Копие на икона от Света гора теши болни от рак

https://www.24chasa.bg/Article/634632 www.24chasa.bg
Иконата на Богородица Всецарица. СНИМКИ: АТАНАС КЪНЕВ

Богородица Всецарица вече ще теши и благославя болните от рак в пловдивската църква "Св. Параскева".

Ликът й бе изписан върху копие на чудотворната икона, която се намира във Ватопедския манастир в Света гора. Днес пловдивският митрополит Николай ще освети изображението на Божията майка, а всеки петък пред нея ще се четат молитви за страдащите от коварната болест.

Първото чудо, сторено от Богородица Всецарица, е записано в летописите на Света гора още през XV-XVI век. Тогава младеж, практикуващ магии, посетил обителта. Когато застанал пред иконата, от нея лумнала светлина, която отхвърлила момчето и го повалила на земята. След тази случка то се вразумило.

Отец Емил, който отслужва молитви за
онкоболните още от 2007 г.
Отец Емил, който отслужва молитви за онкоболните още от 2007 г.

По достигналите до днес свидетелства на много вярващи впоследствие иконата е помагала на онкоболни. В наши дни изображението е потънало в рамка от снимки на изцелени хора, които са разказали историите си.

Повече от месец Ана Паралингова полагала боите.
Повече от месец Ана Паралингова полагала боите.

Копие на св. Богородица Всецарица, наричана още Пантанаса, е пренесено от Света гора в детска онкоклиника в Москва. Най-смайващата история там разказва за възкресено от смъртта хлапе.

Пред благия й лик в пловдивския храм "Св. Параскева" молитви за онкоболните се отслужват всеки петък още от 2007 г. По онова време 39-годишният свещеник и библиотекар на митрополията отец Емил бе изпратен от владиката дядо Николай да съживи храма. Сгушен в скалите на тепето в центъра на Пловдив, заключен и изоставен, той се бе превърнал в явка на наркомани.

Вместо благославящата десница на светиите по стените протягаха озъбени контури графити и скверни думи. Отец Емил намери съмишленици, изрина боклуците, запали отново светлините и започна богослужения.

Свещеникът научи вярващите да не се боят от стръмните стъпала, минаващите все още наркомани - да не пакостят на храма. Въдвори мир в запуснатото място.

Всеки петък по тясната пътека нагоре поемат да търсят спасение хората, изгубили надежда - болните от рак. Отец Емил отслужва акатиса на св. Богородица Всецарица, чиято икона се намира в Света гора. В молитвата се казва, че Божията майка е радост за болните, които лекарите вече са изоставили. Свещеникът ги събира, за да се моли с тях за изцеление и Бог да напътства ума и ръцете на докторите им.

Още като младеж отец Емил дал пред себе си обет да помага на покосените от рак в памет на своя дядо, който починал от страшната болест.

За първата петъчна служба преди близо 3 г. духовникът рамкирал ксерокопие на чудотворната икона и го поставил в храма. Това лято обаче вярващите решили да съберат пари, за да се изрисува св. Богородица Всецарица по църковните канони.

Оказало се, че е трудно да бъде посетен Ватопедският манастир.Отец Емил и съпругата му Ана обаче успели да видят копие на чудодейната икона в метоха "Св. Николай" в Гърция. Там тя е по-голяма от оригинала, чиито размери са едва 20х30 см. Това окуражило стопаните на храма "Св. Параскева" и те да направят изображението с размери 50х70 см. Получили благословия от игумена на метоха архимандрит Нимфон.

Щом набавил дъската, отец Емил първо отслужил водосвет. Със светената вода после Ана Паралингова разбъркала цветните пигменти с яйчна емулсия, за да получи червеното, синьото и златното за лика и одеждите на Божията майка.

Св. Богородица Всецарица е изрисувана в цял ръст в златен трон с Младенеца на ръце. От двете й страни са архангел Гавриил и архангел Михаил, обърнати към нея с молитвени жестове. Едното от крилата им е нагоре, възнасящо молитвите.

Повече от месец в смирение ръката на Ана полагала ликовете върху дъската. "През цялото време отправях молитви Богородица да помогне на страдащите от ракови заболявания", казва тя.

Единствената разлика с оригиналното изображение е в ореола на Божията майка. На иконата в Света гора той е с емайлиран обков. От църквата "Св. Параскева" тук още не са намерили майстор, който може да го положи.

На петъчните молитви идват много нуждаещи се и най-вече техни близки, разказва отец Емил. В тефтера всеки месец се добавят нови имена на страдащи от коварната болест.

Свикнал съм с тези хора, макар да не ги познавам споделя свещеникът. Понякога вижда задраскани от клисарките имена - знак, че страдащият не е успял да се пребори.

"Няма нелечими болести. Чудесата се случват и зависят много от нас", вдъхва кураж отец Емил на всички, които се обръщат за помощ към него. И често им казва думите на св. Серафим Саровски: "Придобий мир и хиляди около теб ще се спасят."

Ракът е камбана за боледуваща душа, обяснява свещеникът. Всеки грях и всяка страст се отразяват не само на душевното, но и на телесното състояние, допълва той. В проповедите си се опитва да накара хората да се замислят как живеят, да открият грешките си, да се покаят и да изберат пътя нататък. Ракът има особено значение за спасението на човека, защото никоя друга болест не го кара така да се вгледа в себе си, казва отец Емил.

Вярва, че ако страдащият укроти в себе си злото, може да бъде изцелен. Потвърждението е съдбата на руската журналистка Олга Малцева, която духовникът довел на първата беседа с онкоболните в храма.

Тя е минала през ада на болестта. Когато открили тумор в главата й, й давали 2 месеца живот. Вече повече от 9 г. жената е със семейството и приятелите си. В последно време се е посветила на срещи с болни като нея, на които да разказва за своето спасение и да им дава кураж.

Отец Емил не отрича и помощта на лекарите. "Като съветва болните да се молят за изцеление, свещеникът върши престъпление, ако им забрани да отидат при доктор - казва той. - Духовникът не бива да е самозван гуру. Той лекува душата, лекарят-тялото. Огромна е отговорността и на двамата, много ще се иска от тях за всеки загубен човек и за всеки спасен."

Свещеникът планира в бъдеще да привлече към беседите в храма и доктори. Според него във всяка болница трябва да има духовник, както е в Гърция и Русия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Димитър Иванков намери място в престижната класация за вратарите, които са вкарали най-много дузпи в своята професионална кариера. Легендата на "Левски" попада в Топ 6 на тези с най-прецизно изпълнени наказателни удари. Българският вратар е в елитната компания на бразилеца Роджерио Сени, германеца Ханс-Йорг Бут, колумбиеца Рене Игита

"Лудогорец" проявява интерес към младежкия национал на Швеция Джейк Ларсон, съобщават медиите в страната. Футболистът е е собственост на "Йоребро". През лятото интерес към него е имало от два италиански клуба - "Интер" и "Бреша". Талантът е бил близо до преминаване във втория Бреша, но в крайна сметка италианците се подсилиха с друг швед Саймон

Звездата на австрийския "Щурм" Кирил Десподов срещна легендата на хърватския футбол Дарио Сърна. Двамата бяха за кратко съотборници в италианския "Каляри" през миналата година, но вече не са част от Серия "А". Сърна прекрати през миналото лято славната си кариера и в момента е помощник-треньор в украинския "Шахтьор"