Пускайте брадите, стрижете мустаците

https://www.24chasa.bg/Article/635214 Пускайте брадите, стрижете мустаците Пускайте брадите, стрижете мустаците www.24chasa.bg
ОСАМА БЕН ЛАДЕН

“Пратеникът Мохамед е носел брада и казвал: “Пускайте бради и стрижете мустаците си!” Затова брадата е изключително важен атрибут за мюсюлманите”, обяснява районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Косми от брадата на пророка имало в доста джамии и мюсюлманите се кланяли над тях.

Според Дъбов едно от изискванията на исляма е вярващият да носи брада. Нямало значение дължината и формата й.

“За разлика от християнството и юдаизма, където само проповедниците трябва да имат бради, в мюсюлманството се засягат и редовите вярващи. Всеки си спазва канона”, обясни мюфтията. Имамите не ходели на бръснар, защото не били суетни, всеки сам си оформял брадата по собствените си виждания.

ШАМИЛ БАСАЕВ

“По брадите ще ни разпознаете.” Такава пък е мантрата на съвременните ислямисти или поне на техните духовни и военни лидери, които действително могат да бъдат идентифицирани с гъстата растителност върху долната част на главите им.

АНУАР АЛ АУЛАКИ

Самите теобаче не са в състояние да посочат какво символизира брадата, която те носят с очевидна гордост.

Домът на имама на Сърница Саид Мутлу бе обискиран при акцията на ДАНС в сряда. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Всъщност ясни правила каква брада трябва да носят мюсюлманите и какво означават дължините им няма. Предписание и обяснение за това в Корана отсъства, а вярващите разбират какво смята Мохамед по този въпрос чрез хадитите - устни разпоредби, приписвани на Пророка и записани след смъртта му.

Саид Мутлу

Според един хадит в сборник, съставен от видния ислямски учен от IX в. Мухамад аб Бухари, Мохамед е съветвал последователите си да подрязват мустаците си, но да оставят брадите си да растат на воля. Смята се, че самият пророк е имал брада, но доказателства отново липсват, тъй като традицията забранява Мохамед да бъде изобразяван по какъвто и да било начин.

Халил Сали, имам от Сърница

Ислямските учени и до днес остават разделени по въпроса. Според едни дългата брада е задължителна за всички мюсюлмани, според други носенето й не фигурира сред задълженията на правоверните и е само препоръчително.

ПРОКУРОР НЕДЯЛКА ПОПОВА

Първите се опират на ранните тълкуватели на Корана и хадитите, според които брадата е важен атрибут за мюсюлманите. Чрез него те се дистанцират и разграничават от своите врагове - първоначално от политеистите, а после и от останалите друговерци най-вече християни и юдеи. Вторите са на мнение, че липсата на ясни разпоредби в свещените текстове дава възможност за вариации, както при дължината, така и при формата на брадата.

Неджми Дъбов, районен мюфтия на Смолян

Сунитите предпочитат да пускат брадите си по-дълги, шиитите - да ги подрязват и оформят. Едните се водят по хадитската традиция, другите - по ранните имами.

Над 12 часа под дъжда престояха жители на Лъжница задари акцията на ДАНС в селото им. СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА

Последователите на крайния ислям пък изискват всички мюсюлмани да носят дълги бради. Най-радикални втова отношение бяха талибаните, управлявали Афганистан до 2001 г., и сомалийските ислямисти, които през юни разпоредиха на всички в страната да си пуснат дълги бради. Нещо повече, едните налагаха, а другите обещаха да налагат сурови наказания за неспазване на това изискване.

Вярващи мюсюлмани от гоцеделчевското с. Люжница СНИМКИ: “24 ЧАСА”

На обратния полюс са страни с повече или по-малко светски режим като Турция, Йордания и Египет. Там могат да се срещнат не само редови мюсюлмани, а дори и ислямски учени, които са гладко обръснати.

А иначе традиционното издължаване на ислямската брада се получава след години поглаждане по време на дълъг размисъл и е типично за хората на перото и ума, а не за действени личности като например чеченския ислямист Шамил Басаев.

Акцията срещу ходжите забавена, защото ДАНС чистили отпуски

Имам от Сърница е ръководител за България на незаконнатаорганизация, проповядваща радикален ислямизъм - “Уакъф ал Ислями”.

Привърженици на Неджми Дъбов се събраха в сряда пред дома му. СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Операцията по неутрализиране на организацията бе проведена в сряда на територията на Пазарджишка, Благоевградска и Пловдивска област.

Имамът на Лъжница Мохамед Камбер

“Приемете, че аз съм определила кога да бъде проведена операцията още през септември. Тогава координирах нещата с колегите от другите области и единодушно взехме решение. Мога да ви кажа, че отлагахме провеждането на акцията няколко месеца по различни причини - дипломатически проблеми от Саудитска Арабия, скандал с възстановяването на Недим Генджев, Рамазан Байрама, ползването на отпуски от колеги.

Отлагахме, за да не бъдем обвинени в каквото и да било, а именно това се случи. В провеждането на операцията няма политически или други мотиви. Тя е подготвена и реализирана под ръководството на прокуратурата. Ние не сме притурка на ДАНС или МВР, просто си вършим съвестно работата по защита на националната сигурност”, заяви вчера наблюдаващият делото прокурор от окръжната прокуратура в Пазарджик Недялка Попова.

Досъдебното производство за разследване дейността на незаконната фондация е било образувано от нея на 4 юни 2009 г., когато след сигнал започва същинската работа. С първите събрани данни става ясно, че се касае за структура, която изповядва и иска да наложи опасната ислямска идеология салафизъм на мястото на традиционния ислям у нас.

Салафистите са идеологическо крило на “Ал Кайда”, което се занимава с промиването на мозъци, за отричане на светската държава, омраза към другите религии и световно господство на исляма.

Българската клетка на организацията е била учредена в 4-звезден хотел в Истанбул през 2008 г., а наш имам е бил избран за ръководител, разкрили свидетели пред обвинението.

Финансирането идва от Рияд, столицата на Саудитска Арабия, през Истанбул и се осъществява чрез парични преводи по “Уестърн юнион”.

Салафизмът категорично забранявал работата с банки, било голям грях. Според структурата на организацията под ръководителя у нас стоеяи най-близките му хора, които са лектори на нелегалните сбирки. Под негов надзор и помощ и на база програмата на организацията те подготвяли своите лекции и проповеди.

Прокурор Попова изрази увереност, че сред иззетите над 30 чувала с ислямска литература при операцията проведена в сряда в Сърница и махала Кандова, се намира и въпросната програма. Свидетели разкрили, че тя е на арабски и е оформена като печатно издание.

Сред лекторите има мъже и жени. Мъжете получавали месечно възнаграждение за работата си от 300 евро, а жените - по 200.

Третото ниво на организацията били т.нар. организатори, които получавали същото възнаграждение. Тяхната задача е да наемат квартири, където да бъдат провеждани сбирките и проповедите, да набират последователи и слушатели, момчета и момичета, за лекциите, както и да следят за изявите и поведението им. Установени са наети за целите на структурата квартири в София, Пловдив и Благоевград. В тях били провеждани лекции и проповеди за налагане на салафизма, които са били отделни за момчета и момичета.

Структурата включва и настойници на обучаваните, които са ги препоръчали и гарантирали за тях, следят развитието и работата им.

Прокурор Попова обясни, че различните нива имат конкретни наименования на арабски, които показват мястото на всеки в организацията и задълженията му.

При обиските в района над Велинград екипите са открили и 17 хил. лв., 4 хил. евро и арабска валута, които вероятно са били приготвени за разплащане.

Отчитането на изразходваните финансовите средства, както и проведените мероприятия и лекции, е правил ежемесечно имамът. Това е ставало по електронен път на специални формуляри, които изпращал в Рияд.

Дейността на българската структура се е простирала предимно сред българомохамеданите, турците и ромите, изповядващи ислямската религия. Най-много приобщени към радикалното течение имало в Гоце Делчев и околните села, където хората били по-ниско образовани и лесно се поддавали на влияние.

Във Велинград под прикритието на лекции за традиционния ислям в духовно училище към местното мюфтийство лекторите преподавали салафизъм.

Според свидетели ръководството на българската клетка си е поставило за цел проникването в Северна България, което до момента на практика не било осъществено. “Полицаите пристигнаха в дома ми и заявиха, че действат по сигнал. Не участвам в никакви незаконни организации. Срещу мен няма повдигнати обвинения. Някой има интерес умишлено да насажда напрежение.”

Това заяви имамът от Сърница Саид Мутлу. Той не изключи възможността операцията в Сърница, обиските на дома и колата му да са провокирани от Недим Генджев, който го мразел още от времето на обучението му в Саудитска Арабия.

Мутлу обясни, че е учил 7 г. във Висш ислямски институт в Медина. Той бе и директор на закритото преди години в Сърница училище за ислямски духовници, което обучаваше младежи от цялата страна. Мутлу разказа, че служителите на ДАНС и БОП са иззели от дома му ислямска литературата и компютър. В опразнената от разследващите библиотека е съхранявал учебниците и помагалата, от които е учил в Саудитска Арабия, които впоследствие си донесъл у дома. Твърди, че те са били декларирани на българската митница, описани и проверени.

Към момента все още няма да бъдат повдиганиобвинения по досъдебното производство, докато не бъдат основно проверени и анализирани всички иззети при претърсванията документи, компютри и материали. Това вероятно ще отнеме няколко месеца, но няма да бързаме, за да може точно и ясно да конкретизираме обвиненията, заяви прокурор Попова.

ЛЮБО ИЛКОВ

20 хил. лв. - за заплати на имами или за бунт?

“При акцията на МВР и ДАНС срещу заподозрени за връзка с нерегистрирания клон на ислямистката организация “Уакъф ал Ислями” са иззети и пари”, каза зам. окръжният прокурор в Смолян Недко Симов.

На едно от претърсваните места сумата е значителна. Заподозрените ще бъдат проверявани за нерегламентирано финансиране на дейността си, както и за произхода на средствата.

Проверяват досегашния районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, който пък нашумя това лято с акция мюсюлманките да се снимат забулени за лична карта.

“Вкъщи намериха 20 хил. лв. Това са парите за заплати на имамите, не са нито мои, нито пък с тях се финансира нещо нередно”, заяви Дъбов.

През септември районната прокуратура в Смолян започна проверка срещу Дъбов. Тя е образувана, след като прокуратурата е сезирана от Рамадан Малеков, който е определен за районен мюфтия на Смолян от Висшия мюсюлмански съвет на Недим Генджев.

Малеков и Дъбов са съседи в рудоземското с. Борски дол. Спорът се води и от двете страни за това кой мюфтия е легитимният и кой не е. И двете страни се обвиняват в това, че не са легитимни, обясниха от прокуратурата тогава.

Вчера в рудоземската джамия се събраха над 60 имами от района, които написаха декларация в защита на атакуваните от МВР и ДАНС духовници. Според нея акцията е опит да се дискредитират мюсюлманските духовници и да се сплашва мюсюлманското население.

Подгизнали, с чадъри, дъждобрани или само с качулки, над 1000 селяни от гоцеделчевското с. Лъжница прекараха 12 часа под проливния дъжд на улицата пред къщата на имама Мохамед Камбер.

Домът му бе обискиран по подозрения, че притежава литература на арабски, която проповядва радикален ислям и е свързан с “Уакъф ал Ислями”. 4-ма агенти на ДАНС и двама полицаи стояха блокирани над 6 часа в дома му, защото хората барикадираха улицата и отказаха да ги пуснат да си тръгнат с конфискуваната литература.

“Цял ден се опитваме да научим името на тази терористична организация и все не успяваме да го произнесем. Откъде го измислиха? Тази акция е провокация срещу мирното население в селото. Тук си изповядваме един ислям, който го има в Корана”, разпален коментира Хасан, приятел на имама Камбер.

Той е завършил строителния техникум в Благоевград, след това е бил 1 г. студент в ЮЗУ, но неочаквано му се отваря сгодна оферта да учи за имам в Медина, Саудитска Арабия. В университета там прекарал 8 г., като първите 2 изучавал езика.

Стотици коментираха акцията до късно през нощта и мъжете едва успяха да приберат по къщите си съпругите, които бяха сред най-запалените. “Айде, по къщите бързо. Вижте кое време стана”, изкомандваха мъжете и забрадените жени се разотидоха.

Общинският съвет в Гоце Делчев късно онази вечер излезе с декларация в защита на имама.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Катастрофа с тирове и бус край Видин (Видео)

Катастрофа с няколко тира и бус затрудни движението на околовръстния път край Видин, съобщи зрител на NOVA.  Инцидентът е станал в посока "Дунав мост 2", съобщава Ивайло.

Студът разцепи паметника на Ботев във Враца

Един от най-въздействащите паметници на Христо Ботев, който се извисява на централния площад във Враца, се руши. Най-вероятната причина за това са снеговете и студът в

24 блока в Пловдив готови за саниране, но ако има пари

Пловдивската община е на път да сключи договори за саниране на 24 блока, за които вече има избрани изпълнители. За останалите 27 панелни сгради не бяха класирани фирми и по всяка вероятност ще се

Какво следва, ако Иван Тотев окончателно бъде отстранен на 24-и

 Общинските съветници избират между шестимата заместници на градоначалника и.д. кмет на Пловдив Празен остана кабинетът на пловдивския кмет Иван Тотев, ден след като окръжният съд го отстрани.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Чоков и групата му вече с обвинителен акт, отиват на съд

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ценко Чоков и седмината участници в ръководената от него организирана престъпна група.

Майката на премръзналото дете няма обяснение за случилото се (Видео)

Петгодишно дете с опасност за ампутация на пръстите на краката заради измръзване. Момчето е прието във Великотърновската болница по сигнал на приемният му родител, при когото живее от година,

Обстановката по пътищата в Хасково се усложнява

Обстановката по пътищата в региона се усложнява, съобщиха на областния управител на Хасково Станислав Дечев от ОПУ-Хасково, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

87-годишна изчезва от странджанско село, издирват я 20 дни

Полицията издирва старица от село Голямо Буково, която е напуснала дома си на 29 декември и оттогава е в неизвестност. 87-годишната Георгина Петрова Куюмджиева е била облечена в шуба,

Кола се заби в ТИР при Прохода на Републиката (видео)

Кола се заби в ТИР при Прохода на Републиката. Инцидентът стана около 16 часа, съобщава Нова тв. Няма жертви и пострадали, нанесени са само материални щети.

Болестта на пушачите става трета по смъртност

До 2025 г. болестта на пушачите - хронична обструктивна белодробна болест, ще заеме трето място в световен мащаб по смъртност след инфарктите и инсултите - ХОББ. 480 хил.

Какво е острият гастродуоденит

"От известно време съпругът ми се оплаква от болки в стомаха, има позиви за повръщане и често се уригва. Наша близка сподели, че може да става дума за остро заболяване на стомаха и

6 хранителни навика, които поддържат японките слаби

Японките се считат за едни от най-красивите и елегантни жени в цял свят, пише Bright Side. Те винаги изглеждат поне с 10 години по-млади и живеят по-дълго.

Вече раздвижват Зума, подобрява се бързо

Бонев праща поздрави по съпругата си на футболистите от Локо /Пд/ Състоянието на Христо Бонев- Зума е стабилно, вече са започнали процедури по раздвижването му. Това обявиха от УМБАЛ "Св.

Сокът от череши помага срещу безсъние

Ако имате проблеми със съня, е време да се откажете от чашката за лека нощ и приспивателните, и да ги замените със сок от череши, пише в. "Мирър". Два отделни научни екипа доказаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Фалитът на КТБ проехтя и в пловдивския зоопарк, заради който съдът отстрани кмета

Бурята около срутването на КТБ - банката на Цветан Василев, проехтя, макар и с 2-годишно закъснение и в пловдивския зоопарк, заради чието изграждане кметът Иван Тотев е отстранен.

Световните тенденции в машиностроенето (целият текст)

За да подобрят производителността си, индустриите трябваше да инвестират в ново оборудване и технологии в периода от 2001-а до 2008-а година. Когато обаче пазарите неочаквано се сринаха,

Българско кисело мляко оглави класация за млечни продукти в САЩ

Сред 30 млечни продукти, бе отличено българско кисело мляко за най-добър продукт, според класация на Dairy Foods. То е органично, без глутен и наличие на ГМО.

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето. Студиа вече почти не се търсят. Над 40 на сто от купувачите в Созопол са българи,

УниКредит прекратява спонсорството на УЕФА Шампионска лига

УниКредит вече няма да е спонсор на УЕФА Шампионска лига. Това е решил в първия ден от всъпването си в длъжност Жан Пиер Мустие, главен изпълнителен директор на УниКредит.

Гърция с най-скъп бензин в ЕС след Италия и Холандия

Гърция е след Италия и Холандия с най-скъп бензин в ЕС. Това стана, след като от началото на годината Атина обложи горивата със специален данък върху потреблението, съобщава изданието Нюз.