BG килим, тежък половин тон, украси английски замък

https://www.24chasa.bg/Article/625747 www.24chasa.bg
Дейвид Бамфорд от Уелс разнася славата на българските килими по света. СНИМКИ: АРХИВ

Български килим уникат, тежък близо половин тон, украси английската библиотеката в Лайм парк, научи "24 часа". Той бе пренесен от дузина общи работници и разгънат от още толкова.

Килимът е един от финалните атрибути на 3-годишен проект за възстановяването на библиотеката във вида й от XIX в. "Уникалният килим с размери 9,5 на 6 м е изтъкан в България в последния оцелял завод за ръчно производство на килими в Eвропа.

Тъкаха го 8 жени в продължение на 6 месеца, което е невероятно постижение", похвали се пред местни журналисти шефът на библиотеката Джеймс Ротуел.

Разгъват българския уникат в Лайм парк.
Разгъват българския уникат в Лайм парк.

Старият турски дизайн, наречен ушак, съчетавал светлочервено, синьо и златно и бил точно копие на 400-годишен килим, който се намирал в библиотеката в Белтън хаус, Линкълншир. Заслугите за килима били на компанията "Ди енд ес Бамфорд", която притежава единствената оцеляла фабриказа ръчно производство на килими в Европа.

Дузина силни мъже пренасят българския килим от летището в библиотеката.
Дузина силни мъже пренасят българския килим от летището в библиотеката.

Проучване на "24 часа" показа, че става дума за предприятие в град Костандово, на 10 км от Велинград, в който се трудят 40 килимарки, които предават занаята от поколение на поколение.

BG килим, тежък половин тон, украси английски замък

"Килимът, за който говорите, е среден размер. Имаме и много по-големи. Най-големият е 120 кв. м, осмоъгълен и се намира в Холандия. Реден е от 15 жени близо 3 месеца по оригинална холандска технология. Клиентите ни изпратиха парче от оригинален килим, тъкан преди 400 г. Направихме мостра, която одобриха, и тогава започнахме", казва директорът и един от собствениците на фабрика "Хемус" Нино Парпулов.

Нино Парпулов командва единствената оцеляла фабрика за ръчнотъкани килими в Европа.
Нино Парпулов командва единствената оцеляла фабрика за ръчнотъкани килими в Европа.

Той споделя, че техни килими красят покоите на английското кралско семейство, резиденцията на английските министър-председатели на Даунинг стрийт 10 и внучката на Чърчил - Джейн. Преди няколко години Мик Джатър си поръчал 16 синьо-бели котленски килима. Английските милионери Гуд Ууд получили уникален 78 кв. м килим, рисуван 2 г.

Основният им клиент на острова е "Нешънъл тръст" - организация, която се занимава с реставрирането и консервирането на античен текстил. Парпулов разказва, че изпод сръчните пръсти на килимарките излизат по 1000 кв. м килими годишно. На ден обаче - не повече от 5 сантиметра. Но клиентите знаят стойността на това, което поръчват, и търпеливо чакат с месеци.

Един от най-интересните килими, който са тъкали, е реплика на подова постелка от 1775 г., поръчана от Америка. Цената й стигнала близо 50 000 лири.

Една от най-добрите реклами, правени някога, е от американец с турски произход. След като поръчал и купил няколко десетки килима, препоръчал на клиентите си да ходят боси по тях, за да се заредят с положителната биоенергия, вложена от тъкачките.

Преди дни Нино Парпулов изпратил в Англия поредния уникат. 10 души го опаковали ръчно, закарали го на летище София, качили го на едно пале и оттам - в самолета. Като разгънали униката, получателите от "Нешънъл тръст" не могли да скрият възхитата си. В момента организират официалното откриване на експозицията в Лайм парк на 15 октомври.

Българската фабрика е единствената оцеляла в Европа. Преди години един по един били закрити килимарските цехове за ръчни килими във Франция, Румъния, Унгария и Испания. "Последните 3 години бяха ужасни. Кризата ни удари жестоко - хората спряха да търсят качествената стока, често предпочитаха китайските килими, изработвани машинно. Сега бизнесът лека-полека започва да се възстановява", каза за "24 часа" собственик на българската килимарница от Уелс Дейвид Бамфорд.