Министърът на веселбата другар на Фуат Гювен

https://www.24chasa.bg/Article/640095 www.24chasa.bg
Министърът на веселбата Павлин Паришев е съсед със Стефан Марашев, шеф на митница Свиленград. СНИМКИ: АВТОРЪТ И “ГУГЪЛ ЪРТ”

“Няма вече министерство на веселбата. Уволних зам.-министрите, секретарките и шефотделите. Останах само аз. Обаче съм министър без портфейл. Няма ги сърничките и еленчето, всички са освободени.”

Така в типичния си шеговит стил собственикът на вила в Ставри Димитрово Павлин Паришев описа днешното си ежедневие.

“Навремето кръстих имота министерство на веселбата, когато и годините бяха по-весели”, уточни той вече по-сериозно пред “24 часа”.

Министърът на веселбата другар на Фуат Гювен

Наричаният от приятели Парко е един от най-богатите хора на Свиленград. В същото време може би и един от най-големите зевзеци. Допреди 5-6 г. той беше зам.-шеф на служба “Пътни такси и разрешителни” на ГКПП Капитан Андреево.

На снимката е вилата на пловдивския бизнесмен Румен Анастасов. Тя е над чашата на язовира.
На снимката е вилата на пловдивския бизнесмен Румен Анастасов. Тя е над чашата на язовира.

Неговият баща - Коста, е дясната ръка на турския мулти-милионер Фуат Гювен.

Министърът на веселбата другар на Фуат Гювен

Той управлява голяма част от активите му у нас - допреди няколко години безмитни магазини и бензиностанция, която се намираше в граничната зона и продаваше най-евтиния дизел между Лондон и Калкута. Негова е Dbank, завод “Елкабел”, десетки вецове. След напускането на службата Паришев-младши се впусна устремно в частния бизнес: изгради верига бензиностанции, транспортна фирма, а сега държи и четиризвездния хотел “Романтика” в Свиленград. Той е горд притежател на мотор “Харлей-Дейвидсън” и редовно е на сбирки на фенове.

Министърът на веселбата другар на Фуат Гювен

Местни вестници го определят като един от спонсорите на ГЕРБ и близък до новата власт. През 2006 г. той посрещнал в Хасково бъдещия премиер Бойко Борисов.

Министърът на веселбата другар на Фуат Гювен

Ексцентричният бизнесмен получава и ексцентрични подаръци. За миналата Нова година негови приятели незнайно откъде се сдобиха и му подариха едногодишна лъвица, която отначало забавляваше минувачи и малчугани в затворено игрище до хотела му. Парко и брат му Николай преди време извадиха и друг абсолютен хит - построиха параклис в двора на имението. Кръстиха го “Св. Павел и св. Николай” - на собствените си имена, с което се самоканонизираха.

Иван Петров, депутат от ГЕРБ, бивш шеф на РДВР
Иван Петров, депутат от ГЕРБ, бивш шеф на РДВР

Никой не знае в чии правомощия е земята, върху част от която е построено митничарското село Ставри Димитрово на левия бряг на яз. “Ивайловград”.

Това стана ясно вчера. Дотогава се твърдеше, че земята в чашата на водоема се стопанисва от НЕК.

“Нямаме нито педя земя там. В наши ръце са единствено съоръжения като язовирни стени и водни централи”, съобщиха от пресцентъра на електрическата компания.

“Нашите служители при обиколките си са длъжни да гледат дали няма постройки в заливната зона. За конкретното място последно такива са констатирани през 2007 г., а на 16 април същата година е изпратена преписка до ДНСК. С нея алармираме, че под критичната кота - 130,75, има недвижими имоти”, уточниха още от НЕК.

“И ние продължаваме да изясняваме кой трябва да стопанисва тази сервитутна зона”, каза областният на Хасково Румен Данев, който вчера бе на проверка на място с инспектори от РДНСК, служители на община Любимец и полицаи. С негова заповед по обяд вчера бе сформирана и междуведомствена група за ситуацията.

Възможно ли е да се окаже, че институциите не могат да се разберат кой е компетентният орган и вилите да продължат спокойно да си съществуват.

Ставри Димитрово помни много по-големи абсурди от този. Например: строителен министър напуска дискретно пищен купон във вила на брега на язовира през задния вход, за да може към софрата да се присъедини ресорният му вицепремиер.

Тази история граничи с легенда, но преди няколко години надписът върху “Весела къща” гласеше: “Който си носи, ще пие. Който си води, ще ебе”.

“Всъщност в над 15-годишната история на Ставри Димитрово няма нищо ново. Няма ново строителство, няма промени в закона, всичко е заварено положение и вие много пъти сте писали за проблема преди сегашната кампания.”

Така обобщава кметът на Любимец Янко Кючуков, БСП, на чиято територия е ваканционното селище. Историята на Ставри Димитрово започва всъщност с края на селото като населено място.

През 1963 г. то е заличено от административната карта на България заедно с още 2 съседни села, тъй като строежът на язовира заличава половината от къщите. Над водата остават училището и кметството, които са продадени и преустроени във вили.

След 1980 г. на брега на водоема започват да никнат временни постройки - бунгала и фургони, които са собственост на предприятия от Любимец и Свиленград. За да се стигне до 1984 г., когато ОК на БКП в Хасково определя местността като предвидена за зона за отдих.

След разпадането на социализма част от тези фургони са изкупени като скрап, а междувременно върнатите на собствениците им земеделски парцели биват прехвърлени на обитателите на временните постройки, които след това ги преобразуват във вече по-масивни вили. Такъв е случаят на бившия кмет на Свиленград Атанас Атанасов, БСП.

“Представител съм на 5-има души, които имаме парцели и вили. Закупихме земи и няколко години ходихме по мъките, докато преобразуваме терените в промишлени, да вземем устройствени планове и узаконим постройките. Представлявам и шефа на митницата в Свиленград - Стефан Марашев. Той още няма акт 16, но документът не е и необходим, за да бъде всичко законно”, обяснява Атанасов. Той има решение на проблема с част от имотите, които остават в чашата на язовира.

“В момента сервитутната зона е вдигната много високо. Може да се пусне малко надолу и така няколко имота ще се освободят от рестрикцията.”

Всъщност към днешна дата под нивото на високата приливна вълна има не повече от 6-7 истински вили, останалите са рибарски фургони.

Три са супербогаташките имоти: сградата с вид на хасиенда с голям външен двор и басейн на пловдивчанинаРумен Анастасов - Козела, на свиленградския хазартен бос Росен Киришев и на бившия зам.-шеф на “Пътни такси и разрешителни” Павлин Паришев. Първите две са абсолютно законни, а само “Министерството на веселието” е в проблемната зона.

Поне седмица ще продължат проверките на, прогнозира кметът на Любимец Янко Кючуков. Работата на инспекторите се затруднявала от обстоятелството, че вилната зона е обитаема само през почивните дни.

“Резултатите от инспекцията ще бъдат оповестени от ДНСК.Предварително не можем да се ангажираме с никакви предположения или заключения”, казаха от хасковското поделение на строителните надзорници.

“Купих вилата от частно лице с необходимото съгласие за търпимост. Ако не бе то, сделката първо нямаше да стане. Това съгласие послужи и при присъединяването на ток и вода. Иначе не бих рискувал да купя нещо, което има опасност да бъде съборено. Не е вярно, че не плащаме данъци. Още при покупката съм декларирал имота в общината и си му внасям необходимите налози.

Вярвам, че няма да се стигне дотам да идват багерите”, каза за “24 часа” един от собствениците на спорните имоти, пожелал анонимност.

“Вилите ни са по-скоро невзрачни. Не знам каква е тази истерия. Вероятно атаката тук е целенасочена, за да се отклони вниманието от големите баровски имения по Черноморието”, допълни негов колега. В митничарски Свиленград най-спряганата версия е, че най-накрая имотите може би ще бъдат узаконени, но на съответната цена.

Впрочем последната голяма проверка на митничарското село бе през 1999 г. Тогава екипът на строителния надзор бе ръководен лично от вече покойната шефка на ДНСК Светлана Гебрева. До последствия за собствениците така и не се стигна.

Междувременно окръжна прокуратура в Хасково се самосезира вчера заради многобройните публикации по темата. Обвинителите ще проверяват редовността на актовете за търпимост, уточниха магистрати.

Иван Петров, депутат от ГЕРБ, бивш шеф на РДВР: Проверявахме къщите на язовира, но всичко потъна

- Г-н Петров, проблемът с т.нар. митничарско село май съществува повече от 15 г. Какво направихте вие, когато бяхте шеф на полицията?

- Настина проблемът с незаконното строителство на брега на яз. "Ивайловград" е с голяма давност. Първо като шеф на Икономическа полиция започнахме да събираме данни за имотите. На 2 пъти след това, вече като директор на РДВР, изготвихме папки с досиета на всеки имот, за който се смяташе, че може да е незаконен. Бяха образувани и проверки, които обхващаха не само тези вили, но и имоти на бивши и действащи служители на ГКПП Капитан Андреево.

- И какви бяха резултатите?

- Трябва да призная, че нямаше. Но сега политическата воля да се реши този казус със строителството на държавна земя дава резултати. Особено на имотите, които са в чашата на язовира и са публична държавна собственост. Питам защо тогава кметовете по места не са сезирали ДНСК, как тези имоти са били присъединени към ел и ВиК мрежите? Впрочем липсата на резултат тогава даде кураж на още много хора да започнат строителство.

- Сегашната акция не ви ли прилича на схемата или куфарчето, или булдозера?

- Сега сериозността на проблема и нашата политическа воля не може да допуснат подобна схема.

- Когато бяхте шеф на РДВР, имахте ли данни за високопоставени гости във вилното селище?

- Имало е чести гостувания на министри, депутати. Нека обаче да не говорим с конкретни имена. (24часа)