Д-р Константинов пълнел с епруветки джобове на приятели

https://www.24chasa.bg/Article/636479 www.24chasa.bg
Здравният министър в деня, в който бе представен в парламента. СНИМКА: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА

Като диско водещ и шегаджия помнят здравния министър д-р Стефан Константинов съучениците му от кюстендилската гимназия "Неофит Рилски". 32-мата от "Б" клас, завършили през 1983-а, и досега се събират на всеки 5 г. Сред тях има лекари, адвокати, банкери, митничари. Най-много обаче са колегите на д-р Константинов в бели престилки.

“И бълдъзата на Пламен Орешарски ни е съученичка. Искаме да му напомним непременно да се срещне с нея, за да обменят малко опит по отношение на финансите", шегуват се приятелите му.

Стефан Константинов бил сред най-добрите в класа. "Но наистина отличен ученик, а не зубрач", разказва джипито д-р Александър Соколов от Кюстендил. Иначе гинекологът е най-малкият в паралелката. В 7-и клас държал приравнителни изпити и с лекота преминал направо в девети. "Взе две учебни години за една и така завърши заедно с нас, родените през 1965-а, а не с връстниците си", допълва д-р Соколов.

Д-р Стефан Константинов на военно обучение с класа си. Той е третият от ляво на дясно от клекналите (в кръгчето). 
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Д-р Стефан Константинов на военно обучение с класа си. Той е третият от ляво на дясно от клекналите (в кръгчето). СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

"Познаваме се от деца. Той е перфектен и като приятел, и като човек. Винаги е усмихнат и когато го срещна на улицата, няма начин да не ми се подобри настроението", разказва друг съученик на министъра - Румен Котев, шеф на клона на Юнион банк в Кюстендил.

Снимка за спомен от последното събиране на съучениците на д-р Константинов в ресторант “Чешмето” през 2008 г. в Кюстендил
Снимка за спомен от последното събиране на съучениците на д-р Константинов в ресторант “Чешмето” през 2008 г. в Кюстендил

"Не е правел бели, но за всяка малка щуротия идеите идваха от него. Часовете по френски ни бяха любимите, защото се скъсвахме от шегички", спомня си Румен Котев. По-късно, когато практикувал в Тунис, сегашният министър овладял френския до съвършенство.

Д-р Александър Соколов разказва за ученическите си години заедно с д-р Константинов.
Д-р Александър Соколов разказва за ученическите си години заедно с д-р Константинов.

Закачката, станала патент на Стефан Константинов по времена уроците по химия, пък била да пълни джобовете на съучениците с епруветки, спомнят си сега приятелите му.

Снимката, която д-р Стефан Константинов е предпочел да сложи във “Фейсбук”.
Снимката, която д-р Стефан Константинов е предпочел да сложи във “Фейсбук”.

Бъдещият лекар често се изявявал като дисководещ. "Тогава се събирахме пред Младежкия дом в Кюстендил, а Стефан ни посвещаваше в дебрите на музиката", разказва Румен Котев.

Пред училището - с майка си, която го е прегърнала, със свой приятел и неговата майка.
Пред училището - с майка си, която го е прегърнала, със свой приятел и неговата майка.

"Не сме правили зулуми, но умеехме да се веселим и ни беше приятно да сме всички заедно. Събирахме се на рождени дни по домовете. Преди толкова години времената бяха различни. Всяка сутрин на входа на училището стояха двама учители и връщаха, ако си без униформа или несресан", разказва д-р Соколов.

Иначе още като ученик сегашният министър нямал никакви колебания за професията си. Баща му - д-р Константин Константинов, също бил известен акушер-гинеколог, а майка му д-р Здравка Кертикова работела като пулмолог. "И жена си взе от съсловието. Кристина е рентгенов лаборант в кюстендилската болница", отбелязват колеги.

Родителите на Стефан Константинов имали първата западна кола в града. "Беше "Опел", излъскан отвсякъде. Баща му гледаше колата като писано яйце. Сега Стефан също много се грижи за семейната "Тойота", отбелязва Котев.

"Държавата може и да спечели, но градът ни загуби. Още от училище съм знаела, че винаги мога да разчитам на него. Сега ще трябва да насочвам пациентките си към друг АГ специалист", отбелязва джипи - съученичка на министъра. Не иска да й пишем името, за да не излезе, че му се натяга. Но пък държи да разкаже за жената, която нарекла детето си на д-р Константинов.

"Беше много тежък случай - 28-годишна с тумор. В такива моменти обикновено се изважда матката. Но аз я изпратих при него, понеже е много точен диагностик. Направи й операция, спаси й живота и тя по-късно роди момченце. Кръсти го Стефан, на него."

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на