Капка: Във Волен има нещо диво и красиво!

https://www.24chasa.bg/Article/625249 www.24chasa.bg
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

С главния редактор на вестник "Атака" Капка Сидерова разговаря Калина Влайкова

- “Важно е да не станеш извънземен, като влезеш в политиката”, казахте пред “24 часа” преди повече от година, г-жо Сидерова. Цялото ви семейство е в политическия казан, какво амортизира това у вас?

- Вярата в хората. В ценностната им система, в желанието им да отстояват правата си. Ние с Волен сме пишещи хора и поради този факт - емоционални. През тези години сме допускали до нас хора, които сме приемали за съмишленици и приятели. После се е оказвало, че те са си гледали интереса и са ни предавали, без да им мигне окото. Това е наша грешка. В момента пиша книга с работно заглавие “Мисия АТАКА”. Описвам цялата истина за създаването на партията ни, за перипетиите, през които сме минали, за приятелствата и предателствата. Помня в детайли всичко. Пък и съм си водила записки, някои днес ми звучат наивно. Често, докато пиша, плача. Защото ясно виждам моменти, в които, ако не беше продажността на някои политици, историята на страната ни щеше да се развие по коренно различен начин. Например, ако Симеон не беше приел НДСВ да стане част от тройната коалиция, щеше да има нови избори, защото нито БСП, нито НДСВ успяха да съставят кабинети. ДПС също не беше в състояние, ако Симеон не се беше извъртял и не бе пристанал на бесепарите, които по време на предизборната кампания го наричаха монархофашист, заканваха се да извадят на бял свят далаверите му. При нови избори “Атака” щеше да има поне двойно повече депутати. Щяхме да преосмислим и голяма част от кандидат-депутатите си и така да предотвратим разцеплението, което се дължеше най-вече на покупко-продажби. Много от депутатите ни бяха хорица от провинцията с по 300 лв. заплата. Когато враговете ни започнаха да ги изкушават със суми от 5 до 50 хил. евро, много от тях не издържаха. Щяхме дори да имаме възможност да съставим правителство и да приложим идеите си. Вместо това бяхме мачкани като кучета цели 4 г.

- Каква е политическата цена на подкрепата, която “Атака” безрезервно дава на правителството днес? Имало ли е момент, в който сте я смятали за грешка?

- Ако трябва да сме точни, думата не е “безрезервно”, а “безкористно”. Подкрепяме правителството, без да му поставяме условия за постове, както правеше Яне Янев и както прави и до днес Синята коалиция. ГЕРБ спечели с огромна преднина. Тогава Борисов каза, че иска да състави сам правителство и призова българите, ако не го одобрят, да го свалят чрез вота си. Щеше да е нелепо да не уважим това негово желание. А в парламента място за разкрачено положение няма - или подкрепяш ГЕРБ, или минаваш в лагера на БСП и ДПС. За нас вторият вариант е недопустим. При триадата Доган-Станишев-Симеон ние платихме свръхвисока цена. Тогава ни нанесоха серия от удари, които разколебаха някои от симпатизантите ни. Днес имам социологически изследвания на уважавани агенции, които сочат, че подкрепата низа ГЕРБ не е разколебала нито един наш избирател.

Ние не сме мръднали и на йота от принципите си. Историята в световен план доказва колко е бил прав Волен и за финансовата криза, която предсказа още през 2003 г. в книгата си “Властта на Мамона”, и за циганския проблем, който днес е на дневен ред в цяла Европа, и за турската заплаха за някои региони у нас. Много от политиците нямат такъв тип мислене и Волен, изпреварвайки събитията, остава неразбран. Това е единственият му малшанс.

- Вие сте главен редактор на партийния вестник. Имате ли морален сблъсък, че понякога е невъзможно да спазвате неписаното правило управляващите да бъдат главно критикувани?

- Категорично не. Ние и сега критикуваме правителството. Аз съм от 20 г. в журналистиката и смятам, че това правителство изобщо не се радва на медиен комфорт, както се опитват да внушават. Спомни си кабинета “Костов”. Първите 2 г. никой дума не написа срещу него. Ами кабинетът на Симеон? Чак на третата година започнаха дружески шегички с царя в медиите.

- За какво спорите с Волен и кой печели?

- Последно спорихме кой е по-голямата личност за българската история – Ботев или Вазов. Волен настояваше за Ботев, защото е тръгнал с четата си да се бори за свободата, въпреки нищожната надежда да успее. Ботев е гениален поет, но за мен Вазов е човекът, запазил чрез поезията си спомена за героите ни жив.

- Какви грешки допусна “Атака” през годините?

- Предоверихме се на много хора, вменявайки им качества, каквито не притежават. Имаше момент, в който Волен се капсулира в телевизия СКАТ, вместо да използва всички трибуни, които му се предоставяха. Това бе грешка. Но тогава бяхме близки със собственика на СКАТ Валери Симеонов и той проявяваше бясна ревност. Днес знам, че един политик трябва да си сътрудничи с медиите, дори това, което изказва, да не се харесва на някои.

- Продължават да ви сочат за лидера в сянка. Колко голямо е влиянието ви?

- Лидерът в “Атака” е Волен Сидеров. Тази година двамата ще честваме 20 г. заедно и 5 г. брак. С годините сякаш сме се слели - мислим еднакво, четем едни и същи книги, гледаме заедно новите филми. Навярно това е поводът някои хора да надценяват ролята ми в партията. Аз съм човекът, който стои твърдо зад гърба на Волен – безусловно и безрезервно. Продължавам да се възхищавам на интелигентността му. Определено е по-талантлив от мен, по-задълбочено аналитичен. В политиката на партията не се бъркам.

- Бихте ли го насърчили да играе пак за президент?

- Да. Наскоро си мислих за Льопен. Той се кандидатира на всички президентски избори. Веднъж се класира втори и отиде на балотаж като Волен, после бе четвърти. Не успя, защото повечето му идеи бяха откраднати от Саркози. Така често става и с Волен. Но дори и така да е, значи нещо в нечия глава е влязло.

- А да поведе партизанска война?

- Самата аз съм готова още утре да хвана автомата и като във филма “Черните ангели” да почна да стрелям по предателите, изричайки: “В името на народа, вие сте осъден на смърт!” Бум!

- Като дългогодишен вестникар как ви се струва езикът в политиката?

- Леко скован, като изключа Волен. Ние, българите, продължаваме да се страхуваме да не кажем нещо в повече. Има една вродена свитост у нас, която пречи на политиците да серазгърнат. А пък и на много от тях са им толкова възможностите.

- Как преминава една вечер на семейство Сидерови у дома?

- Следим медиите, гледаме предавания, филми, четем. Анализираме събитията от деня. Но всичко това го правехме и като бяхме журналисти.

- Какво мислите за Бойко Борисов - като премиер и като мъж?

- Искрен. Харизматичен. Политик, който търпи развитие. Учи се от грешките си, еволюира всеки ден. Нещо, което не мога да кажа нито за Станишев, нито за царя, камо ли за Костов. Когато един политик притежава чар, излъчване, хубост, ако щете, той винаги е на крачка пред “грозните” и интровертните си колеги. Познавам Бойко от 30 г. и мога да кажа, че винаги е бил упорит, последователен и амбициозен. Харесва се на жените, защото е джентълмен. Волен също, защото има харизмата на екшън героите. Можеш да го оприличиш на Мел Гибсън от “Смело сърце”, на Ален Делон от “Двама мъже в града”, на Брад Пит в “Троя” с неговия “гибелен гняв”. Във Волен има нещо диво и красиво.

- От какво се лишихте заради кризата?

- Когато човек има постоянна работа, не усеща кризата така страшно, както хората без работа и заплата. Ние никога не сме живели нашироко. Ето, днес си изпържих две яйца и това ми е яденето.

- Споделихте преди време, че сте изгубили дете заради стреса от инцидента на магистрала “Тракия”. Мислите ли пак за бебе?

- Това е Божа работа. Не съм привърженик на ин витрото. Ако Господ реши, ше ни прати дете. Ако не - имаме толкова много деца. На предишните президентскиизбори за Волен гласуваха 650 000 българи. За мен това са наши деца.

ВИЗИТКА

Родена на 9 март 1964 г.

Завършила е педагогика

Дългогодишен журналист във водещи вестници, сред които “24 часа”, “Дневен Труд”, “Монитор”, “Демокрация”

Главен редактор на в. “Атака” от създаването му през 2005 г.

Автор на 3 книги

Съпруга на лидера на “Атака” Волен Сидеров и майка на евродепутата Димитър Стоянов, бивша снаха на поета дисидент Радой Ралин

  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо