Осигуровките скачат с до 2%

https://www.24chasa.bg/Article/636013 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Симеон Дянков обеща минимално вдигане на осигуровките. СНИМКА: РУМИ ТОНЕВА

"Bъзможно е вноската за пенсия да се вдигне с до 2%. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов след срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан. ”Като се има предвид, че ние ги свалихме с 2%, всъщност няма в нашия мандат да има покачване”, добави Борисов. Той обеща парите от 8% здравни вноски да отиват само за здраве.

Вдигането на вноската за пенсия ще бъде под 3%, най-вероятно 1,5- 2%”, потвърди по-късно в парламентарните кулоари и финансовият министър Симеон Дянков. ”От три дни работим много. И с премиера вчера работихме два часа. И преди това с моите експерти, за да направим така, че с най-малката възможна ставка да се увеличат осигуровките”, обясни Дянков. Той смята, че от вдигане на вноската губели и работници, и работодатели.

“Както каза премиерът, всички пари за здраве ще отиват в здравеопазването. Тези пари досега са използвани за поддържане на фискалния резерв. Тъй като вече касата ще използва всичките 8%, бе решено натрупаните пари да станат част от фискалния резерв.” Така Дянков коментира публикации в пресата, според които касата щяла да остане без резерва си в БНБ.

”Схемата, която финансовото министерство обсъжда, предвижда дефицитът в социалното осигуряване да се финансира с пари от републиканския бюджет вместо с повишение на осигурителните вноски. За да не се вдигне дефицитът, бюджетът ще прехвърли част от разходите си за здравеопазване - субсидии за общините, Военна болница, МВР болница към касата”, обясни Дянков.

Той сподели, че имал с работодателите неформална среща, за да ги върне в тристранния съвет. Нова среща с тях ще има в понеделник. ”За мен е много важен тристранният диалог, всяко двустранно споразумение не дава добър резултат”, обясни причините вицепремиерът.

”Финансовите министри по време на криза са виновни за всичко. Задачата им е да извадят държавата от кризата и резултатите от третото тримесечие показват, че вървим добре.” Така Дянков коментира исканията за оставка от страна на синдикатите. На въпрос дали има 650 млн. лв. неразплатен ДДС към фирмите, бе категоричен: “Това не е вярно. На най-ниското ниво от 6 години насам сме - около 215 милиона." (24часа).

 

96% от бизнеса против вдигането

95,5 % от ръководителите на фирми не подкрепят вдигането на осигурителните вноски, сочи обявена вчера от БТПП анкета сред 4000 нейни членове. Според 62 на сто от тях ефектът от скока ще е преминаване на много компании в сивата икономика. За 44% това ще доведе до намаляване на заплатите.

Най-добрите мерки според бизнеса за повишаване на приходите в бюджета са съкращаване на администрацията (това са посочили 76% от анкетираните) и засилване на качеството на работа на контролните органи (59%).

Шефът на палатата Цветан Симеонов обяви, че работодателите ще се върнат в тристранката само ако преговорите за пенсионните вноски започнат отначало. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана