ГЕРБ взема поста на Пенчев, но не проверява магистрати

https://www.24chasa.bg/Article/631257 www.24chasa.bg
Следващият шеф на Върховния административен съд ще заеме мястото на Константин Пенчев (вторият от ляво на дясно) и във Висшия съдебен съвет. Пенчев, който се очаква да стане омбудсман, няма да участва в избора на свой наследник, вече ще е подал оставка. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Кой ще оглави ключовия Върховен административен съд (ВАС) - единствения, който може да отмени решения на кабинета, премиера и министри, след като сегашният му шеф Константин Пенчев стане омбудсман, се питат управляващи и магистрати.

Спрягат се имената на различни магистрати, за повечето от които е под въпрос дали при тайния вот във Висшия съдебен съвет ще съберат минималните 17 от възможните 22 гласа, за да заемат шефското кресло.

Че то ще се оваканти, е без съмнение. Пенчев, който през последните години говори открито и непрекъснато за проблемите в магистратурата и как да се разрешат, бе номиниран за омбудсман от ГЕРБ. Бе изслушан не само от депутатите гербери, но и от народните избраници на Синята коалиция и "Атака".

За пет години омбудсманът Гиньо Ганев е получил близо 12 000 жалби и предложения от граждани. 
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ
За пет години омбудсманът Гиньо Ганев е получил близо 12 000 жалби и предложения от граждани. СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Пенчев е удачен избор за омбудсман - адвокат на народа, чиято задача е да защитава обикновените граждани от произвола на чиновниците, да отстоява правата и интересите им пред държавните институции и да не позволява те да бъдат нарушавани.

Всичко това е познато на Пенчев, защотопрез последните седем години той се е занимавал с тях в съда - именно ръководените от него висши административни съдии решават окончателно всякакви спорове на граждани и фирми с всички чиновници - държавни и общински.

В много европейски държави практиката е омбудсманът да е бивш административен съдия - не само е отсъждал по проблемите на хората, но и познава законите. Въпреки че у нас не се изисква общественият защитник да е юрист, дългогодишната съдийска и адвокатска практика е още един плюс за Пенчев.

Уважаван и почтен, той безпроблемно ще събере нужните гласове, за да наследи 82-годишния Гиньо Ганев, чийто мандат изтече още през април. Вотът в парламента ще е таен, кандидатът ще се избере с обикновено мнозинство - повече от половината от гласувалите депутати.

Пенчев, когото РЗС атакува остро от две седмици, ще се конкурира с издигнатата от ДПС Сабрие Сапунджиева, бивш президентски съветник и зам.-министър на правосъдието. Не е ясно дали Ганев ще бъде номиниран за втори мандат.

Изберат ли го за омбудсман, Пенчев ще подаде оставка като шеф на ВАС пред Висшия съдебен съвет. ВСС ще я изпрати на президента, който ще издаде указ за предсрочното му освобождаване - 7-годишният мандат на Пенчев като председател на един от двата върховни съда изтича на 22 март догодина.

В 7-дневен срок след това съветът трябва да открие процедура за избор на нов началник. Кандидати могат да издигат поне петима от ВСС и правосъдният министър. Ако никой не събере минимум 17 гласа, тръгва нова процедура.

Може да са няколко, няма ограничение.

При успешен избор президентът подписва указ за назначаването на спечелилия. Ако има възражения, може да откаже. Изберат ли пак висшите магистрати същия кандидат, държавният глава е длъжен да го назначи. Новият началник ще е член на ВСС по право.

През това време Върховният административен съд ще ръководи и.д. началник, също избран от ВСС. Близо седем месеца работещите там магистрати имаха временен шеф, когато председателят на съда Владислав Славов бе избран за конституционен съдия и подаде оставка, също предсрочно, в началото на септември 2003 г.

Чак на шестата процедура, в края на март 2004 г., тогавашният ВСС избра Пенчев. При първите пет провала се конкурираха основно Светла Петкова, заместничка на Славов, и депутатът от Коалиция за България Александър Арабаджиев, който сега е първият български съдия в Съда на ЕС в Люксембург.

Тогавашният конституционен съдия Георги Марков се отказа от надпреварата, тъй като междувременно доминираният от НДСВ парламент промени съдебния закон и увеличи от 13 на 17 броя на гласовете, с които се избират тримата големи в Темида - шефовете на двата върховни съда и главния прокурор.

Освен това, докато висшите магистрати откриваха процедури за избор на шеф на ВАС почти всеки месец, изтече 5-годишният им мандат. В средата на декември 2003 г. започна работа новият ВСС, 11 от членовете на който бяха избрани от жълтите депутати.

Новият съвет гласува само веднъж кой да наследи Славов - единственият кандидат Константин Пенчев, който дотогава бе депутат от НДСВ, получи 19 гласа. Нападнаха го, че е партийна кандидатура, но за седемте години начело на ВАС доказа, че не е.

Изборът за наследник на Пенчев ще е поредният лакмус за отношенията между ВСС, "правителството" на съдебната систима, и управляващите. През последните месеци вътрешният министър и зам.-лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов не е атакувал съвета, не е искал смяна на състава му.

Но почти година ВСС работи в намален състав - парламентът още не е избрал двама юристи на мястото на подалите оставки заради скандала "Красьо" Стойко Стоев и Иван Димов. Освен това примирието не попречи на правната комисия да приеме на първо четене лансираната от Цветанов поправка, изискваща висшите магистрати да минат през проверка от ДАНС, за да четат секретни документи.

Запознати предполагат, че именно допускът до тайна информация ще е козът. Ако изискването влезе в сила, управляващите ще има с какво да притискат съвета и да прокарат своя кандидатура за шеф на ВАС.

Но, от друга страна, и висшите магистрати могат да се пазарят - че ще подкрепят номинацията без мотаене и провалени процедури, ако предложението за допуска не влезе в закона.

Какво направи омбудсманът Гиньо Ганев? Пребори ДДС за адвокатите

Bсе още неразбираемата за повечето хора шведска дума "омбудсман" означава обществен защитник, адвокат на народа. Институцията е въведена най-напред в Швеция през 1809 г., а след Втората световна война по препоръка на ООН действа в близо 50 държави.

България, една от последните страни в Европа, прие закон за омбудсмана през 2003 г. Две години минаха, преди парламентът да избере първия у нас обществен защитник - тогавашния депутат от Коалиция за България Гиньо Ганев. Какво направи той досега:

√ Получи близо 12 000 жалби и предложения отграждани, свързани със собствеността, ток, вода, парно, канализация, заплати и пенсии.

√ Тъй като може да атакува в Конституционния съд закони, които нарушават правата на хората, по инициатива на "24 часа" поиска гражданите да не плащат и за парното в общите части - коридори, стълбища в блокове, но КС отхвърли искането му.

√ Неуспешно атакува в съда и текстовете от енергийния закон, които позволяват на доставчиците на ток и парно да изпращат съдия-изпълнители при клиентите си веднага, без да доказват пред съда, че те наистина имат неплатени сметки.

√ По негови искания КСотмени ДДС върху хонорарите на адвокатите, нотариусите и частните съдия-изпълнители, а освен това узакони частните колекции от антични предмети, обезсмисляйки приетия след дълги спорове Закон за културното наследство.

√ Атакува мораториума върху царските гори, наложен от парламента, но КС изобщо не разгледа въпроса.

√ Настоя да отпаднат лимитите на джипитата за издаваните от тях направления.

√ Обсъди с финансисти в края на м.г. идеи за по-ниски лихви. Сред поканените бе и шефът на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров, арестуван по-късно по "Октопод".