Клетки от мазнини ремонтират органи

https://www.24chasa.bg/Article/635282 www.24chasa.bg

Нова програма за използване на стволови клетки предстои да заработи в България. Тя ще даде възможност клетки от мастната тъкан на възрастни да се използват за възстановяване на стави, хрущяли, кръвоносни съдове и мускули, дори нервна тъкан и клетки, които произвеждат инсулин.

Програмата ще бъде представена днес на конгреса по акушерство и гинекология в Пловдив от проф. д-р Колин Макгикън и д-р Николас Форес от университета в Лион.

Според тях клетки от пораснал човек, а не само от пъпната връв на новородено, могат да се прилагат в регенеративната медицина. Така ще могат да се лекуват травми, изгаряния и някои хронични заболявания като диабет. Съхранавянето на мастни клетки дава възможност да се подсигурят за бъдещето и хора, които са пропуснали да запазят стволови клетки от пъпна връв.

Смисълът от съхраняването е да не се чака човек да се разболее, а мастните клетки да се вземат, докато организмът му е колкото се може по-млад и здрав. Това е от голямо значение за успешното им лечебно приложение.