Какво става след +3% вноска

https://www.24chasa.bg/Article/635182 www.24chasa.bg
Божидар Данев

Споразумението на правителството със синдикатите за вдигане на осигурителната вноска с 3% роди бурни реакции. Какво ще се случи с икономиката и бизнеса - ето гледни точки на работодатели, синдикати и независими икономисти.

Божидар Данев, шеф на БСК: Иде “ефектът на доминото” - фалити ще повлекат още

Повишението на осигурителните вноски ще има безкрайно отрицателно влияние върху бизнеса. Това е лош сигнал към българската икономика и чуждестранните инвеститори. В момента икономиката ни се задвижива само от индустрията, без да броя туризма. Всичко друго - от вътрешно потребление до услуги е в драматично състояние.

Тъкмо се забеляза крехко възстановяване, и бизнесът пак е притиснат. Наказанието е върху тези, които дърпат икономиката. Нама да има увеличение на приходната част в бюджета. Ще се увеличат уволнените работници и това ще натовари НОИ и плащанията на безработните.

Васил Василев
Васил Василев

Голяма част от бизнеса ще бъде изнесен в чужбина. Ще се увеличат фалитите, както вече се случва с "Мостстрой".

Георги Ангелов
Георги Ангелов

Ще се почувства ефектът на доминото - фалитът на една голяма фирма ще повлече и други, по-малки - заради големи фирмени и междуфирмени задължения.

Пламен Димитров
Пламен Димитров

Васил Василев, основател на СРБ*: Няма да срине бизнеса

Увеличението с 3% на осигурителните вноски няма да повлияе зле на българската икономика. Тези, които твърдят обратното, са преди всичко чиновници, които не разбират нищо от бизнес.

До какво доведе намаляването на осигурителните вноски с 2%? Увеличиха ли се работните места? Някакви други позитивни неща случиха ли се? Не.

Мисля, че тези 3% повишение поправят грешката с намаляването с двата процента.

А тези, които плашат, че те са ужасно нещо и ще доведат до срив в икономиката, да вземат един молив и да смятат.

Да изчислят колко ще плати примерно един работодател на 5-има души след това увеличение. И дали то ще му се отрази зле.

И ще видят, че парите, които този работодател плаща за разни административни услуги и други чиновнически недомислия, са много повече.

* Съюз на работодателите в България

Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ: Либералните икономисти, които вещаят апокалипсис, представляват само себе си

Т. нар. либерални икономисти, представляващи само себе си и своя благодетел, отново се опитват да внушат, че идва апокалипсис. Вещаят рецесия, безработица, заплашват, че бизнесът ще се изнесе от страната. Като свалихме осигуровките, да не би да цъфнахме? С тези пари те си подсигуриха собствените доходи.

Защо работодателите плашат, че ще излязат от тристранката?! Три поредни правителства им намалиха вноските за пенсия от 32 на 16%. В резултат те си прибраха 12-13 млрд. лв., но да не би да наеха нови хора, да не би да вдигнаха заплатите, да не би да осигуриха безопасни и здравословни условия на труд?!

Може би за по-убедително трябва да отидем и да протестираме и пред техните централи. Искаме правата и парите си.

(Пред митинга вчера)

Георги Ангелов, икономист: Искат НОИ без дефицит? процента осигуровки!

В публичното пространство изглежда сякаш обсъждаме вдигане на осигуровките с 3%. То не е малко само по себе си и ще има негативни ефекти върху пазара на труда и икономиката и укриването на доходи. Но тези 3% въобще не са цялата история.

Ще ви припомня например "Позиция на Координационния съвет на КНСБ" от 26 май 2010 г. с предварителните условия на синдиката, само при изпълнението на които той ще участва в обсъждане на пенсионна реформа.

 Условие №2: "Категорично преустановяване намаленията на осигурителнитe вноски и провеждане на плавно и постепенно възстановяване на размерите им до ликвидиране на чистия дефицит на фонд "Пенсии" в ДОО… Като първа стъпка, още в 2011 г., да се възстанови 2-процентното намаление, въведено през 2010 г., като 1% е за осигурителната вноска за фонд "Безработица" на ДОО."

Имаме официално получени изчисления от НОИ с колко трябва да се вдигнат осигуровките, за да се реализира исканото от КНСБ. За фонд "Пенсии е необходимо увеличаване на осигуровката от 16% на 37%, а за всички фондове заедно е необходимо увеличение от почти 21,5% на 44,7%. Като добавим и 8% здравни осигуровки, стигаме до около 53% осигурително бреме.

Вдигането на облагането върху труда е вредно особено по време на криза. Ясно е, че парите не растат по дърветата - ако се вдигат данъците, това означава, че някой трябва да ги плати. Т.е. работещите и бизнесът да станат по-бедни. А те и без това са тежко ударени от кризата и много фирми са на ръба на фалита. Т.е. вдигане на осигуровките означава висока безработица още дълго време и спад на реалните доходи.

Абсолютно сигурно е, че вдигането на облагането води до увеличена сива икономика. Спомнете си вдигнатите акцизи върху цигарите - които уж щяха да напълнят бюджета с близо половин милиард лева. Какво стана? Всъщност приходите от акцизи са около 800 млн лв. по-малко от заложените!

Синдикатите казват, че бюджетът на НОИ има дефицит заради намалението на осигуровките. Но сравнявайки заложеното в реформата от 2000 г. с реалните резултати, забелязваме, че 87% от дефицита на НОИ се дължи на повишените разходи, а само 13% се дължат на по-ниски от очакваните приходи (най-вече заради кризата).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

 • Реални стимули за покупката на нови коли

  Реални стимули за покупката на нови коли

  България е страната с най-остарял автопарк в Европейския съюз. Което носи последствия - за сигурността на пътя, за екологията и т.н. На този тъжен фон лек оптимизъм вдъхва информацията, че през октомври продажбите на нови коли е с над 9% повече, отколкото миналия октомври. Но достатъчно е човек да излезе на улицата и да види какви съборетини се
 • Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

  Тротинетките с каски? И футболистите играят с кори (Видео)

  Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Димитър