Тя обяви 20% доплащане за болници. Да си ходи!

https://www.24chasa.bg/Article/626349 www.24chasa.bg

Бойко Борисов освободи Анна-Мария Борисова едва 162 дни след като я назначи за здравен министър.

Премиерското решение бе съобщено с кратка бележка на журналистите в Министерския съвет, които току-що бяха изслушали концепцията на проф. Борисова за реформа в здравеопазването. Съдържанието й бе изчетено от прессъветника в Министерския съвет Николай Боев.

По-късно на правителствения сайт се появиха и кратки мотиви за нейното отстраняване.

Анна-Мария Борисова слиза за пресконференция с колегите си министри. Само след 40 минути тя ще се върне по тези стълби, за да подаде оставка. 
СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН
Анна-Мария Борисова слиза за пресконференция с колегите си министри. Само след 40 минути тя ще се върне по тези стълби, за да подаде оставка. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

От тях става ясно, че премиерът е приел оставката на Борисова “поради несправяне със служебните й задължения във ведомството и породилото се като следствие напрежение при осъществяване на реформите в здравноосигурителната система”.

МАРТИН ДИМИТРОВ
МАРТИН ДИМИТРОВ

Че Борисова ще си ходи от кабинета, се заговори още преди появата й пред медиите.

Тя обяви 20% доплащане за болници. Да си ходи!

На “Дондуков” 1 спешно пристигна шефката на парламента Цецка Цачева. Според запознати тя имала разговор с Борисов и Цветанов по въпроса. На излизане и Цачева, и Цветанов обаче отказаха да разкрият подробности, а само загатнаха, че предстои решение на министър-председателя.

От МС разказаха, че то е взето след кратка среща на Борисова с Борисов, по време на която тя си е подала оставката. Минути по-рано тя заяви пред репортерите, че както всеки министър, и нейната оставка е в джоба, но понеже няма джоб, си я носи в папка.

Борисова обаче не даде и най-малък сигнал, че си тръгва от правителството. Напротив - дълго разяснява вижданията си за здравна реформа и с охота отговори на всички въпроси.

Представи идеята си за доплащане при лечение в болниците, като подчерта, че това е само един малък детайл от разработваната концепция. По думите й тя е била дадена твърде рано на синдикатите, което е довело до разразилия се медиен скандал. Борисова не посочи виновни за това, но по-рано пред bTV разясни, че концепцията е била изпратена по имейл до началника на премиерския кабинет Румяна Бъчварова по нейно настояване.

Според Борисова целта на допълнителното доплащане е да прекрати сегашната практика на нерегламентирано плащане. Новата схема щяла да позволи на гражданите чрез малки суми от 5-6 лв. месечно да си осигурят по-добро лечение. Парите щели да се събират в допълнителен фонд, като плащанията на социолнослабите ще се поемат от държавата

Фондът обаче щял да има право да проверява дали наистина лекуваното лице няма финансови възможности и ако се установи, че има, ще изисква да му бъдат върнати похарчените средства. Министърката напомни, че на Запад за бедни не се смятат хора с имоти.

“Аз вярвам, че все някога нещата ще се оправят”, каза Борисова в отговор на въпрос кога предлаганите от нея идеи ще намерят реализация. Питана какво ще каже на хората, връщани от болниците, заяви: “Че има проблем с финансирането на лечебните заведения.” Според нея това, което здравната каса дължи на болниците, трябва да бъде платено, защото те мизерстват.

Макар да излезе на пресконференция заедно със Симеон Дянков, Борисова не спести и други критики към екипа му.

Оказа се, че едва вчера финансовото министерство е представило в МС статистически данни, които да послужат за създаване на единни цени на клиничните пътеки.

Докато здравният министър говореше, Дянков мълчеше. По-късно обясни, че по близо 1/5 от клиничните пътеки у нас се плаща повече, отколкото в Европа.

Борисова отрече да има конфликт с Дянков и обясни критиките си с това, че има позиция: “Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи. Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България влагаме 20-25 пъти по-малко, отколкото средно в Европа”. Тя защити и правото на лекарите да стачкуват. Не скри, че заради липса на средства не може да реализира и идеята си за въвеждане на електронни здравни карти.

В интервюто си пред bTV Борисова опроверга и изявление на премиера от късно във вторник, че няма да има 20% доплащане в болниците. Според нея ще има, но размерът му още се уточнява.

Недиалогичността бе едно от качествата, които премиерът изтъкна при назначаването й преди 5 месеца. Той призна, че се запознал с Борисова на разклон край Търново и я харесал за наследник на Божидар Нанев, който издържа на поста 8 месеца.

На заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ късно във вторник никой не е искал оставката на Борисова. Тя обаче била смъмрена от премиера, че е подготвяла концепцията за реформа, без да я съгласува с депутатите.

Ръководството на ГЕРБ обсъдило, че реформата трябва да бъде доведена докрай, независимо че може да падне рейтингът на кабинета и партията.

ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Премиерът: Тя обяви 20% доплащане! А аз не знам...

Анна-Мария Борисова е получила "Да" върху оставката в едни 15 минути между нейната пресконференция и официалното съобщение за оттеглянето й.

"Не мога да научавам какво смята да прави здравният министър, четейки вестници - тя обявява 20% доплащане за болниците, а аз не знам, ГЕРБ не знае, парламентарната група не знае. Тогава да си ходи!", бе краткият коментар на Бойко Борисов минути след оставката. Това е разликата между мене и другите премиери - който не може да се справи, който бърка, си тръгва от екипа, напомни Борисов.

Хора от екипа му твърдят, че Борисова на няколко пъти е предприемала коренно противоположни действия от коментираните в правителството стъпки.

"Обсъждаме посоката на реформата, тя се съгласява, а на сутринта говори точно обратното", обясни член на правителството. Според осведомени премиерът Борисов е помолил министърката да се въздържа от коментари за предстоящата здравна реформа, докато не бъдат изчистени всички спорни детайли. Докато той обаче е бил в Брюксел и САЩ, тя е предприела солови изпълнения, без да ги съгласува с парламентарната група. Борисов е бил силно впечатлен и от скандала с фирмата “Дженерал Илектрик Хелткеър” и търговете за медицинска апаратура с пари от еврофондовете за 147 млн. лв. На сайта на министерството бяха качени технически спецификации, изготвени от частната компания, и конкурентите се вдигнаха на бунт. Това се виждаше от автора на файловете. Конкурентни фирми остро протестираха.

Вчера премиерът отказа да посочи има ли наследник на Борисова, но обеща да го съобщи днес.

Когато реша, ще го обявя, лаконично обясни Борисов.

В същото време имената за опасния стол се завъртяха - проф. Милан Миланов от "Пирогов", досегашният заместник на проф. Иван Миланов, шефът на здравната каса Нели Нешева, директорът на болница „Шейново" Иван Костов, шефът на болницата в Русе д-р Минчо Вичев и д-р Илко Семерджиев. Пуснато бе дори и името на шефа на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, който ще стачкува.

Все още не е обсъждано кой да е новият министър на здравеопазването, каза обаче късно вчера високопоставен правителствен източник. (24часа)

Вотът вече е безсмислен, решиха сините и ГЕРБ

Правилно, но недостатъчно. Тази оценка обедини БСП, ДПС и сините в парламента след оставката на проф. Борисова.

Не сме доволни от оставката единствено на здравния министър, защото здравната политика се формира от кабинета, коментира д-р Нигяр Джафер от ДПС. Лидерът на СДС Мартин Димитров също определи решението на премиера като добър знак, но напомни за отговорността на други ключови лица в здравния сектор. СДС поиска министърът да си ходи още във вторник. Според Димитров обаче оттеглянето на Борисова обезсмисля вота на недоверие, който ДПС и БСП ще внасят за политиката на правителството в здравеопазването. На същото мнение бяха избраници от ГЕРБ.

“Основанията за вота не отпадат, защото той е към правителството за цялостната здравна политика”, контрира Янаки Стоилов от БСП.

Проф. Борисова е взела достойно решение. Който и да е министър, под ръководството на Дянков не би могъл да се справи. Не завиждам на следващия”, коментира председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

Изключително неподходящ момент за оставка на Борисова, заяви д-р Станимир Хасърджиев - шеф на Националната пациентска организация: “Предстои лекарска стачка, не са обявени тръжни процедури за лекарства за догодина, пациентите са в шок. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата