Гражданка иска да се освободи от ЕГН, съди държавата

https://www.24chasa.bg/Article/622449 www.24chasa.bg
Съдия Здравка Велинова заведе дело, с което иска да се откаже от своето ЕГН, тъй като смята за недостойно номерирането на хора. СНИМКИ: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Съдия по вписванията заведе безпрецедентно дело срещу задължителното за всеки ЕГН. Номерирането на личността уронва честта и достойнството, гарантирани в конституцията, смята Здравка Велинова. Тя припомня, че след Втората световна война номерирането на хора е обявено за престъпление без давност.

Процесът на съдия Велинова срещу егенетата ще се гледа на 13 октомври във Върховния административен съд.

Велинова, която е вярваща православна християнка, вижда в насилственото номериране посегателство срещу нейната личност и Божия закон. И други вярващи правят административни опити да се откажат от своето ЕГН. Едни пишат до омбудсмана, други до патриарха.

И Галина Цекова от Руската черква в София не иска да е с ЕГН.
И Галина Цекова от Руската черква в София не иска да е с ЕГН.

Съдия по вписванията заведе безпрецедентно дело срещу задължителното ЕГН, което той не желае да има. Процесът ще се гледа на 13 октомври във Върховния административен съд.

Факсимиле от жалбата на съдия Здравка Велинова до Върховния административен съд.
Факсимиле от жалбата на съдия Здравка Велинова до Върховния административен съд.

"Отказвам се от присвоения ми от вашата служба единен граждански номер и не желая по никакъв начин той да се свързва с моята личност. Подчертавам, че не се отказвам от реалната информация, вписана в регистрите за мен, а именно: Име: Здравка Дамянова Велинова. Родена на 1 юни 1957 г. в София." Така пише в декларацията си до ГД ГРАО, която тъжителката изпраща на 1 март тази година.

В нея са обяснени и мотивите: "Номерирането на личността ми уронва честта и достойнството ми, гарантирани и провъзгласени в конституцията (чл.6 ал.I, чл. 29 ал.I и чл.32 ал.I.) Намирам присвояването на номер на човешко същество за унижаващо действие." Здравка Велинова припомня, че Нюрнбергският военен трибунал след Втората световна война бявява омерирането на хора за престъпление, за което няма давност.

"Като юрист се заех да издиря нормативната база, по силата на която на всеки гражданин на Република България задължително се присвоява ЕГН. Оказа се, че дори не със закон, а с постановление №75 на МС от 1977 г. атеистичната комунистическа власт е наложила номерирането на българските граждани доста след Хитлер, но с не по-малка студенина и безразличие", казва Здравка Велинова.

Като дългогодишен съдия не й е трудно да установи, че ЕГН съдържа привидно вярна, но всъщност изопачена информация за всяка личност. "В първата група от цифри се твърди, че е датата на моето раждане, но в разрез с разпоредбите на Закона за гражданската регистрация, където е написано "дата, ден, месец, година и място на раждане", първите 6 цифри от ЕГН изписват година, месец, ден, което е изопачена информация за моето раждане", твърди юристката.

Според нея не е вярно и че "следващите 3 цифри са поредност на ражданията от 000 до 999", тъй като първите две цифри информират за мястото на раждане, а последната е свързана с пола - нечетна за жени и четна за мъже.

"В третата група е т.нар. контролна цифра, получена от алгоритъм, но от тях по никакъв начин не можете да възпроизведете информация от първите две групи. Единственатга й функция е да разпределя хората в 10 големи групи, като по този начин ги номерира", твърди Здравка Велинова.

Тя не само е съдия със завиден стаж, но и ревностна православна християнка. И тя знае завета на духовенството - да присвоиш номера на хората е греховно богоборческо дело. Когато Бог е създал човека, го е нарекъл с име. А сега вместо име му присвояват номер.

Формулата за образуване на ЕГН изобразява числото на звяра от "Откровение на Йоан" (или "Апокалипсис"), 13-а глава, като подпис на войнстващия атеизъм на тоталитаризма. Това е и най-важната причина на вярващата християнка категорично да отхвърля този номер.

"При изговарянето му - ЕГЕНЕ, три пъти изричаме буквата Е, която е номер 6 в азбуката ни, т.е. се получава числото на дявола 666. Излиза, че т.нар. генериране на

ЕГН е по правилата на сатанинската нумерология и е зловещият портал, през който минава "новопокръстения". Тук са заложени три групи, като чрез номера на групата и броя на цифрите се изписва 666, при това с грозното пожелание броят на ражданията в България да се сведат до 000," пояснява съдийката.

ГД ГРАО обаче не приема тези доводи и отказва да освободи Здравка Велинова от ЕГН. Тогава тя обжалва пред министъра на регионалното развитие и благоустройството, но и оттам получава отказ.

Така жалбата на Здравка Велинова стига логично до Върховния административен съд, който на 13 октомври трябва да се произнесе по казуса може ли гражданин на страната да се освободи от ЕГН. Здравка пояснява, че по никакъв начин не оспорва гражданските регистри, в които се вписват събитията раждане, брак и смърт на всеки.

Здравка Велинова не е сама в искането си да няма егене.

Други вярващи пишат директно на патриарх Максим да излезе със становище по въпроса за новите документи за самоличност с биометрични данни и пръстови отпечатъци.

"Като християни се вълнуваме от въпроса не е ли снемането на биометрични данни даване на достъп до нашата личност и душа и това не е ли предпоставка за следваща стъпка - имплантиране на подобен чип с информация в тялото. Какво показват всички тези карти - кредитни, телефонни, електронни карти за самоличност и поставянето на числото, което е преход към антихристовия свят", питат Антон и Светлана Попови в писмо Негово светейшество.

Библията е категорична: С него идва антихристът!

В морето от литература, която коментира пророчествата за последните дни на човечеството, особено се открояват съчиненията, базирани на последната книга от Новия завет - "Откровение на св. Иоан Богослов", или "Апокалипсис". За всеки, който наистина вярва, че Иисус Христос е Божието Второ Лице, няма никакво съмнение, че в края на историята на всеки човек ще се сложи номер, без който той няма да може "нито да купува, нито да продава". Това указва глава 13 от Апокалипсиса. Този номер ще изобразява "знака на звяра", сиреч на оня с рогата и опашката, а самият знак ("белег"), подобно на "печата на дара на Светия", получаван при православното кръщение, ще се сложи на всеки човек (на малки и на големи) - на челото или на дясната ръка. Приемането на знака ще бъде равносилно на обет за служение на сатаната.

Ние сме свободни да вярваме, че написаното от апостола е истина или че не е, но ако се наричаме православни християни, не можем да вярваме във всичко друго от Писанието, а само в това - не. За вярващите в Свещеното писание няма нито една невярна дума.

Аналогичен случай

Килограм хартиена преписка заради отказа си от ЕГН е събрала и украинката Галина Авксентиевна Цекова, която е омъжена в България и живее от 20 години със семейството си у нас.

Тя е поискала да се анулира личният й идентификационен номер на 8 февруари в заявление до началника на дирекция "Миграция" към МВнР, главен инспектор Драгомир Петров. "Този номер обезличава християнското ми име, дадено ми при светото кръщене, и е несъвместимо с моята православна вяра", обяснява в заверена при нотариус декларация Цекова. Тя прилага и подпечатан от енорията си в Киев документ, който я освобождава според законодателството на Украйна от идентификационен номер и й дава право да използва само паспорт.

Отговорът е кратък - без ЕГН-то си трябва да се откаже и от постоянното пребиваване у нас и да напусне страната.

След продължителна кореспонденция с главния комисар на 28 юни Цекова се обръща и към омбудсмана на републиката.

"ЕГН е един от задължителните реквизити в българските лични документи и законодателството не предвижда възможност за издаването им, без те да съдържат единен граждански номер", пише Гиньо Ганев.

И Гърция се противи на идентификационния номер

Русия силно се съпротивлява на въвеждането на ИНН - еквивалента на нашия ЕГН. Руският академик Валерий Филимонов заяви в официалния сайт на Руската църква, че "антихристиянският елит се опитва да затвори жителите на планетата в електронен концлагер, за да добие абсолютна власт над тях". Оказва се, че за стратегията на номерирането на жителите на планетата разделението на социалистически и капиталистически лагери не е било никаква пречка и че създаването на невидимия концлагер е вървяло в пълна координация. Българите сме били най-лесни с въвеждането на ЕГН през 1977. Не се чуло някой да е възроптал. За необходимостта от технотронна диктатура още през 1968 г. се е изказал Збигнев Бжежински, според акад. Филимонов. Проблемът в СССР се оказал огромната територия и практическата липса на лични документи в Далечния север и Североизток. Сега събудената църковност на руснаците в същите гигантски мащаби се бунтува срещу административното въвеждане на ИНН.

Официално православна Гърция съвсем яростно се противопостави на опитите за въвеждане на идентификационни номера и на документи с биометрични данни. Но там бе достатъчно свещениците и монасите да се направят държавни служители със заплати по 3000 евро, за да станат мерките валидни и за духовенството и инвентаризацията на хора да пробие и в Гърция.