Борисов: Не съм самохвалко, а един преуморен човек

https://www.24chasa.bg/Article/626410 www.24chasa.bg

"Давам си здравето и нервите. От сутрин до вечер. Толкова много. Намерете, който може повече", емоционално възкликна премиерът Бойко Борисов пред Сашо Диков в едночасово интервю по "Канал 3".

Той коментира най-големите успехи и грешки на кабинета. Защити всичките си министри и отхвърли обвиненията към ГЕРБ в лобизъм. Разказа за тежките преговори с руснаците около свалянето на цената на газа. Отрече да е самохвалко след провокиращ въпрос на Диков и твърдението му, че в обществото се е натрупало огромно напрежение. "И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата. И го правя. Намалих ли цената на газа? (…) За тебе съм самохвалко, за мене съм вече един истински преуморен човек, вследствие на изключително много ангажименти и работа. Ако се оценява."

Ето най-интересното от интервюто на премиера Борисов пред "Канал 3".

За Цветан Цветанов

- Ако се докаже, че няма “Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?

- Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме.

- Че те нещата отиват откъм огромно издънване …

- Не считам така! Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (бел. ред. - Цветлин Йовчев – председател на ДАНС) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат, е абсолютно доказано.

- Към трима от обвинените няма…

-… и съответно с главния прокурор сме говорили на тази тема. Не мога да се намеся нито в едната, нито в другата посока. Напротив, с това си поведение показваме, че няма значение дали даден човек е мой приятел или на министъра, или на когото и да било. Има ли факти, службите подадат ли го, прокуратурата повдигне ли обвинение чадър няма за никого.

- Не става дума за чадър, става дума за фарсове, за медийни балони…

- Нека не го предопределяме, защото и между другото не е редно изобщо да се говори на тази тема, защото от поста, който имам, когато се произнеса по дадена тема след това може да бъде използвано в съда в Страсбург, че държавата се е намесила.

- Защо на Цветан Цветанов три пъти му задава Валерия Велева въпроса кой е по-добър кандидат за президент – ти или Борисов, и той не отговаря и трите пъти?

- Защото това е партийно решение. Той не може да го определи сам. Когато дойде време за президентските избори, ще се събере Изпълнителната комисия, ще преценим кой е най-добрият вариант.

- Той не смее да признае, че ти си по-добрият кандидат.

- Аз нямам никакво основание да считам, че той не ме е признал за свой ръководител.

- Така го коментират.

- Не сте го разбрали правилно... Лично аз му вярвам и не вярвам да си прави подобни планове, ако това имате предвид, нещо като кариера извън партията или извън нашите общи решения.

За Симеон Дянков

- Нормално ли е той да пътува по тоя начин? (бел. ред. - въпросът е свързан с пътувания на Симеон Дянков със сътрудничката му Ирина Велкова в Китай и Европа.)

- С кого?

- С тази сътрудничка.

- Официално посещение в Китай на вицепремиер, води сътрудник с него. Какво е нередното на случая? Ако има нещо в подтекста на въпроса ти – никога не се бъркам в личните работи на хората. Имат си кой да им търси отговорност. Аз не нося, не търся отговорност кой какво прави в личния си живот.

- Нима не разбираш, че този човек е воденичен камък, крайно неприемлива фигура, и като поведение… Говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, за излизане от кризата март месец – тотален смях, разминаване тотално. Какво още те кара да го държиш на тоя пост?

- Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят. Когато няма пари, той почва да търси кой е източникът, който не пуска парите и защо не ги пуска– това е Дянков. ЕС взеха като решение от догодина, който е над 3 % дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.

- Той говори едно – ще правим балансиран бюджет, а след това бюджетът бе актуализиран…

- Как да не се срути, като излязоха договори за стотици милиони, които не са обезпечени.

- Тези договори така и не сте ги показали още.

- Как не сме ги показали?! Всички фирми, които искат сега пари и за които е предплатено авансово с 10 или 15%, сега си искат остатъка. Както беше и с кугърите, както беше и с фрегатите и всичко останало. Как не сме ги показали?! 300 милиона дадох за военни хеликоптери в тая криза. Защо не са ги платили, като имаше излишъци? Защо, като са си ги купували, не са си ги платили и да е приключено? Защо? Тези пари дойдоха при нас. Дянков ги плаща сега. Това, което саподписали предишните, го плащаме ние.

- Окей, разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…

- Един министър трябва да говори оптимистично. Защо всички международни кредитни агенции - и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.

- Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.

- Имаме различно мнение. Относно финансовата дисциплина - той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.

- Бил влюбен. Няма лошо.

- ...Дай Боже човек да е влюбен. Не се меся в тези неща.

За АЕЦ “Белене”

- Кириенко (Сергей Кириенко – ръководител на държавната руска корпорация “Росатом”– бел. ред.) е казал вчера в Китай, че сте се разбрали и продължава строежът на „Белене”…

- Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори – има “Белене”. Най-вероятно тука до месец ще ги обявим. Нека първо да дойдат.

...Това е европейски проект. Ние ще го направим европейски проект. Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 или 10 г. ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора – 5-и и 6-и на “Козлодуй” и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на “Белене”, ще имаме два реактора и тогава руснаците ще ни удължат срока на реакторите в “Козлодуй” и ще имаме толкова, колкото и Турция. И освен това, искам от над 7 милиарда, колкото е цената на централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро.

Не забравяйте, че имаме подписан договор и сега през септември трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Ако прекратя договора, това означава те да ми кажат утре – ето двата реактора, готови са, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай.

За здравеопазването

- Анна-Мария Борисова сигурно е прекрасен специалист, но като министър толкова й е карикатурно поведението, че няма накъде! Не смяташ ли, че тази жена ти е тотален кадрови провал?

- Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Не й е хубаво. Забележи наглостта – до днес сме дали над 1 милиард и 800 милиона лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядем, не лекуваме, нищо не правим. За милиард и 800 милиона! Връщам се назад и питам – като са давали всичките тези години наред, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.

- Само че на първата си пресконференция тази жена, гледал съм я, каза следното – аз няма да закривам болници. По този начин зачеркна всичкия труд, основната идея и усилия на моята слабост Лъчо Иванов и Нанев, които досега се мъчеха и се бореха кански за съкращаване на болници…

- Съкращаване няма да има. Преструктуриране е точната дума.

- Айде сега да не си говорим ала-бала…

- Е, отвреме-навреме има и в изказването ала-бала. Защото, като излезеш и кажеш – закривам толкова и толкова болници, никой не иска да го каже. Но защо? Защото примерно в малки населени места хората искат да има някой с бела престилка, когато му е лошо, да го има там. И затова преструктуриране какво означава – там, където не трябва да има или не може да има добър хирург, защото минават 50-60-100 човека на година, не може да се направи брой операции. Или както пилотите трябва да имат определени часове да летят, така трябва и и докторите - хирурзи, гинеколози, всякакви. Ние там оставяме само спешна помощ или едно или две отделения, а другите прибираме във висококвалифицираните болници.

- Днес във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20% доплащане от хората, което ми се струва безумие.

- Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава? А когато отидеш да ти оперират апендесита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата отколкото да ти направят преглед?!

И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

За Плевнелиев

- Аз съм голям фен на Росен Плевнелиев. Извинявай за съвета, за разлика от доста други болшевишки неща, които чувам от някои от твоите хора, членове на кабинета, човекът е адски подготвен. Лотове, магистрали…

- Як контрол, як контрол упражнявам там.

- След като другата страна е, как да кажа, шушумига, Трайчо Трайков, той такъв е като личност, и да иска нещо да каже, не му се разбира, не ти ли минава през акъла на Плевнелиев да му дадеш повече власт да управлява цялата икономика?

- Той и сега има много неща, които да свърши. Той трябва да успее и да препроектира “Струма”, “Бургас - Черно море”, концесията на “Хемус” – това за следващите 50 години ще е ръст за България, ако ние успеем да го направим.

За лобизма

- Нарекоха Искра Фидосова Лобистка Фидосова…

- Кой я е нарекъл, бе, Сашо? Вие забравихте, че през всичките тези години, които минаха, бяха лобистки закони - то минаха заменки на земи, на курорти, на терени, на планини, чудеса станаха в тоя парламент. Тук моите направиха три грешки, на същия ден ги спрях, нито едно последствие от това няма и вие говорите сега – Лобистка Фидосова. Кое е лобирала?

- Още първият й проектозакон, който внесе, за нотариусите, сиреч да се уреди…

- Това беше стар закон, по искане на ЕС – за хармонизиране на нотариусите. Пълна лъжа и инсинуация беше това! Тя не го внесе… И това е от предишния парламент дори, как да е лобистки?! Как да призная нещо, което не е вярно?!

- Ама Цецка очевидно не става за тази работа, ти и това не искаш да признаеш, а това ще генерира скандали и проблеми в парламента и твойта група.

- Това са хората, с тях работя. Хората, които искат да ти вкарат думите “лобистки” в устата, са точно хората, които си направиха толкова лобистки закони, така си ги направиха, та сега искат техните вини да дойдат на нас.

  • Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле ли сме с това 43-о място? Добре е да сме критични

    Зле сме! Ей това ни се натяква от ранни зори, та чак до късните новинарски емисии - като държава, като народ, като отделни индивиди. От една страна, е много добре, че хората са критични към държавата и искат да имат по-достоен живот. Включително да са по-свободни, да имат по-добър достъп до качествено образование и здравеопазване
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си