Вноската за пенсия май скача с 2%

https://www.24chasa.bg/Article/637621 www.24chasa.bg
Финансовият министър Симеон Дянков с говорителя си Бетина Жотева влизат за неформалната среща със синдикати и работодатели в социалното министерство. Тя продължи 2 ч, но нямаше конкретни резултати. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Вноската за втора пенсия най-вероятно ще се увеличи с 2%. Около тази цифра се е водил дебатът между финансовия министър Симеон Дянков, колегата му Тотю Младенов и представители на синдикати и работодатели.

Вчера те имаха неформална тристранна среща в Министерството на труда и социалната политика. За утре следобед е насрочена среща в същия формат, на която ще продължи обсъждането. Очаква се в средата или в края на седмицата да има и официална среща между страните.

"2% увеличение предлагат и синдикатите, и работодателите, сега въпросът е да излязат сметките", обобщи след срещата Дянков. Той допълни, че изчисленията на ведомството му ще са ясни днес.

Д-р Генев заедно с други директори на болници ще пита касата как изчислява делегираните бюджети.
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Д-р Генев заедно с други директори на болници ще пита касата как изчислява делегираните бюджети. СНИМКА: “24 ЧАСА”

За 3% скок на осигуровките не сме съгласни, а за 2% не можем да говорим без изпълнението на други условия, които сме поставили, обясни Божидар Данев, шеф на Българската стопанска камара (БСК). Едно от тези условия било тежестта и негативите на реформата, включително увеличението на вноската, да се разпредели равномерно между всички групи - работодатели, работници и служители на МВР, министерствата на отбраната и на правосъдието.

"За осигуровките на полицаите, военните и съдиите трябва да има пари от бюджета, с които да се гарантира пенсията им, а не да са за сметка на работещите и служителите", смята Данев.

Предложението на БСК е разходите за осигуровки на служителите на трите ведомства да се прехвърлят в техния бюджет.

Вчера това не било обсъждано, но според Дянков от 2011 г. ще стане явно. "Няма да има скрити трансфери и ще се изсветли колко плаща за осигуровки всяко министерство, както искат някои работодатели", допълни финансист номер 1.

По думите му въпросът със стажа за пенсия бил коментиран, но нямало решение. Присъствали на срещата съобщиха, че една от идеите била той да започне да расте плавно от 2015 г.

"Стигнахме предела на възможностите ни, няма да отстъпим от исканията си категорийните работници да имат сигурност, че условията им за пенсиониране няма да се влошават, че ще имат гарантирани пенсии, както досега", категоричен бе Пламен Димитров, зам.-шеф на КНСБ.

Нямало да има отстъпка и по това пенсионната система и всичките й фондове - за майчинство, безработица и т.н., да бъдат балансирани възможно най-скоро независимо колко пари ще са нужни и каква ще е вноската.

"Това не е политически пазарлък, а стабилност на системата, за да получаваме обезщетенията си, като се разболеем или пенсионираме", допълни Димитров.

Той припомни, че миньорите са в стачна готовност всеки момент, ако няма решение до утре. Имало опасност също КНСБ да преразгледа участието си в преговорите.

СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

Пациенти са против 1,5 млрд. от касата да се влеят във фиска

Националният съвет на лекарския съюз, който прие споразумението с правителството миналата седмица, не е давал съгласие за прехвърляне на резерва от касата към фискалния резерв. Това заяви д-р Динчо Генев, шеф на Асоциацията на лекарите от болничната помощ. В края на 2010 г. сумата ще е поне 1,5 млрд. лв.

Подобен текст се появи в окончателния вариант на споразумението.

Прехвърлянето на събираните в продължение на 10 г. от създаването на НЗОК пари е национализиране на средствата за здравеопазване според Генев. По думите на шефа на джипитата д-р Любомир Киров така ще се покрие какво се е случвало до момента с бюджета на касата. Столичната колегия на БЛС не е отменила протестното си събрание, насрочено за днес. На него ще се обсъжда кой и как е приел скандалната точка 5 от споразумението.

Срещу вземането на пари от касата скочиха и пациентски организации. “Средствата ще са загубени за здравеопазването. Събирани са от вноски, но с тях ще се плаща за други дейности”, каза Владимир Томов, председател на конфедерация “Защита на здравето”. Той поискал среща с ръководството на БЛС. “Няма да допуснем да се случи национализиране на нашите пари”, добави Томов. От БЛС обръщат внимание, че все пак за 2011 г. са договорени близо 600 млн. лв. повече пари за здравеопазване.

Директори на болници днес са на среща в НЗОК. Касата започвала да се отмята от обещанията да плати всички отчетени дейности. Искаме да видим каква е методиката, с която на едни болници са орязани 40% от парите, а от други не е взето почти нищо, каза д-р Генев.

ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

И БСП плаши с протест при вдигане на стажа

Ако ГЕРБ увеличи стажа и възрастта за пенсия, БСП да организира национален политически протест. Това да бъде записано в позицията за пенсионната реформа, поиска депутатът Петър Димитров. Документът бе обсъден и приет от червения пленум вчера. Вноската за пенсия трябва да се увеличи с 2% и да достигне до нивото от 2009 г. Докладът бе внесен, преди да знаем, че част от нашите искания ще станат предложения на правителството, изтъкна шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев. Той разкритикува ГЕРБ, че идеите му за осигуровките “варират както курсовете на фондовата борса”.(24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана