Земен трус разлюля Вранча

https://www.24chasa.bg/Article/626800 www.24chasa.bg

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е разтърсило тази сутрин Вранча в Източна Румъния, съобщава „Медиафакс". Епицентърът на земния трус е бил на около 120 км дълбочина.

Земетресението е регистрирано в 08:31 часа. То е усетено и в столицата Букурещ, която се намира на повече от 200 км от епицентъра.

Няма данни за жертви и разрушения.

Сеизмолозите са призовали румънците да не изпадат в паника, защото подобни колебания на земната кора са нормално явление за района на Вранча. Дори да се повторят, трусовете не могат да причинят големи щети, казват учените.

На 4 март 1977 година силно земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер и с епицентър планината Вранча разлюля Румъния. Трусът причини разрушаването на над 8500 сгради и уби повече от 1600 души в Румъния и в България.

Земетресението у нас бе усетено най-силно в Свищов, където под руините на сградите загинаха около 120 души. Трусът от 1977 г. бе усетено почти в цялата страна, като освен в крайдунавския град сериозни щети по сгради имаше и в други градове в Северна и Североизточна България. В София земетресението беше усетено осезаемо. Тогава софиянци прекараха нощта на 4-ти срещу 5-ти март на открито, опасявайки се от още земетресения.