Дано министърът на здравето да не е самотен

https://www.24chasa.bg/Article/634784 www.24chasa.bg
Блага Букева

Чувствам се малка. Все едно съм стреляла с прашка срещу великан. Тъжното, изпълнено с болка признание направи вчера пред националното радио нотариус Мила Коновска от Благоевград.

Като адвокат с дългогодишна практика тя успя чрез съда на ЕС в Люксембург да защити правото на съпруга си да се лекува в чужбина и българската здравна каса да поеме разноските.

У нас това право му бе отказано. Дано новоизбраният български министър на здравеопазването не се е чувствал толкова тъжен в сряда в парламента. Там той представи пред депутатите "Виждания за състоянието на здравеопазването ни и възможности за неговото развитие" - така е озаглавено 15-минутното му експозе.

КОЛАЖ: “24 ЧАСА”
КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

Дано, докато самотен слушаше дебата по вота на недоверие за политиката в здравеопазването, е успял да долови конструктивни за бъдещото развитие на системата предложения. Дано!

Защото от това, което той каза и което разпалено дебатираха депутатите, засега е ясно само, че за бъдещето на здравеопазването предстоят много сериозни дебати, докато се оформи ясен модел на реформата.

Като човек от лекарската гилдия министър Стефан Константинов има идеи какво би могло да се направи в краткосрочен план по време на криза. Като лекар, влизащ в политиката, обаче е предпазлив. Вероятно поучил се от случилото се с концепцията на предшественичката му на поста Ан н а-Мария Борисова, д-р Константинов на няколко пъти в изложението си подчертава, че идеите ще се превърнат в мерки само след консултации със заинтересуваните страни или след като получат общественото одобрение.

Примери за тази предпазливост са дори:

- Предложението да отпадне изискването за 24-часово разположение на общопрактикуващите лекари и да се замени с други механизми, които ще гарантират действително денонощно медицинско обслужване на хората.

- Предвиждането потребителската такса отново да стане еднаква за всички, които не са освободени да я плащат. Сега тя за пенсионерите е 1 лев, за останалите - 2,40 лв.

- Идеята за директен достъп до специалист, като се заплаща част от цената на прегледа.

Що се отнася до болниците, вижданията на министъра звучат разумно:

Структуроопределящи болници от наци онално значение с осигурено финансиране за качествено лечение на всеки с безпроблемен безплатен достъп.

На останалите, работещи със здравната каса, при строг регламент да се разреши ограничено доплащане.

Болници, където за избор на екип се изискват суми, надхвърлящи стойността на клиничната пътека, очевидно нямат потребност да работят по договор със здравната каса, тъй като са намерили по-добро финансиране, пише още в експозето на д-р Константинов.

Въпросите за доизясняване и конкретизиране обаче следват оттук нататък.

Дали ще получим отговорите бързо?

Едва ли. И заради кризата, и заради забавянето на същинските реформи в здравеопазването досега не е реалистично да сме прекалени максималисти.

По всичко личи, че работата, която предстои, за да се стигне до изчистен ясен модел на реформа с обществено одобрение, няма да е приключила до кра я на годината.

Дотогава би трябвало да е готово остойностяването на клиничните пътеки, което да смекчи големите диспропорции при някои от тях.

Те явно ще останат и през 2011 г."въпреки несъвършенствата си", сочат вижданията на министъра. Идващата година той предвижда да се работи за въвеждане на финансиране на лечението по диагностично свързани групи.

А то самото да бъде въведено от 2012 г. По всичко личи, че електронната здравна карта също няма да бъде въведена тази година. Или поне докато не стане ясен подходът, по който тя да бъде разработена, и докато не се намерят пари.

Та от всичко това досега е ясно, че догодина ще ни трябват пари за здравеопазване почти като досегашното.

А ако министърът не се епочувствал самотен и политиците отговарят на потребностите от реформа, тя може би ще се случи по-бързо.

  • Бунтът на невежите

    Бунтът на невежите

    Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм. Правителствата по света са поставени на изпитания. Те търсят пътища за ограничаване на щетите от сполетялата ни пандемия. Политиците се опират на знанията на стотици и стотици медици:

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо