Вдигаме стажа с по 3 месеца 8-10 години

https://www.24chasa.bg/Article/633599 www.24chasa.bg
СНИМКА: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

С Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика, разговаря ЛИЛЯНА ФИЛИПОВА

- Г-н Младенов, как се стигна до този изненадващ обрат в концепцията за пенсионната реформа и решението за увеличение на осигуровките?

- На тристранния съвет във вторник имахме задълбочен разговор с премиера, със синдикатите и работодателите за стабилизирането и на пенсионната система, и на здравеопазването. В резултат се стигна до ново политическо решение за стабилизиране на пенсионната система чрез увеличаване на осигуровките с 3% от 1 януари догодина - 2% за пенсии и 1 за безработица.

Вдигаме стажа с по 3 месеца 8-10 години

- Вие знаели ли сте, че пари от здравните осигуровки са пренасочвани за пенсии?

- Не. Аз няма как да го знам. Има си финансови механизми в държавата и аз нямам достъп до тях. Но искам да подчертая нещо много важно. Синдикатите дълго време настояваха да се увеличат осигуровките и да се криминализира укриването на вноски. Тъй като дълго време нямаше политическо решение за финансово стабилизиране на системата, социалното министерство и НОИ предложиха затягане на условията за пенсиониране. Така се стигна до проекта за поправки в Кодекса за социално осигуряване с вариант вдигане на осигурителния стаж с 3 г. От вторник вече има нова ситуация - политическото решение е да се увеличи осигурителната тежест с 3%. Това значи около 600 млн. лв. допълнителни приходи в НОИ. Като прибавим и договореното между бизнес и синдикати увеличение на минималните осигурителни прагове, от които ще получим още 110 млн. лв. приходи в системата, стигаме до над 700 млн. лв. допълнително за догодина.

Това коренно променя намеренията ни за рязко вдигане на стажа и възрастта. Вече е налице солиден резерв за допълнителни приходи в системата. Затова обещахме на синдикатите да изтеглим законопроекта.

Повечето приходи в системата ни дават възможност да направим това увеличение на стажа изключително плавно и разтеглено във времето. Вече съм много по-спокоен за системата и за нейното бъдеще.

- Всъщност не се отказвате тотално от увеличение на стажа, а ще го вдигате по-бавно и с по-малко?

- Точно така. Днес и утре продължават преговорите със синдикатите по този въпрос. На 19 октомври законопроектът ще бъде внесен в нов вид в Министерския съвет, вече подкрепен от синдикатите. Обмисляме за период от 8-10 г. стажът да се вдига с по 3-4 месеца годишно. Допълнително ще се уточни кога това ще започне, но няма да е от догодина. Един от вариантите е да стартираме от 2012 г. Вече можем да си го позволим, защото ще имаме много сериозен приход в осигурителната система. Увеличаването на вноската ни дава възможност да намалим драстично дефицита и да се доближим до това, което искаме от самото начало - устойчива пенсионна система с по-големи възможности за адекватни пенсии.

- Бизнесът реагира остро срещу вдигането на осигуровките и заплашва да напусне тристранката. Това притеснява ли ви?

- Аз ще бъда много честен с тях. Когато в последните години непрекъснато се намаляваха осигуровките, идеята беше да останат колкото е възможно повече пари за бизнеса, за да се отварят повече работни места. Когато се намалява една осигурителна вноска, идеята е да се увеличат приходите на тази база. Нито едното се случи, нито другото. Вече седми месец безработицата пада и вече е с 1,2% по-малка, което значи с около 45 000 безработни по-малко. В същото време заетите на трудов договор са с около 100 000 по-малко. Това значи, че намаляването на осигуровките не води до изсветляване на икономиката, каквато беше идеята. Непрекъснато се увеличават несъбираемите вземания от работодатели, работници и самоосигуряващи се.

Над 1,1 млрд. лева са дълговете към НОИ.

Договорът между правителството и бизнеса за непрекъснато намаляване на осигурителните вноски за съжаление не се изпълнява от работодателите.

- На какви други източници на финансиране ще разчитате?

- На повишаване на събираемостта. Разбрахме за криминализиране на укриването и на социални, и на здравни осигуровки, което ще влезе като текст в Наказателния кодекс. Това бе категорично заявено от премиера и подкрепено и от синдикати, и от бизнеса. Защото е крайно време всички да знаят, че законите важат за всички. Не можем да продължаваме да натоварваме само коректните към държавата.

Освен това в новия кодекс ще запишем, че всяка година минималните осигурителни прагове ще се повишават. За догодина ръстът е 5,6%, но икономиката вече излиза от кризата и е добре да продължим тази тенденция и занапред. Крайната цел е работещият да се осигурява върху реалната си заплата.

Повишаването на заетостта и на доходите е също изключително важно. Само това е начинът шанс да дадем по-големи пенсии.

От 2016 г. ще дадем и по-голяма тежест на всяка година стаж във формулата за пенсия. Сега тя носи 1,1, ще стане 1,2-1,3. До 2025 г. се надявам да достигнем пенсии, които да 65% от последния доход на работещите. Сега те покриват 30-35.

В парламента ще информираме всички партии за ангажиментите ни към социалните партньори. Ще искаме и те да ги подкрепят, за да може всеки, който управлява след 5 или 10 г., да се придържа към тези правила, а не да се променя непрекъснато пенсионната система.

- Ще отстъпите ли на работниците от първа и втора категория?

- Ще преосмислим политиката си към професионалните пенсионни фондове. Трябва да помислим докога да продължава преходният период за ранното пенсиониране, който изтича в края на тази година. Това значи, че от януари пенсиите на тези хора вече трябва да се плащат не от НОИ, а от професионалните фондове. Ние предложихме отлагане до края на 2014-а. Финансовото министерство обаче настоява да е до края на 2012-а, синдикатите пък искат до края на 2017-а. Работещите първа и втора категория труд си получават пенсии от НОИ, а техните работодатели внасят осигуровки в частни пенсионни фондове, които непрекъснато твърдят, че парите са малко и не им стигат да плащат пенсиите. На нази порочна схема трябва да се сложи край.

- Как ще стане това?

- Една от идеите е след известно време професионалните пенсионни фондове да минат към НОИ, както е учителският пенсионен фонд, който функционира изключително добре. Не виждам никаква драма в това. Не може до безкрай да отлагаме едно решение и да натоварваме всички работещи в България заради неудачите на една друга система. Много е важно да се реши този въпрос и ние имаме волята да го направим.

- Какъв ефект очаквате от въвеждането на диференцирани минимални прагове за самоосигуряващите се?

- Постигаме по-голяма прецизност и справедливост - тези, които имат по-високи доходи, плащат повече и обратното.

- Сигурно ли е, че първите 3 дни болнични и догодина ще се плащат 70% от работодателя?

- Тази мярка даде резултати за няколко месеца. Много работодатели от реалната икономика твърдят, че вече няма големи злоупотреби. Защото контролът, който работодателят упражнява по отношение на подчинените си, е много сериозен. Затова предлагаме мярката да продължи и догодина. Ако след това се окаже, че нещата са се нормализирали, ще мислим за друг режим.

- Как гледате на протеста на синдикатите?

- Те вече получиха гаранция и от премиера, и от мен, така че това, за което сме се разбрали, вече се изпълнява. Аз ще отида на митинга утре (б.р. - днес) и ще обясня на хората какви ангажименти е поело правителството, за да може да заздравим социалния диалог и да го направим още по ефективен. Аз нямам какво да крия от тях, нямам от какво да се срамувам.

ВИЗИТКА

Роден на 19 юни 1964 г. във Враца

Завършва водоснабдяване и канализация във Висшия институт по архитектура и строителство в София. Специализира по въпросите на социалното осигуряване, безработицата и трудовия пазар в САЩ, Полша, Унгария, Германия, Франция, Белгия, Аржентина и Чили

Работил е като проектант, през 1992 г. оглавява "Подкрепа" във Враца, а през 1997-а става конфедерален секретар в синдиката

През 2002 г. става шеф на Главната инспекция по труда, а през 2007-а е избран за кмет на Враца. От юли м.г. е социален министър

Владее английски и руски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Кон за кокошка - това са заменките за едни 80 млн. лв.

    Заменките на гори - това е една от грозните метафори на прехода, за която сега държавата ще си търси 80 милиона лева. И дано да успее! Защото по времето на правителството на тройната коалиция (2007 - 2009 г.) под формата на въпросните заменки бяха раздадени уедрени безценни парцели земя все по Черноморието, а и в други курорти срещу жълти стотинки
  • Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Деца растат нормално в семейства със споделени обич, уважение и отговорност

    Разделени родители не бива да се провалят като партньори в отглеждането на синовете и дъщерите си НА Въведение Богородично отбелязахме Деня на християнското семейство. Живеем в епоха, в която ценността на семейството непрекъснато се размива и става все по-относителна. Над половината от създадените семейства се разпадат