират в пустинята. Всъщност образът на Манон е много актуален. "Манон Леско е на всеки ъгъл" - казва Камен, смеейки се, и продължава в шеговит тон: "Не знам защо операта се казва "Манон Леско", след като тенорът има много повече пеене от сопраното."

Камен Чанев не иска да е на щат във Виенската опера, за да не се отпусне, да не заработи по стереотип.

В Щаатсопер атмосферата е страхотна и започва още от портиера, който е винаги усмихнат и знае имената на всички.

Често меломаните му оставят снимки, за им да вземе автографи от певците. След дебюта си във Виена Камен е в екстаз и прекарва в кантината (ресторанта - б. а.) на операта около 40 минути с приятелите си, дошли специално за случая. След това излиза навън и се оказва, че около 20 души го чакат за автографи! Станало му много неудобно, защото не подозирал, че някакви непознати хора ще го чакат и ще искат да се снимат с него.

Любопитна е и първата му среща със световноизвестния диригент Лорин Маазел. Обаждат се на Камен спешно да замени един тенор във Валенсия, в "Мадам Бътерфлай". Спектаклите са на 30 декември и на 3 януари тази година. Всичко е станало толкова бързо, че с Маазел са се запознали половин час преди да излезе на сцената. За да го успокои, диригентът му казал: "Ще се следим, аз съм с теб." Така на нашия тенор неочаквано му се налага да посрещне Нова година във Валенсия. Сам в хотела с бутилка шампанско и чрез скайп връзка с неговата прителка, сопраното Таня Иванова, която е останала във Виена.

На въпроса ми дали пие яйца или някакви отвари за по-добър глас Камен отговаря, че това са остарели неща.

Първо, яйцата не минават през гласните връзки, а влизат направо в хранопровода и единственият ефект, освен че дават енергия, може да е бързото ходене до тоалетната.

Гласът е мускул и се поддържа само с ежедневно пеене, тъй както спортистите трябва постоянно да тренират. "Лятото, като не пея две седмици и като отида да репетирам при моята пианистка в България Савина Кулова, все едно започвам отначало" - признава той.

Не липсват и гафове на сцената. Преди няколко месеца Камен участва в "Трубадур" на откриването на нов оперен театър в Леида, близо до Барселона. След арията Ah si ben mio се чува един орган и той запява: L'onda de' suoni mistici (Вълна от мистични звуци). Да, ама чисто новият електрически орган нещо изгорял и изведнъж се чуло едно раздрънкано пиано на четири ръце.

Със сопраното едва се сдържали да не се разхилят, а на всичко отгоре след това идва прочутата стрета Di quella pira, където той трябва да е много сериозен.

Преди доста години нашият тенор е работил и с пианиста на Лучано Павароти. Леоне Маджера го е научил да не пее като ученик.

"В Консерваторията в София ни втълпяваха да не правим портаменти, корони... и се получава едно стерилно, солфежно пеене, а то самата емоция, фразата изискват да не е така" - разказва Камен.

Другият важен урок от Леоне е, че винаги краят на арията трябва да се изпее така, че да изисква аплодисменти. Да има едно издърпване, една категоричност, което е доста сложно, защото певецът вече е уморен, няма въздух и се иска голямо владеене на гласа.

"Манон Леско" ще се играе на сцената на Софийската опера на 8 и 10 октомври, но Камен няма да участва в тази постановка.

ВАСИЛ БОГДАНОВ