Борисов: Не съм самохвалко, а един преуморен човек

https://www.24chasa.bg/Article/626410 www.24chasa.bg

"Давам си здравето и нервите. От сутрин до вечер. Толкова много. Намерете, който може повече", емоционално възкликна премиерът Бойко Борисов пред Сашо Диков в едночасово интервю по "Канал 3".

Той коментира най-големите успехи и грешки на кабинета. Защити всичките си министри и отхвърли обвиненията към ГЕРБ в лобизъм. Разказа за тежките преговори с руснаците около свалянето на цената на газа. Отрече да е самохвалко след провокиращ въпрос на Диков и твърдението му, че в обществото се е натрупало огромно напрежение. "И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата. И го правя. Намалих ли цената на газа? (…) За тебе съм самохвалко, за мене съм вече един истински преуморен човек, вследствие на изключително много ангажименти и работа. Ако се оценява."

Ето най-интересното от интервюто на премиера Борисов пред "Канал 3".

За Цветан Цветанов

- Ако се докаже, че няма “Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?

- Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме.

- Че те нещата отиват откъм огромно издънване …

- Не считам така! Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (бел. ред. - Цветлин Йовчев – председател на ДАНС) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат, е абсолютно доказано.

- Към трима от обвинените няма…

-… и съответно с главния прокурор сме говорили на тази тема. Не мога да се намеся нито в едната, нито в другата посока. Напротив, с това си поведение показваме, че няма значение дали даден човек е мой приятел или на министъра, или на когото и да било. Има ли факти, службите подадат ли го, прокуратурата повдигне ли обвинение чадър няма за никого.

- Не става дума за чадър, става дума за фарсове, за медийни балони…

- Нека не го предопределяме, защото и между другото не е редно изобщо да се говори на тази тема, защото от поста, който имам, когато се произнеса по дадена тема след това може да бъде използвано в съда в Страсбург, че държавата се е намесила.

- Защо на Цветан Цветанов три пъти му задава Валерия Велева въпроса кой е по-добър кандидат за президент – ти или Борисов, и той не отговаря и трите пъти?

- Защото това е партийно решение. Той не може да го определи сам. Когато дойде време за президентските избори, ще се събере Изпълнителната комисия, ще преценим кой е най-добрият вариант.

- Той не смее да признае, че ти си по-добрият кандидат.

- Аз нямам никакво основание да считам, че той не ме е признал за свой ръководител.

- Така го коментират.

- Не сте го разбрали правилно... Лично аз му вярвам и не вярвам да си прави подобни планове, ако това имате предвид, нещо като кариера извън партията или извън нашите общи решения.

За Симеон Дянков

- Нормално ли е той да пътува по тоя начин? (бел. ред. - въпросът е свързан с пътувания на Симеон Дянков със сътрудничката му Ирина Велкова в Китай и Европа.)

- С кого?

- С тази сътрудничка.

- Официално посещение в Китай на вицепремиер, води сътрудник с него. Какво е нередното на случая? Ако има нещо в подтекста на въпроса ти – никога не се бъркам в личните работи на хората. Имат си кой да им търси отговорност. Аз не нося, не търся отговорност кой какво прави в личния си живот.

- Нима не разбираш, че този човек е воденичен камък, крайно неприемлива фигура, и като поведение… Говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, за излизане от кризата март месец – тотален смях, разминаване тотално. Какво още те кара да го държиш на тоя пост?

- Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят. Когато няма пари, той почва да търси кой е източникът, който не пуска парите и защо не ги пуска– това е Дянков. ЕС взеха като решение от догодина, който е над 3 % дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.

- Той говори едно – ще правим балансиран бюджет, а след това бюджетът бе актуализиран…

- Как да не се срути, като излязоха договори за стотици милиони, които не са обезпечени.

- Тези договори така и не сте ги показали още.

- Как не сме ги показали?! Всички фирми, които искат сега пари и за които е предплатено авансово с 10 или 15%, сега си искат остатъка. Както беше и с кугърите, както беше и с фрегатите и всичко останало. Как не сме ги показали?! 300 милиона дадох за военни хеликоптери в тая криза. Защо не са ги платили, като имаше излишъци? Защо, като са си ги купували, не са си ги платили и да е приключено? Защо? Тези пари дойдоха при нас. Дянков ги плаща сега. Това, което саподписали предишните, го плащаме ние.

- Окей, разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…

- Един министър трябва да говори оптимистично. Защо всички международни кредитни агенции - и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.

- Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.

- Имаме различно мнение. Относно финансовата дисциплина - той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.

- Бил влюбен. Няма лошо.

- ...Дай Боже човек да е влюбен. Не се меся в тези неща.

За АЕЦ “Белене”

- Кириенко (Сергей Кириенко – ръководител на държавната руска корпорация “Росатом”– бел. ред.) е казал вчера в Китай, че сте се разбрали и продължава строежът на „Белене”…

- Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори – има “Белене”. Най-вероятно тука до месец ще ги обявим. Нека първо да дойдат.

...Това е европейски проект. Ние ще го направим европейски проект. Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 или 10 г. ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – 5-и и 6-и на “Козлодуй” и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на “Белене”, ще имаме два реактора и тогава руснаците ще ни удължат срока на реакторите в “Козлодуй” и ще имаме толкова, колкото и Турция. И освен това, искам от над 7 милиарда, колкото е цената на централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро.

Не забравяйте, че имаме подписан договор и сега през септември трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Ако прекратя договора, това означава те да ми кажат утре – ето двата реактора, готови са, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай.

За здравеопазването

- Анна-Мария Борисова сигурно е прекрасен специалист, но като министър толкова й е карикатурно поведението, че няма накъде! Не смяташ ли, че тази жена ти е тотален кадрови провал?

- Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Не й е хубаво. Забележи наглостта – до днес сме дали над 1 милиард и 800 милиона лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядем, не лекуваме, нищо не правим. За милиард и 800 милиона! Връщам се назад и питам – като са давали всичките тези години наред, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.

- Само че на първата си пресконференция тази жена, гледал съм я, каза следното – аз няма да закривам болници. По този начин зачеркна всичкия труд, основната идея и усилия на моята слабост Лъчо Иванов и Нанев, които досега се мъчеха и се бореха кански за съкращаване на болници…

- Съкращаване няма да има. Преструктуриране е точната дума.

- Айде сега да не си говорим ала-бала…

- Е, отвреме-навреме има и в изказването ала-бала. Защото, като излезеш и кажеш – закривам толкова и толкова болници, никой не иска да го каже. Но защо? Защото примерно в малки населени места хората искат да има някой с бела престилка, когато му е лошо, да го има там. И затова преструктуриране какво означава – там, където не трябва да има или не може да има добър хирург, защото минават 50-60-100 човека на година, не може да се направи брой операции. Или както пилотите трябва да имат определени часове да летят, така трябва и и докторите - хирурзи, гинеколози, всякакви. Ние там оставяме само спешна помощ или едно или две отделения, а другите прибираме във висококвалифицираните болници.

- Днес във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20% доплащане от хората, което ми се струва безумие.

- Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава? А когато отидеш да ти оперират апендесита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата отколкото да ти направят преглед?!

И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

За Плевнелиев

- Аз съм голям фен на Росен Плевнелиев. Извинявай за съвета, за разлика от доста други болшевишки неща, които чувам от някои от твоите хора, членове на кабинета, човекът е адски подготвен. Лотове, магистрали…

- Як контрол, як контрол упражнявам там.

- След като другата страна е, как да кажа, шушумига, Трайчо Трайков, той такъв е като личност, и да иска нещо да каже, не му се разбира, не ти ли минава през акъла на Плевнелиев да му дадеш повече власт да управлява цялата икономика?

- Той и сега има много неща, които да свърши. Той трябва да успее и да препроектира “Струма”, “Бургас - Черно море”, концесията на “Хемус” – това за следващите 50 години ще е ръст за България, ако ние успеем да го направим.

За лобизма

- Нарекоха Искра Фидосова Лобистка Фидосова…

- Кой я е нарекъл, бе, Сашо? Вие забравихте, че през всичките тези години, които минаха, бяха лобистки закони - то минаха заменки на земи, на курорти, на терени, на планини, чудеса станаха в тоя парламент. Тук моите направиха три грешки, на същия ден ги спрях, нито едно последствие от това няма и вие говорите сега – Лобистка Фидосова. Кое е лобирала?

- Още първият й проектозакон, който внесе, за нотариусите, сиреч да се уреди…

- Това беше стар закон, по искане на ЕС – за хармонизиране на нотариусите. Пълна лъжа и инсинуация беше това! Тя не го внесе… И това е от предишния парламент дори, как да е лобистки?! Как да призная нещо, което не е вярно?!

- Ама Цецка очевидно не става за тази работа, ти и това не искаш да признаеш, а това ще генерира скандали и проблеми в парламента и твойта група.

- Това са хората, с тях работя. Хората, които искат да ти вкарат думите “лобистки” в устата, са точно хората, които си направиха толкова лобистки закони, така си ги направиха, та сега искат техните вини да дойдат на нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Егоисти ли са богатите от ЕС

    Егоисти ли са богатите от ЕС

    Големи преговори паднаха в Брюксел как да се харчат парите на европейците за следващите години. От една страна, проблемът идва заради зейналата дупка от 75 милиарда евро след Брекзит. От друга обаче, богатите страни, водени от Германия и Франция, не крият желанието си да ударят секирата на парите, с които по-бедните държави в ЕС трябва да изравнят
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност