Съдът на ЕС срещу здравната ни каса

https://www.24chasa.bg/Article/632635 www.24chasa.bg

Лечението в чужбина на всеки българин да се плаща от Националната здравноосигурителна каса, когато той не може да получи ефикасно и своевременно такова у нас.

Решението на Европейският съд в Люксембург постановено вчера, е по повод казуса на Георги Елчинов, който трета година води дела, за да му бъдат възстановени 25 хил. евро за операция в Германия.

В документа е записано още, че дори болният да е постъпил за лечение в чужбина, преди касата да се е съгласила с това, българският съд трябва да я задължи да възстанови средствата, платени от пациента зад граница. Компенсацията пък се изчислява по правилата на здравноосигурителната институция в държавата, в която е проведено лечението.

Запитване бе пратено от Софийския административен съд, след като 58-годишният Елчинов заведе дело срещу НЗОК.

Лекарите у нас установяват, че той страда от онкологично заболяване на дясното око през 2007 г. и заявяват, че единственото лечение е отстраняване на органа. Елчинов обаче разбира, че окото му може да бъде спасено чрез операция в Германия. Лекарите там спасяват окото му, но от НЗОК отказват да покрият разноските, тъй като заболяването му не попада в клиничните пътеки.