Блокът без парно, ако 50% не плащат 2 месеца

https://www.24chasa.bg/Article/625166 www.24chasa.bg
Собствениците в блока могат да се откажат от уредите за разпределение, предвиждат промени в закона. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Спират парното на блока, ако 50% от домакинствата в него не са си плащали сметките.

Такава промяна се замисля в закона за енергетиката. Топлофикациите искат санкцията да се прилага при два месеца забавяне на плащането на сградата.

Участници в работната група, която готви промените, довериха, че все още се обсъжда дали процентът да е 50, или 70 неплатили. Все пак в закона ще бъде оставена възможността самото дружество да прецени дали да спре топлото на целия блок.

МИНКО ГЕРДЖИКОВ
МИНКО ГЕРДЖИКОВ

Преди година софийската топлофикация спря парното на няколко блока, които изобщо не си плащаха топлото или пък процентът на задлъжнелите беше 90 на сто. Надигна се страшен вой, но столичното парно събра немалко пари, тъй като хората не искаха да останат на студено. Нищо че бе санкционирана от КЗК, тъй като без парно останаха и няколко домакинства, които са редовни платци.

Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев (третият от ляво на дясно) казва, че парното няма да поскъпва. 
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев (третият от ляво на дясно) казва, че парното няма да поскъпва. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Независими експерти коментират, че този текст ще предизвика бурни дебати в комисиите. Има обаче една промяна, която ще бъде посрещната с доволство от немалко клиенти на парното, тъй като означава край на задължението да плащаш топломерите върху радиаторите и на зависимостта от топлинните счетоводители.

Блокът без парно, ако 50% не плащат 2 месеца

Блокът може изобщо да се откаже от услугата дялово разпределение. Собствениците в една сграда могат сами да решават как да се разпределя топлината, която е влязла в нея. Ако искат да се откачат от топлинните счетоводители, един от вариантите е да се обърнат към топлофикацията. Тя може да им разпределя топлинната енергия, както беше едно време - на обем и на мощност на радиаторите. Остават обаче общите части.

Фирмите за дялово разпределение вече няма да бъдат подизпълнители на топлофикациите. Това е друга от промените. Остава обаче регистрационният режим за тях, както и контролът от министерството на енергетиката.

Основната цел тук е да отпадне задължението топлофикациите да събират пари за отчитане на уредите, както беше досега. Защото немалко домакинства както не плащат за парното, така не се издължавали и за отчитането на уредите.

Екшън план с оздравителни мерки пък трябва да извади от кризата "Топлофикация - София", която има близо 500 млн. дългове, и да увеличи приходите на дружеството. Една от екзотичните идеи в него е столичното парно да подава информация на популярните банки за най-големите си длъжници.

Това можело да доведе до отказ от даване на кредит или пък той да бъде отпуснат при неизгодни условия, предполагат от столичната община. Така длъжниците щели да бъдат стимулирани да погасяват задълженията си.

В плана се предвижда още е топлофикацията да създаде собствена фирма за топлинно счетоводство, да оптимизира разходите, да въвежда модерни технологии, които да подобрят и намалят цената на парното. До дни планът ще бъде представен за обсъждане на столичния общински съвет.

Минимум 1000 длъжници ще бъдат давани всеки месец на съд, ще се засили и сътрудничеството с медиаторите юристи и частните съдебни изпълнители.

ДАРИНКА ИЛИЕВА, МАРИЯНА БОЙКОВА

Минко Герджиков, зам.-кмет по финанси: Длъжниците без кредит, докато не се издължат за топлото

- Г-н Герджиков, тези дни ще внесете в Столичния общински съвет план за оздравяване на "Топлофикация - София". Какво предвижда той?

- "Топлофикация - София" е най-големият потребител на природен газ у нас. Стабилизирането на дружеството е важно не само за Столичната община, но и за държавата, защото, ако то спре да работи, националната електросистема няма да издържи на това натоварване. "Топлофикация - София" има близо 400 000 битови абонати и това би означавало един блок на АЕЦ "Козлодуй" да работи само за захранване на столицата.

Така че проблемите ще се решават от общината, но със съдействието на държавата. Вече имаме първите положителни резултати - ДКЕВР преразгледа цената на услугата и я приближи до реалната й стойност. Така се намаляват разходите, които дружеството прави. Преговаряме с правителството да се направят промени в Закона за енергетиката, които да ни позволят да събираме повече и по-лесно задълженията на длъжниците. В плана има и инвестиционни мерки, които ще подобрят и поевтинят услугата. Освен това искаме при дяловото разпределение да се направи нова организация, която да даде право на избор на софиянци кой да отчита уредите им. Готови сме да излезем на пазара със собствена фирма за топлинно счетоводство. Така ще вкараме конкуренция и ще накараме другите фирми да подобрят работата си и ще защитим интереса на абонатите. Сега не можем да проверяваме тези фирми и това също е проблем.

- Как ще накарате некоректните платци да започнат да погасяват задълженията си?

- Една от мерките, които предлагаме в плана, е да подпишем споразумения с най-популярните банки. Така ще накараме кредитополучателите, длъжници на "Топлофикация - София", да бъдат по-активни при погасяването на дълговете си. Смятаме, че щом банките разберат, че техен клиент има сериозни задължения, това ще утежни положението на кредитополучателя при преговорите за отпускане на заем и най-малкото може да доведе до по-висока лихва или дори до отказ за отпускане на кредит. Надяваме се, че за да избегнат негативния ефект, длъжниците ще започнат да погасяват задълженията си. Тази мярка по-скоро ще е насочена към фирмите, защото иначе ще задръстим банките с информация.

Ще даваме на банките данни за фирмите, които имат над 30 000 лв. дълг към "Топлофикация" и искат заем. За гражданите може би ще се определи по-малка сума, но по този въпрос все още няма яснота. Друга мярка, която ще предприемем, е публичното оповестяване на големите длъжници. При местните данъци и такси например сме длъжни да обявяваме публично всяка фирма или гражданин със задължения над 5000 лв. Законът ни дава такава възможност. Проверяваме дали може да използваме тази мярка и при длъжниците на "Топлофикация - София". Ще засилим и съвместната работа с частните съдебни изпълнители срещу некоректните платци. Водим разговори със социалното министерство средствата, които се отпускат на социално слаби хора за плащане на парното, да отиват директно в "Топлофикация - София". Имаме и много наематели, които напускат общински жилища, без да си плащат парното. За да спрем трупането на такива дългове, ще предложим при настаняването в общинско жилище да се внасят 2 наема депозит, които да се ползват при неплащане на топлоенергията.

Второ неплащане на задълженията да е повод за изкарване на наемателя от общинското жилище

Иначе натоварваме коректните платци със задълженията на некоректните.

- Има и предложение да се спира топлоенергията на сгради, в които 50% от абонатите са натрупали задължения от поне 2 неплатени сметки...

- Искаме тази промяна да бъде законово предвидена, защото веднъж вече дружеството плати сериозна глоба от 350 000 лв., която наложи Комисията за защита на потребителите.

Има много сгради, в които над 50% от домакинствата не си плащат парното.

17 000 са абонатите, които имат неплатени задължения отпреди повече от 5 г. Те могат да бъдат респектирани по този начин. Освен това всеки месец "Топлофикация - София" подава на съда по 1000 длъжници. Ще се опитаме да увеличим броя им, защото иначе само внасянето на исковете ще ни отнеме повече от година.

- Казахте, че са заложени и инвестиции, които да понижат цената на парното за софиянци. Какви са те?

- Планираме да инвестираме в когенерацията за производство на електроенергия. Това няма как да не повлияе на цената на услугата. Търсим публично-частно партньорство. Ще кандидатстваме и за 80 млн. евро по европейските фондове, за да изградим система, която да оползотвори топлоенергията от суровините, които ще се произвеждат от завода за отпадъци. Системата ще бъде съобразена с всички екоизисквания. Надяваме се следващата година да получим одобрение и да започнем да го реализираме.

- Като финансист №1 на София оптимист ли сте за бъдещето на "Топлофикация - София" с тези 500 млн. лв. натрупани дългове?

- Първите стъпки са налице. Вече 2 месеца координираме дейността на "Топлофикация - София". За този период събираемостта се вдигна с 5%. Това все още е далеч от желаното, но показва, че посоката е правилна. Сътрудничеството с държавата също ме кара да съм оптимист.

Разчитаме много на общинския съвет да подкрепи този план. Ще го прилагаме много настойчиво и ще предложа на съветниците дружеството да се отчита всеки месец за изпълнението му. Имаме и сериозни възможности за осигуряване на средства за инвестиции както по линия на публичното-частното партньорство, така и по европейските програми.

Предполагам, че при обсъждането на плана в общинския съвет ще се появят още добри идеи, които да приложим, за да вдигнем на крака дружеството. Оптимист съм, че съвсем скоро ще дойде времето, в което "Топлофикация - София" ще приключва годината без задължения. Надявам се това да се случи още следващата година.

ДАРИНКА ИЛИЕВА

В Бургас опрощават лихви

Топлофикацията в Бургас обяви във вторник, че е готова да опрости лихвите върху дългове на битови клиенти. Екстрата важи, ако платят наведнъж дължимите суми от 1 до 31 октомври. Дружеството няма да събира лихва и от абонатите, които съди, ако платят наведнъж задълженията си.

С около 20 лв. месечно ще скочат сметките за парно на пловдивчани, след като от 1 юли топлинната енергия поскъпна с 13,3 на сто.

Ако досега за апартамент от 80 кв. м. са се плащали по 160-170 лв. на месец, този сезон сметките ще нараснат до 182-193 лв.

Задълженията на абонатите към ТЕЦ-а са над 9 млн. лв. Те са натрупани през последните 3 г. Дружеството обяви, че ще търси парите си по съдебен път. Коректните платци са между 65 и 70%. Сметките си не са платили над 22 000 абонати.

Пловдивската "Топлофикация" е собственост на австрийската енергийна компания ЕВН, която е мажоритар на електроразпределителните дружества в Югоизточна България. Чуждото дружество купи теца през 2007 г. за 32,1 млн. лв. и изплати дълговете му от 12 млн. лева за гориво към "Булгаргаз". (24часа)

Пак жестоко поскъпна повторното пускане на тока

76,88 лв. плащат домакинствата в София, София- област и Плевен за пускане на тока в рамките на същия ден, ако шалтерът е дръпнат за неплатена сметка. Това се води за експресна услуга. Върховният административен съд със свое решение върна неимоверно високите цени на услугите на ЧЕЗ. През юли петчленен състав на съда е отменил решението на ДКЕВР, което определяше колко да струват услугите. По ценоразписа на регулатора експресното пускане на тока в същия ден струва 38 лв., за пускането на тока на следващия ден цената е 19 лв. След като обаче ВАС се е произнесъл, ЧЕЗ наду 19-те лева на цели 38,44 лв.

Срещу високите цени за пускане на спрения ток първи писа "24 часа" през 2008 г. Когато те бяха въведени, читателите загряха телефоните. Тогава ДКЕВР се самосезира и след анализ на разходите за отвъртане на бушона постанови единни цени за цялата страна за всички услуги, които извършва енергото. Основният мотив е, че това е монополна дейност.

От ЧЕЗ атакуваха решението в съда, тъй като тези дейности не влизали в регулираната част и ДКЕВР нямали право да ценообразуват.

Въпреки решението на ВАС другите две енергодружества - Е.он и ЕВН, не са направили промени и се придържат към цените на ДКЕВР.

Вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че регулирането на цените на услугите на енергото трябва да влезе в енергийния закон. Мотивът е, че и те са монополни. Той пое ангажимент да уведоми енергийното министерство за необходимата промяна.

Българският газ с 30% по-евтин от руския

Местният газ, който ще се добива от Черно море срещу Варна, ще е с 30% по-евтин от руското синьо гориво.

Това каза вчера шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Въпреки че все още няма договори с концесионера "Малроуз", 100 млн. куб. м местно гориво е калкулирано в микса от руски и наш природен газ. Очаква се количествата местен газ да се увеличат с 10-15 на сто през първото тримесечие. Освен това разплащането с "Мелроуз" ще бъде в лева, което ще елиминира риска от курсовите разлики.

Това позволява цената от 1 октомври да падне, макар и с малко - с 0,92%.

Газовият шеф каза пред "24 часа", че ще опитат в преговори с руснаците да натиснат цената надолу.

Опитът щял да бъде да се свали цената по договора с "Витерсхал". По него в България влиза най-скъпият природен газ, каза още той.

Затова въпреки очакванията за поскъпване на руския природен газ тенденцията за България е до пролетта цените на синьото гориво да се запазят и дори да намалеят малко.

Независимо че ДКЕВР постановява цена, по-висока от тази, която "Булгаргаз" предложи, шефът на компанията каза, че пак е от страната на прецаканите. Между комисарите и него настана спор за невзетия от газовото дружество приход. Става въпрос за по-ниската цена, която бе постановена през януари, и обещанието дружеството да бъде компенсирано в следващ период. Според Гогов загубата е 78 млн. лв., а ДКЕВР признава 16 млн. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък вчера повтори, че няма да има скок на парното, а допусна, че може и да има намаление на цената.

Семерджиев обяви, че вече се пишат наказателните постановления за енергото след направените одити. По повод проверката на НЕК той повтори, че компанията е инвестирала приоритетно не в мрежата, а в големи проекти като "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

МАРИЯНА ЖЕЛЕВА