Академията на МВР роди премиер, магистрати и банкери

https://www.24chasa.bg/Article/625797 www.24chasa.bg
Според данни на академията над 11 000 души годишно прекрачват прага й, за да се обучават по един или друг повод.

Магистрати, банкери, бизнесмени, шоумени и премиер. Такива хора са завършили Академията на МВР, която тази година чества 41 г. от старта на висшето полицейко образование у нас и 85 г. от полицейското обучение.

Министър-председателят Бойко Борисов, шефът на Софийския градски съд Георги Колев, зам. главният прокурор Бойко Найденов, зам. вътрешният министър Павлин Димитров, тв водещият Росен Петров и покойният вече банкер Емил Кюлев са само част от известните възпитаници на академията.

Докато беше главен секретар, премиерът Борисов често навестяваше тогавашния ВИПОНД. Тъй като е доктор по психология, той е изнасял и лекции там. В музея на академията пък още пазят униформата на Павлин Димитров. В първия випуск, в който са били приети и жени курсанти, дори имало две манекенки от агенция "Визаж".

Дългокраките дами Галина и Радостина завършили, работили 10 г.в системата на МВР и после поели по друг път, спомнят си преподаватели.

Настоящият премиер Бойко Борисов (вдясно) често навестяваше академията на МВР. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Гидът на "24 часа" из коридорите на академията проф. Стефан Симеонов, който преподава по история на полицията, разказва, че на 1 октомври 1969 г. е създадена Висша специална школа с 4-годишен срок на обучение и 3 факултета - "Държавна сигурност", "Народна милиция" и "Противопожарна охрана".

Така е до 1986г., после се преименува на висш институт, а през 1991 г. вече е висш институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност за нуждите на МВР.

Курсантите получават оръжие още първия ден.

От 2002 г. до днес бъдещите полицаи и пожарникари се обучават в Академията на МВР. В далечната 1925 г. е имало само полицейско училище без висш курс. Тогава първият изучаван предмет от стражарите бил граматика и писане. Чак през 1929 г. е създаден курс за агенти, а 3 г. по-късно и за криминалисти.

Картините по коридорите и залите на академията са тематични.

Интересна подробност е, че през 1969 г. бройките на желаещите и свободните места са държавна тайна. Един от предишните ректори на академията ген. Калчо Таушанов "легализира" обучението и то вече е приравнено по Закона за висшето образование.

ПРОФ. СТЕФАН СИМЕОНОВ

Днес адемията има 2 факултета – "Полиция" и "Пожарна безопасност и защита на населението".

Така изглежда новата зала по криминалистика.

"Традициите в обучението се поставят още със създаването на МВР на 5 юни 1879 г.", обяснява проф. Симеонов. Датата е определена за празник на министерството заради Указ 1 на княз Александър Батенберг, с който е създадено първото правителство с министър-председател Тодор Бурмов, който е и шеф на МВР.

В часовете по стрелкова подготовка лекциите се провеждат с мултимедия.

Първият импулс за образование идва при управлението на Стефан Стамболов. Първият закон за полицията е от 1889 г., а първият стражарски курс - от 1907 г. Тогава курсистите учили Наказателния кодекс, хигиена и медицина, стрелба, български език.

Законът за администрацията и полицията от 4 май 1925 г. гласи, че "Всеки кандидат за полицейска служба трябва да мине през полицейска подготовка"

Първият курс започва на 1 декември. В него участват 35 стражари. През 1937 г. е създадено Държавното полицейско училище, в което курсът не е 15-30 дни, а цели 18 месеца. 4 г. по-късно училището открива филиали в Пирот, Ниш и Сяр заради границите на България след 1941 г. Преподавателите вече са университетски професори.

В периода 1944-1969 г. всяка структура в МВР си има свои школи за специална подготовка. Големият скок е преди 41 години, когато школите се обединяват и започва 3-годишен полувисш курс. Въпреки че броят на приетите е държавна тайна, той бил съобразен с нуждите на териториалните подразделения.

"И сега е така - получаваме заявката от областните дирекции", казва проф. Симеонов. Кандидат-студентите не си подават документите в академията, а в териториалните служби, уточни той. Дотук с приликите обаче. През 1969 г. 50 души са учили във факултет "Държавна сигурност", преименуван след 10 ноември 1989 г. на "Национална сигурност". От 2 г. насам в него няма прием.

Тази година от 427 кандидати мъже за бакалавърска степен 80 са приети на 1-о класиране. 65 жени пък са се борили за 20 места в академията.

Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред е най-желаната специалност във факултет "Полиция".

Хабилитираните преподаватели са около 30 човека. От академията се хвалят, че те са едни от най-добрите в цялата страна. Именно затова са обект на ухажване и от други вузове.

Студентите, които учат редовно за бакалавърска степен, са длъжни да идват на лекции с униформи. Всяка година ходят на практически стаж, а накрая на обучението си – на преддипломен в РПУ-тата в страната.

"Няма спад в бала и кандидатите", хвалят се от академията. Желаещите си подават документите, но има предварителен подбор. Проверява се дали са наркомани, психично болни или осъждани. "Още първия ден им даваме оръжие, трябва да знаем що за хора са", казват преподавателите.

От тази година се вземат оценки от матурите и по тозиначин отпадат писмените изпити.

Академията на МВР е единственият ВУЗ, от който се излиза със заповед за назначение. Осигурената работа обаче върви в комплект с договор, който задължава курсантът да работи 10 г. в МВР.

В Симеоново се обучават около 2000 души, колкото е и капацитетът според акредитацията на вуза. Бакалаврите и магистрите са 1400 души. Обучават се и офицери, нови служители в МВР, има и обучение за Шенген, през което трябва да минат общо 54 000 души.

Сред предметите, които най-много се изучават в академията, са стрелкова подготовка, полицейска самозащита, криминалистика и др. Курсантите имат възможност да учат и по 2 чужди езика. Стреля се с почти всички оръжия, които са на въоръжение в МВР – "Глок", "Макаров", "Калашников" и т.н.

Пазят уредите на царя на фалшивите долари

Продукцията на най-известния фалшификатор между двете световни войни Тодор Кривналиев се пази в музея на Академията на МВР.

Кривналиев бил издирван в 7 щата заради фалшиви долари. Залавя го българският началник на криминална полиция Никола Манолов. В експозицията в Симеоново могат да бъдат видени уреди, матрици, лепила, мастила, с който си е служил легендарният Кривналиев.

Съществува версия, че фалшификаторът е прототип на героя от филма „Фалшификаторът от Черния кос", в който обаче не се говори за полицая Никола Манолов.

През 1968 г. писателят Хаим Оливер печели II награда в конкурса на МВР за приключенска и разузнавателна литература с едноименния роман.

Смята се, че полицията подгонва Кривналиев заради фалшификация на ценни книжа и той заминава за Америка. Живее в Ню Йорк, където печатафалшиви долари.

Твърди се, че и у нас Кривналиев успява да произведе толкова много ментета, че Министерството на финансите е принудено да изтегли от обращение цялата емисия.

Препарирано куче от Народната милиция също е експонат в университетския музей.

В периода 1958 - 1962 г. Тоник разкрива три убийства и 34грабежа по горещи следи.

В експозицията са подредени полицейски униформи, сред които тази на сегашния зам. вътрешен министър Павлин Димитров, стара техника за подслушване, куфари по криминалистика, различни документи, емблеми и пособия, свидетелстващи за различни етапи от историята на българската полиция.

Музеят съществува от 1997 г. Работи всеки четвъртък. В него най-често влизат международни делегации, стажанти от други университети, гости от училища.

Показват супермодерна зала по криминалистика

Hова зала по криминалистика ще бъде открита на 1 октомври. В нея има микроскопи за криминалистически изследвания и изследване на биологични следи.

Залата е снабдена и с камера за следи от ръце по различни предмети. Такива уреди има във всички областни дирекции, обясни д-р Людмил Георгиев.

Освен курсантите от академията, бившите офицери, оперативни работници, районни инспектори, служители от МВР учат криминалистика за първоначална подготовка.

Студентите за 4 г. имат общо 120 часа криминалистика.

Изпитът им е теоретичен и практически. На втория трябва да откриват следи, да правят отливки от стъпки, снимки на местопрестъпления и да изследват документи.

В друг кабинет по криминалистика пък е създадена домашна атмосфера, за да се научат курсантите да реагират адекватно на терен.

"Най-често грешат при запазване на местопроизшествието, заличават следи, което създава затруднения за разследващите при огледа.

Курсантите най-много бъркат и в процесуалността на действията. В реална ситуация когато нещо не е записано в протокола, има усложнения в съдебна фаза, отпадат доказателства, проваля се разследването", каза д-р Георгиев.

Пред винкела всички са равни

"Пред винкела всички сме равни" е мотото в часовете по полицейска самозащита. Заедно със стрелковата подготовка това е най-изучаваната дисциплина в академията. За 4 години курсантите имат 240 часа самоотбрана.

"Полицейска лична защита гарантира безопасността на служителя, за да може да оцелее на улицата и да се справи със задълженията си", смятат преподавателите.

Първо се учат техники за защита от удари с ръце и крака. После следват техниките за нападане. Как да се справят с престъпници, въоръжени с пистолети, ножове, винкели, бухалки, тесли, коси, тръби и т.н., се учи в 3-и курс. Набляга се и на полицейските правомощия - как да се слагат белезници на буйстващи хора, как да се обискират и т.н.

"Създаваме навици за запазване както живота на полицая, но и учим студентите да бъдат полезни на колегите си и на обществото", казват преподавателите.

Тази година по самозащита нямаше скъсани. "24 часа" не намери никого по време на поправителната сесия. "Ако са скъсани по този предмет, това значи, че на улицата ще ги убият", коментираха от академията.

Николай Москов, ЗНС, 4-и курс: Очакванията ми бяха оправдани

- Защо реши да учиш в академията?

- Имах няколко желания, но факултет "Сигурност" беше първото. Прецених, че работата е динамична. Това, което срещнах в обучението, оправда очакванията ми.

- Колко е трудно да влезеш в академията и каква подготовка е нужна?

- За да вземеш това решение, се иска много време. Подписва се договор, който го задължава да работи в МВР 10 г. Влизането не е чак толкова трудно. Моят випуск влезе с 5 изпита - история, литература, медицински, психически и физически тест. Считам, че от нас се очаква повече.

- Как стои въпросът с разпределянето?

- Класираме се по успех. Той включва оценки, награди, допълнителни точки от състезания. Изнася се списък, в който класираните на по-предни места избират къде да работят.

- Какво искаш да работиш?

- Искам да се занимавам с международно сътрудничество или с оперативна работа.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зрелищен масов бой си спретнаха ултраси на "Левски" и ЦСКА. Футболните хулигани уговарят мелето в двора на гимназията "Вела Пеева" във Велико Търново и се маризят до кръв, като крайни победители излизат "сините" привърженици. Информацията "България Днес" научи от запалянковци и е потвърдена и от директора на школото Ангел Янчев.

Актрисата Деси Бакърджиева се зарадва изключително много при срещата си със свой стар познайник, видя "България Днес". Екранната доктор Хинова от сериала "Откраднат живот" случайно се видя с приятел, с когото не е общувала от дълго време. Деси едва разпозна старата си дружка, но след това двамата си побъбриха надълго и нашироко пред Народния

Венцислав Мартинов е хуморист имитатор, режисьор, продуцент и автор на текстове за поп песни и телевизионни сценарии. Роден е на 9 януари 1959 г. в София. Завършил е ВИИ "Карл Маркс" (дн. УНСС) със специалност "Счетоводна отчетност" и Института за театър, музика и кинематография "Николай Черкасов" (Санкт Петербург, Русия),