Пускайте брадите, стрижете мустаците

https://www.24chasa.bg/Article/635214 Пускайте брадите, стрижете мустаците Пускайте брадите, стрижете мустаците www.24chasa.bg
ОСАМА БЕН ЛАДЕН

“Пратеникът Мохамед е носел брада и казвал: “Пускайте бради и стрижете мустаците си!” Затова брадата е изключително важен атрибут за мюсюлманите”, обяснява районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Косми от брадата на пророка имало в доста джамии и мюсюлманите се кланяли над тях.

Според Дъбов едно от изискванията на исляма е вярващият да носи брада. Нямало значение дължината и формата й.

“За разлика от християнството и юдаизма, където само проповедниците трябва да имат бради, в мюсюлманството се засягат и редовите вярващи. Всеки си спазва канона”, обясни мюфтията. Имамите не ходели на бръснар, защото не били суетни, всеки сам си оформял брадата по собствените си виждания.

ШАМИЛ БАСАЕВ

“По брадите ще ни разпознаете.” Такава пък е мантрата на съвременните ислямисти или поне на техните духовни и военни лидери, които действително могат да бъдат идентифицирани с гъстата растителност върху долната част на главите им.

АНУАР АЛ АУЛАКИ

Самите теобаче не са в състояние да посочат какво символизира брадата, която те носят с очевидна гордост.

Домът на имама на Сърница Саид Мутлу бе обискиран при акцията на ДАНС в сряда. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Всъщност ясни правила каква брада трябва да носят мюсюлманите и какво означават дължините им няма. Предписание и обяснение за това в Корана отсъства, а вярващите разбират какво смята Мохамед по този въпрос чрез хадитите - устни разпоредби, приписвани на Пророка и записани след смъртта му.

Саид Мутлу

Според един хадит в сборник, съставен от видния ислямски учен от IX в. Мухамад аб Бухари, Мохамед е съветвал последователите си да подрязват мустаците си, но да оставят брадите си да растат на воля. Смята се, че самият пророк е имал брада, но доказателства отново липсват, тъй като традицията забранява Мохамед да бъде изобразяван по какъвто и да било начин.

Халил Сали, имам от Сърница

Ислямските учени и до днес остават разделени по въпроса. Според едни дългата брада е задължителна за всички мюсюлмани, според други носенето й не фигурира сред задълженията на правоверните и е само препоръчително.

ПРОКУРОР НЕДЯЛКА ПОПОВА

Първите се опират на ранните тълкуватели на Корана и хадитите, според които брадата е важен атрибут за мюсюлманите. Чрез него те се дистанцират и разграничават от своите врагове - първоначално от политеистите, а после и от останалите друговерци най-вече християни и юдеи. Вторите са на мнение, че липсата на ясни разпоредби в свещените текстове дава възможност за вариации, както при дължината, така и при формата на брадата.

Неджми Дъбов, районен мюфтия на Смолян

Сунитите предпочитат да пускат брадите си по-дълги, шиитите - да ги подрязват и оформят. Едните се водят по хадитската традиция, другите - по ранните имами.

Над 12 часа под дъжда престояха жители на Лъжница задари акцията на ДАНС в селото им. СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА

Последователите на крайния ислям пък изискват всички мюсюлмани да носят дълги бради. Най-радикални втова отношение бяха талибаните, управлявали Афганистан до 2001 г., и сомалийските ислямисти, които през юни разпоредиха на всички в страната да си пуснат дълги бради. Нещо повече, едните налагаха, а другите обещаха да налагат сурови наказания за неспазване на това изискване.

Вярващи мюсюлмани от гоцеделчевското с. Люжница СНИМКИ: “24 ЧАСА”

На обратния полюс са страни с повече или по-малко светски режим като Турция, Йордания и Египет. Там могат да се срещнат не само редови мюсюлмани, а дори и ислямски учени, които са гладко обръснати.

А иначе традиционното издължаване на ислямската брада се получава след години поглаждане по време на дълъг размисъл и е типично за хората на перото и ума, а не за действени личности като например чеченския ислямист Шамил Басаев.

Акцията срещу ходжите забавена, защото ДАНС чистили отпуски

Имам от Сърница е ръководител за България на незаконнатаорганизация, проповядваща радикален ислямизъм - “Уакъф ал Ислями”.

Привърженици на Неджми Дъбов се събраха в сряда пред дома му. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Операцията по неутрализиране на организацията бе проведена в сряда на територията на Пазарджишка, Благоевградска и Пловдивска област.

Имамът на Лъжница Мохамед Камбер

“Приемете, че аз съм определила кога да бъде проведена операцията още през септември. Тогава координирах нещата с колегите от другите области и единодушно взехме решение. Мога да ви кажа, че отлагахме провеждането на акцията няколко месеца по различни причини - дипломатически проблеми от Саудитска Арабия, скандал с възстановяването на Недим Генджев, Рамазан Байрама, ползването на отпуски от колеги.

Отлагахме, за да не бъдем обвинени в каквото и да било, а именно това се случи. В провеждането на операцията няма политически или други мотиви. Тя е подготвена и реализирана под ръководството на прокуратурата. Ние не сме притурка на ДАНС или МВР, просто си вършим съвестно работата по защита на националната сигурност”, заяви вчера наблюдаващият делото прокурор от окръжната прокуратура в Пазарджик Недялка Попова.

Досъдебното производство за разследване дейността на незаконната фондация е било образувано от нея на 4 юни 2009 г., когато след сигнал започва същинската работа. С първите събрани данни става ясно, че се касае за структура, която изповядва и иска да наложи опасната ислямска идеология салафизъм на мястото на традиционния ислям у нас.

Салафистите са идеологическо крило на “Ал Кайда”, което се занимава с промиването на мозъци, за отричане на светската държава, омраза към другите религии и световно господство на исляма.

Българската клетка на организацията е била учредена в 4-звезден хотел в Истанбул през 2008 г., а наш имам е бил избран за ръководител, разкрили свидетели пред обвинението.

Финансирането идва от Рияд, столицата на Саудитска Арабия, през Истанбул и се осъществява чрез парични преводи по “Уестърн юнион”.

Салафизмът категорично забранявал работата с банки, било голям грях. Според структурата на организацията под ръководителя у нас стоеяи най-близките му хора, които са лектори на нелегалните сбирки. Под негов надзор и помощ и на база програмата на организацията те подготвяли своите лекции и проповеди.

Прокурор Попова изрази увереност, че сред иззетите над 30 чувала с ислямска литература при операцията проведена в сряда в Сърница и махала Кандова, се намира и въпросната програма. Свидетели разкрили, че тя е на арабски и е оформена като печатно издание.

Сред лекторите има мъже и жени. Мъжете получавали месечно възнаграждение за работата си от 300 евро, а жените - по 200.

Третото ниво на организацията били т.нар. организатори, които получавали същото възнаграждение. Тяхната задача е да наемат квартири, където да бъдат провеждани сбирките и проповедите, да набират последователи и слушатели, момчета и момичета, за лекциите, както и да следят за изявите и поведението им. Установени са наети за целите на структурата квартири в София, Пловдив и Благоевград. В тях били провеждани лекции и проповеди за налагане на салафизма, които са били отделни за момчета и момичета.

Структурата включва и настойници на обучаваните, които са ги препоръчали и гарантирали за тях, следят развитието и работата им.

Прокурор Попова обясни, че различните нива имат конкретни наименования на арабски, които показват мястото на всеки в организацията и задълженията му.

При обиските в района над Велинград екипите са открили и 17 хил. лв., 4 хил. евро и арабска валута, които вероятно са били приготвени за разплащане.

Отчитането на изразходваните финансовите средства, както и проведените мероприятия и лекции, е правил ежемесечно имамът. Това е ставало по електронен път на специални формуляри, които изпращал в Рияд.

Дейността на българската структура се е простирала предимно сред българомохамеданите, турците и ромите, изповядващи ислямската религия. Най-много приобщени към радикалното течение имало в Гоце Делчев и околните села, където хората били по-ниско образовани и лесно се поддавали на влияние.

Във Велинград под прикритието на лекции за традиционния ислям в духовно училище към местното мюфтийство лекторите преподавали салафизъм.

Според свидетели ръководството на българската клетка си е поставило за цел проникването в Северна България, което до момента на практика не било осъществено. “Полицаите пристигнаха в дома ми и заявиха, че действат по сигнал. Не участвам в никакви незаконни организации. Срещу мен няма повдигнати обвинения. Някой има интерес умишлено да насажда напрежение.”

Това заяви имамът от Сърница Саид Мутлу. Той не изключи възможността операцията в Сърница, обиските на дома и колата му да са провокирани от Недим Генджев, който го мразел още от времето на обучението му в Саудитска Арабия.

Мутлу обясни, че е учил 7 г. във Висш ислямски институт в Медина. Той бе и директор на закритото преди години в Сърница училище за ислямски духовници, което обучаваше младежи от цялата страна. Мутлу разказа, че служителите на ДАНС и БОП са иззели от дома му ислямска литературата и компютър. В опразнената от разследващите библиотека е съхранявал учебниците и помагалата, от които е учил в Саудитска Арабия, които впоследствие си донесъл у дома. Твърди, че те са били декларирани на българската митница, описани и проверени.

Към момента все още няма да бъдат повдиганиобвинения по досъдебното производство, докато не бъдат основно проверени и анализирани всички иззети при претърсванията документи, компютри и материали. Това вероятно ще отнеме няколко месеца, но няма да бързаме, за да може точно и ясно да конкретизираме обвиненията, заяви прокурор Попова.

ЛЮБО ИЛКОВ

20 хил. лв. - за заплати на имами или за бунт?

“При акцията на МВР и ДАНС срещу заподозрени за връзка с нерегистрирания клон на ислямистката организация “Уакъф ал Ислями” са иззети и пари”, каза зам. окръжният прокурор в Смолян Недко Симов.

На едно от претърсваните места сумата е значителна. Заподозрените ще бъдат проверявани за нерегламентирано финансиране на дейността си, както и за произхода на средствата.

Проверяват досегашния районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, който пък нашумя това лято с акция мюсюлманките да се снимат забулени за лична карта.

“Вкъщи намериха 20 хил. лв. Това са парите за заплати на имамите, не са нито мои, нито пък с тях се финансира нещо нередно”, заяви Дъбов.

През септември районната прокуратура в Смолян започна проверка срещу Дъбов. Тя е образувана, след като прокуратурата е сезирана от Рамадан Малеков, който е определен за районен мюфтия на Смолян от Висшия мюсюлмански съвет на Недим Генджев.

Малеков и Дъбов са съседи в рудоземското с. Борски дол. Спорът се води и от двете страни за това кой мюфтия е легитимният и кой не е. И двете страни се обвиняват в това, че не са легитимни, обясниха от прокуратурата тогава.

Вчера в рудоземската джамия се събраха над 60 имами от района, които написаха декларация в защита на атакуваните от МВР и ДАНС духовници. Според нея акцията е опит да се дискредитират мюсюлманските духовници и да се сплашва мюсюлманското население.

Подгизнали, с чадъри, дъждобрани или само с качулки, над 1000 селяни от гоцеделчевското с. Лъжница прекараха 12 часа под проливния дъжд на улицата пред къщата на имама Мохамед Камбер.

Домът му бе обискиран по подозрения, че притежава литература на арабски, която проповядва радикален ислям и е свързан с “Уакъф ал Ислями”. 4-ма агенти на ДАНС и двама полицаи стояха блокирани над 6 часа в дома му, защото хората барикадираха улицата и отказаха да ги пуснат да си тръгнат с конфискуваната литература.

“Цял ден се опитваме да научим името на тази терористична организация и все не успяваме да го произнесем. Откъде го измислиха? Тази акция е провокация срещу мирното население в селото. Тук си изповядваме един ислям, който го има в Корана”, разпален коментира Хасан, приятел на имама Камбер.

Той е завършил строителния техникум в Благоевград, след това е бил 1 г. студент в ЮЗУ, но неочаквано му се отваря сгодна оферта да учи за имам в Медина, Саудитска Арабия. В университета там прекарал 8 г., като първите 2 изучавал езика.

Стотици коментираха акцията до късно през нощта и мъжете едва успяха да приберат по къщите си съпругите, които бяха сред най-запалените. “Айде, по къщите бързо. Вижте кое време стана”, изкомандваха мъжете и забрадените жени се разотидоха.

Общинският съвет в Гоце Делчев късно онази вечер излезе с декларация в защита на имама.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Стартира кампанията „Научи ме да умея“ във Велико Търново

По време на Европейската седмица на професионалните умения във Велико Търново се проведе първото от серията събития на националната кампанията на Сдружение „Образование България 2030“ - „Научи ме да

Бургас си върна храма, море от награди на Никулден (снимки)

След 4 и половина години пауза празничната литургия в деня на Св. Николай Чудотворец отново се състоя в катедралния храм на Бургас "Св.св. Кирил и Методий".

Баба крие пачки в хладилник от "опасни" бежанци

Находчиви телефонни измамници вкараха в схемата и "опасни" бежанци, става ясно от последната измама, регистрирана в Бургас. 69-годишна бургазлийка от жк.

Национално ученическо състезание по банкиране постави рекорд по участници в Стопанска академия

230 ученици от 29 училища в страната се включиха в 4-то национално ученическо състезание по банкиране в Стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов. Рекордният брой участници в надпреварата,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Осветиха ремонтираната зала на Спортен клуб „Диана – МВР Монтана”

С водосвет за здраве и успехи отец Николай и отец Емил от храма „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Монтана откриха залата на Спортен клуб „Диана – МВР Монтана”.

Осветиха ремонтираната зала на Спортен клуб „Диана – МВР Монтана”

С водосвет за здраве и успехи отец Николай и отец Емил от храма „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Монтана откриха залата на Спортен клуб „Диана – МВР Монтана”.

Раздадоха 200 паници рибена чорба в Монтана

“Доброто е във всеки от нас само трябва да бъде събудено.” С тази мисъл Ели Лозанова от сдружение “Български Северозапад” сготви рибена чорба за 200 души – курбан на Никулден.

Разиграха томбола пред коледната елха в "Северен"

С тържествена церемония кметът на район „Северен” Ральо Ралев и екипът му посрещнаха десетките пловдивчани, които присъстваха на запалването на светлините на коледната елха.

Даряват с маркови дънки 16 деца на загинали пловдивски полицаи

С маркови дънки здравният мениджър д-р Невен Енчев ще зарадва 16-те деца на загинали полицаи по време на благотворителната вечер „С обич за децата, в памет на бащите герои”.

Над 170 000 кръвопреливания се правят у нас всяка година

Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост "В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам.

Шестте световни градове, които предлагат най-добрата улична храна

Най-добрият начин да се потопим в атмосферата на даден град е чрез неговите кулинарни предложения, които можем да срещнем по улиците на града, пишат от Business Insider.

Катедрата по педиатрия в Пловдив чества 70 г. с празник на дарителите

Празник на дарителите и тържествено отбелязване на 70-годишнината от основаването на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет - Пловдив,

Замърсеният въздух убива чрез рак, сърдечни болести и инсулт

Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн.

Здравното министерство готви обществена поръчка за електронен раков регистър

В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Здравната каса дава по 5 минути безплатни консултации по телефона

Личният лекар не може да откаже профилактичен преглед - по един за годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава консултации на безплатния си телефон 0800-14-800,

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изправят на съд мъж и жена, укрили близо 450 000 лв. ДДС

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“

Видео игри в офиса? Защо не

Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка,

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за