Освещават копие на икона, която лекува рак

https://www.24chasa.bg/Article/633476 www.24chasa.bg
Св. Богородица Всецарица е изобразена с Младенеца на златен трон. СНИМКА: Атанас Кънев

Копие на чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица от Света гора ще бъде осветена утре от митрополит Николай в храма "Св. Параскева", а пред нея ще се четат молитви за онкоболни.

Оригиналното изображение на Божията майка се намира във Ватопедския манастир и е прочуто по цял свят с помощта към страдащите от ракови заболявания.

Първото чудо в летописите е от XV-XVI век. Тогава младеж, практикуващ магии, посетил обителта. Когато застанал пред иконата, от нея лумнал сноп светлина, отхвърлил момчето и го повалил на земята. След тази случка то се вразумило. По достигналите до днес свидетелства на много вярващи впоследствие иконата е помагала на онкоболни. В наши дни изображението е потънало в рамка от снимки на изцелени хора, които са окичили чудотворната Богородица с личните си разкази за получената от нея помощ.
Копие на Св. Богородица Всецарица е пренесено от Света гора в детска онкоклиника в Москва. Най-смайващата история там разказва за възкресено от смъртта хлапе.

Пред копието на иконата в пловдивския храм "Св. Параскева" молитвите за онкоболните ще се отслужват всеки петък. Тези акатиси на Св. Богородица Всецарица се четат всяка седмица в църквата още от 2007 година, когато храмът бе поверен на отец Емил. Свещеникът го възстанови от свърталище на наркомани и започна редовни богослужения.

Още преди да надене расото, отец Емил загубил своя дядо, покосен от рак. "Тогава обещах пред себе си, ако стана свещеник, веднъж седмично да правя молитвите за страдащите от тази болест", разказва той.

За първата петъчна служба отец Емил рамкирал ксерокопие на чудотворната икона и го поставил в храма. Това лято обаче вярващите решили да съберат помежду си пари, за да се изрисува Св. Богородица Всецарица по църковните канони.

Оказало се трудно да бъде посетен Ватопедския манастир, но отец Емил и съпругата му Ана успели да видят копие на чудодейната икона в метоха "Св. Николай" в Гърция. Там тя е по-голяма от оригинала, чиито размери са едва 20х30 см. Това окуражило стопаните на храма "Св. Параскева" и те да направят изображението по-голямо - 50х70 см.

Получили благословия от игумена на метоха архимандрит Нимфон.

Щом набавил дъската, отец Емил първо отслужил водосвет. Със светената вода после Ана Паралингова разбъркала цветните пигменти с яйчна емулсия, за да получи червеното, синьото и златното за лика и одеждите на Божията майка.

Характерно за изображението на Св. Богородица Всецарица, наричана на гръцки Пантанаса, е, че тя е изрисувана в цял ръст в златен трон с Младенеца на ръце. От двете й страни са архангел Гавриил и архангел Михаил, които са обърнати към нея с молитвени жестове. Едното от крилете им е нагоре, възнасящо молитвите.

Повече от месец в смирение ръката на Ана полагала ликовете върху дъската. През цялото време отправях молитви Богородица да помогне на страдащите от ракови заболявания, казва тя.

Единствената разлика с оригиналното изображение е в ореола на Божията майка.

На иконата в Света гора той е с емайлиран обков. От църквата "Св. Параскева" тук още не са намерили майстор, който може да го положи.

Утре в 18 часа митрополит Николай ще освети копието и ще отслужи вечернята в храма над Понеделник пазара, известен още сред пловдивчани като "Св. Петка Стара". Акатистът на Св. Богородица Всецарица се произнася по време на литургията. Чрез него се отправят молитви за изцеление на страдащите от онкозаболявания. Измолва се също Бог да укрепи и направлява ръцете на техните лекари.

"Идват много нуждаещи се и най-вече техни близки", разказва отец Емил. В тефтера всеки месец се добавят нови имена на страдащи от коварната болест. Свикнал съм с тези хора, макар да не ги познавам, споделя свещеникът. Понякога вижда задраскани от клисарките имена - знак, че страдащият не е успял да се пребори.

Няма нелечими болести, вдъхва кураж отец Емил на всички, които се обръщат за помощ към него. И ги съветва да пристъпват към изпитанията с вяра и надежда. В акатиста на Св. Богородица Всецарица се казва, че тя е радост за болните, когато лекарите вече са ги изоставили.

"Случва се в една болнична стая да вземат единия пациент за операция, а на другото легло да лежи човек с толкова много разсейки, че докторите вече са го отписали. Дори и тогава не бива да се предаваме - казва отец Емил. - Чудеса стават и много зависи от самите нас те да ни се случват".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона